12 Tarikan Pelancong yang Terunggul di Portsmouth

0

23

- Advertisement -

Portsmouth berhutang kepentingannya ke pelabuhan semulajadi yang indah, yang sejak zaman Armada Sepanyol, telah berkhidmat sebagai pangkalan utama Angkatan Laut Diraja. Hari ini, Pangkalan Tentera Laut Baginda, Portsmouth (HMNB Portsmouth) kekal sebagai stesen tentera laut terpenting di Great Britain. Akibatnya, banyak tarikan pelancong yang paling popular di bandar ini berkaitan dengan sejarah laut, terutama di sekitar kawasan pelabuhan yang menakjubkan. Tiga kapal bersejarah yang terkenal menyediakan keterangan mengenai tentera laut lepas: Lord Nelson’s HMS Victory; Henry VIII’s Mary Rose; dan HMS Warrior, kapal perang besi pertama Tentera Laut Diraja.

Mengiktiraf kepentingan strategik Portsmouth, orang-orang Rom telah membina sebuah kubu di sini, sebuah kedudukan yang kemudian diperkuat oleh Henry II, sementara Richard II mempunyai tapak yang diperluas dengan membina istana yang bertembung di sebelah penjaga. Pada 1415, Henry V menyusun tenteranya di Portsmouth sebelum berlayar ke Perancis. Tetapi bandar ini diserang semasa Perang Dunia Kedua, ketika sebahagian besar bandar itu dibom kerana kepentingan strategiknya.

1 HMS Victory

HMS Victory

Jarak pendek dari utara pendaratan untuk feri ke Isle of Wight, pelawat boleh menemui pintu masuk ke dok lama dan laman utama Lord Nelson yang terkenal. Dibina pada tahun 1765, Kemenangan HMS yang hebat sepanjang 197 kaki – bersama-sama dengan lima geladak dan 104 meriam – telah dipulihkan dengan indahnya sebelum kemuliaannya. Dalam jam kemenangannya di Battle of Trafalgar pada 1805, hampir 20 minit selepas dia menembusi garisan Perancis, Nelson cedera parah dan mati di atas kapal legendanya.

Selepas itu, lawati Muzium Laut Diraja, di mana anda akan mendapat banyak pertunjukan yang berkaitan dengan Nelson dan pelayaran di abad ke-18, termasuk lukisan panorama yang indah 46 kaki oleh William Lionel Wyllie yang merakam perjalanan pertempuran.

Lokasi: Pangkalan Tentera Laut HM, Portsmouth

Laman rasmi: http://www.hms-victory.com

2 Muzium Mary Rose

Muzium Mary Rose Hugh Llewelyn / foto diubah suai

Mary Rose yang terkenal, sebahagian daripada armada Henry VIII, adalah kapal yang mempunyai kepentingan sejarah yang hebat. Kapal empat dek dengan meriam 91 meriamnya dibina pada tahun 1509 dan dibesarkan kepada 700 tan pada tahun 1536. Pada tahun 1545, ketika pertempuran laut melawan Perancis, ia telah tenggelam hanya satu mil dan seperempat dari homeportnya di Solen.

Diangkat dari bahagian bawah Solen pada tahun 1982, mayat kapal, yang sebahagian besarnya terdiri daripada bahagian badannya, kini dipamerkan di Muzium Mary Rose. Di samping melihat lekukan yang menggerunkan (kini kering dan dipelihara), para pelawat boleh meluangkan masa menjelajah memaparkan beberapa lebih daripada 26,000 artifak jarang ditemui di bangkai kapal, termasuk barangan peribadi milik krew, bersama dengan alat muzik dan alat .

Alamat: No 3 Dock, Jalan Utama, Pangkalan Tentera Laut HM, Portsmouth

Laman rasmi: http://www.maryrose.org

3 HMS Warrior

HMS Warrior

Pada bulan Jun 1987, selepas lapan tahun kerja pemulihan di Malaysia Hartlepool, HMS Warrior akhirnya kembali ke pelabuhan utama Portsmouth. Dilancarkan pada tahun 1860 dan salah satu kapal perang besi yang pertama di dunia, kapal 418 kaki panjang, 9,700 tan ini diisytiharkan sebagai salah satu kapal yang terbesar dan terbaik dengan jenisnya. Sekarang sebuah muzium terapung, HMS Warrior adalah merawat untuk meneroka. Sorotan lawatan termasuk melihat krew krew yang dipulihkan, termasuk kawasan Kapten dan pegawai, bersama dengan pameran yang menggambarkan kehidupan yang sukar di laut.

Juga patut dilihat adalah HMS M33. Dibina pada tahun 1915 dan satu daripada hanya tiga kapal perang Tentera Laut Diraja WWI yang masih hidup, kapal baru yang dipulihkan ini boleh dilihat bersama dengan HMS Warrior dan HMS Victory di Dockyard Historic Portsmouth.

Lokasi: Gerbang Kemenangan, Pangkalan Tentera Laut HM, Portsmouth

Laman rasmi: http://www.hmswarrior.org

4 Menara Spinnaker

Menara Spinnaker

Berjarak hampir 560 kaki di atas Solen, Menara Spinnaker menjadi tumpuan dari sebarang lawatan ke Portsmouth. Terletak di tepi laut di Gunwharf Quays, tarikan pelancong ini menawarkan pemandangan panoramik bandar yang indah dan pelabuhannya yang menakjubkan, serta pantai selatan dan Isle of Wight.

Pada hari yang cerah, pemandangan yang diperluaskan sehingga 23 batu dari dek tiga dek menara menara, serta dari kafenya, dengan tepat menamakan Café di Awan. Sebaik sahaja anda melanda Sky Walk, gunakan masa belajar mengenai kawasan tersebut menggunakan sistem skrin sentuh interaktif.

Lokasi: Gunwharf Quays, Portsmouth

Laman rasmi: http://www.spinnakertower.co.uk

5 Muzium Kapal Selam Tentera Laut Diraja

Muzium Kapal Selam Tentera Laut Diraja Kapal / foto diubah suai

Hanya di seberang air dari Portsmouth di Gosport adalah Muzium Kapal Selam Tentera Laut Diraja. Maklumat penting termasuk kapal selam pertama Britain, Holland I, dilancarkan pada tahun 1901, bersama dengan HMS Alliance, yang dilancarkan sejurus selepas penutupan Perang Dunia Kedua. Lain-lain paparan terkenal termasuk kapal selam mini zaman WWII Jerman, torpedo manusia Itali, bersama dengan persenjataan dan banyak pameran interaktif menarik yang berkaitan dengan kehidupan di bawah air dalam kapal selam.

Alamat: Haslar Jetty Road, Gosport

Laman rasmi: http://www.submarine-museum.co.uk

6 Pusingan dan Menara Tile

Pusingan dan Menara Square Ronald Saunders / foto diubahsuai

Menara Pusingan (1418) dan Menara Square (1494), selama berabad-abad, telah menjaga pintu masuk ke pelabuhan Portsmouth. Menara Square pada mulanya adalah kediaman gabenor tentera, dan kini digunakan untuk fungsi dan majlis perkahwinan. Bahagian dalam Menara Pusingan telah ditukar untuk kegunaan sebagai galeri pameran, sementara bumbungnya terbuka sepanjang tahun dan memberi pemandangan indah ke bandar dan pelabuhan.

Lokasi: Pelabuhan, Portsmouth

Laman rasmi: http://www.squaretower.co.uk

7 Katedral Portsmouth

Katedral Portsmouth

Batu asas Katedral Portsmouth, yang secara rasmi dikenali sebagai Gereja Katedral St Thomas dari Canterbury, diletakkan pada tahun 1185. Chancel dan melancarkan tarikh dari zaman Norman, sementara paduan suara itu berada dalam gaya Sir Christopher Wren. Sorotan adalah lorong sisi selatan paduan suara, yang dikhususkan untuk Tentera Laut Diraja dan termasuk mementos Mary Rose dan Victory HMS Nelson.

Tanda-tanda keagamaan Portsmouth yang lain termasuk dalam jadual perjalanan anda adalah Katolik Roman Gereja Katedral St. John the Evangelist, dibina pada tahun 1882, dan Gereja Garrison Diraja, juga dirujuk sebagai Domus Dei, dibina pada tahun 1212 sebagai hospis dan almshouse. Juga bernilai check out adalah 10 High Street bersejarah yang berdekatan, Buckingham House, di mana Duke of Buckingham dibunuh pada tahun 1628.

Alamat: St. Thomas’s Street, Old Portsmouth

Laman rasmi: http://portsmouthcathedral.org.uk/

8 Muzium Tempat Lahir Charles Dickens

Muzium Tempat Lahir Charles Dickens

Muzium Tempat Lahir Charles Dickens terdiri daripada rumah tempat novelis hebat dilahirkan pada tahun 1812, serta banyak contoh perabot kabupaten yang pernah dimiliki oleh keluarganya. Antara memorabilia adalah manuskrip, salinan novelnya, dan kematiannya, yang dibawa dari rumahnya Tempat Bukit GadKent. Lawatan berjalan-jalan terpencil yang menghantui kegemaran Dickens boleh didapati, seperti bacaan karyanya.

Alamat: 393 Old Commercial Road, Portsmouth

Laman rasmi: http://www.charlesdickensbirthplace.co.uk

9 Muzium Bandar Raya Portsmouth dan Connection Sherlock Holmes

Muzium Bandar Portsmouth era zaman Victoria patut dikunjungi kerana koleksi seni dan kerajinannya yang luas. Satu lagi seri besar ialah koleksi besar muzium yang berkaitan dengan Arthur Conan Doyle, pencipta watak Sherlock Holmes yang sangat popular. Sorotan termasuk butiran mengenai kehidupan awal pengarang sebagai seorang doktor di Portsmouth, bersama dengan pameran yang berkaitan dengan banyak inkarnasi Sherlock dalam filem dan teater. Juga menarik ialah pameran tetap yang berkaitan dengan kisah kota, yang menggambarkan kehidupan seharian dari abad ke-17 dan seterusnya melalui model, pakaian, gambar, dan video.

Alamat: Muzium Jalan, Portsmouth

Laman rasmi: http://www.portsmouthcitymuseums.co.uk

10 Muzium D-Day

Muzium D-Day Alan Stanton / foto diubah suai

Muzium D-Day yang sangat baik menempatkan banyak pameran menarik yang berkaitan dengan pencerobohan bersekutu dengan garis pantai Normandy di Perancis pada tahun 1944. Highlights termasuk senjata dan kenderaan yang digunakan semasa pencerobohan, bersama-sama dengan paparan yang mendalam yang merangkumi pemandangan dan bunyi pertempuran dan persiapan yang panjang sehingga ia. Muzium ini juga menempatkan rumah itu Sulaman Tuan, sebuah tapestri seluas 27 kaki (terbesar di dunia) yang merangkum detik-detik utama titik perubahan ini pada Perang Dunia II. Yang berdekatan Blue Reef Aquarium membentangkan memaparkan misteri dunia bawah air.

Alamat: Clarence Esplanade, Southsea

Laman rasmi: http://www.ddaymuseum.co.uk

11 Stansted House

Stansted House Richard Gillin / foto diubah suai

Hanya beberapa batu di timur laut Portsmouth, Stansted House, yang terletak di kawasan taman yang menakjubkan dengan arboretum, taman berdinding, dan gereja kuno, adalah bernilai menambah perjalanan perjalanan anda. Rumah gaya Wren bermula pada abad ke-17 dan mengandungi koleksi Bessborough lukisan dan perabot keluarga, termasuk lukisan awal abad ke-18.

Lokasi: Taman Stansted, Istana Rowland

Laman rasmi: http://www.stanstedpark.co.uk

12 Southsea

Southsea

Southsea adalah pinggir bandar popular di Portsmouth dan menawarkan persiaran tiga batu yang indah yang menawarkan pemandangan yang sangat baik ke Isle of Wight. Ia sebenarnya di sini bahawa Sir Arthur Conan Doyle diamalkan sebagai seorang doktor ketika dia menulis novel Sherlock Holmes pertamanya, A Study in Scarlet.

Southsea Castle, dibina oleh Henry VIII pada abad ke-16, mengandungi sejumlah pameran yang berkaitan dengan sejarah bandar dari zaman Tudor hingga zaman Victoria. Dari dinding istana, terdapat pemandangan luar biasa di Solent to Fort Spitbank. Perkara-perkara lain yang perlu dilakukan di Southsea termasuk melawat Muzium Sejarah Alam Cumberland House, dengan pameran yang ditujukan kepada flora dan fauna laut, dan meneroka Muzium Marin Diraja dalam perebutan pejabat Victoria yang elegan di Barney Eastney. The Eastney Beam Engine House adalah sebuah gedung Victoria yang mengagumkan yang mengandungi sepasang enjin balang Boulton Watt 1887 dan pam, manakala Fort Cumberland adalah kubu berbentuk pentagonal yang dibina pada tahun 1746.

Alamat: Cumberland House, Eastern Parade, Southsea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: