Volkswagen Nivus – teaser disiar, akan tiba di Brazil

11

- Advertisement -

Volkswagen telah mengeluarkan satu video teaser menunjukkan model baru Nivus, yang akan diperkenalkan secara rasmi pada tahun 2020. Model yang dipanggil sebagai sebuah “Urban Coupe” ini menggunakan platform MQB, dan mula-mula sekali akan dikeluarkan dan dilancar di Brazil sebelum ia tiba pula di Eropah pada tahun 2021.

Cuma bayangnya saja yang dapat dilihat daripada video tersebut, dan ia kelihatan menggunakan garis bumbung seperti sebuah coupe, dengan lengkung sekata yang bermula dari hadapan hinggalah ke spoiler belakang. Di penjuru bampar hadapan terdapat lampu kabus berbentuk segi tiga sementara lampu DRL pula disepadukan sekali dengan lampu utama.

Volkswagen sebelum ini pernah memberitahu bahawa pembangunan model ini dibuat sepenuhnya di Brazil, dan bakal menggabungkan “ciri sporty dengan posisi pemanduan yang tinggi.” Selain daripada itu, Nivus juga dicipta untuk memberikan penawaran yang lebih mampu milik bagi pelanggan yang mencari sebuah crossover coupe.

Walaupun tiada perincian rasmi yang dikeluarkan, Nivus pasaran Brazil dijangka menggunakan enjin 1.0 liter TSI dan pacuan roda hadapan. Enjin ini dikatakan mampu menghasilkan 128 PS (126 hp) apabila digabungkan dengan transmisi automatik enam kelajuan sementara dengan transmisi manual enam kelajuan pula, ia menghasilkan 116 PS (114 hp).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: