Artis Malaysia- Carrie Lee Sze Kei

03.jpg

Carrie Lee Sze Kei (bahasa Cina: 李诗 琪; bahasa Cina tradisional: 李詩 琪; pinyin: Lí Sīqī, lahir 12 Disember 1985) adalah seorang pelakon Cina, model, dan ahli perniagaan wanita. 准 拿督 李诗 琪 menang untuk negara, Malaysia di Hong Kong mengalahkan 9335 peserta dari seluruh dunia.

Kehidupan awal dan kerjaya

Lee dilahirkan di Kuala Lumpur, Malaysia. Beliau adalah generasi ketiga dari Malaysia. Menggambarkan keperibadiannya sendiri, dia menyatakan bahawa dia jarang menangis ketika masih kecil. Dia melakukan pendidikan di SMK Segambut Jaya (lihat Wikipedia Malaysia) di Segambut, Kuala Lumpur, dan mewakili Wilayah Persekutuan dalam bola baling. Semasa hari sekolahnya, dia dikenali sebagai tomboy, sebuah imej yang kemudiannya dipilih untuk ditumpahkan.

Beliau mewakili Malaysia dalam Miss Tourism International 2003 dan diletakkan di atas 15. Pada tahun 2004, Lee mewakili Malaysia dalam kontes kecantikan Miss China Cosmos. Semasa prosiding itu, dia bercakap bahasa Cina dengan agak tegas, yang pemerhati yang dicadangkan boleh menjadi penghalang kepada dia menjalankan tugasnya sebagai pemegang hak; Walau bagaimanapun, dia terus memenangi hadiah utama. Dalam wawancara media selepas kemenangannya, dia menyatakan bahawa dia berharap menjadi seorang pelakon. Pada tahun berikutnya, beliau memasuki Jabatan Cina Universiti Jinan sebagai pelajar jangka pendek untuk mempelajari bahasa Cina. Kemahiran lisannya menunjukkan peningkatan yang ketara berbanding prosiding Miss Chinese Cosmos, tetapi dia masih tidak dapat membaca atau menulis Cina selain dari namanya sendiri. Dia berharap agar belajar di Universiti Jinan akan membantu beliau menjadi orang Cina dalam bahasa Cina dan menghargai budaya Cina. Dia kembali ke Malaysia pada tahun 2005. Menjelang tahun 2007, dia muncul dalam dua siri televisyen berbahasa Cina di Malaysia, dan bekerja sebagai model promosi Pepsi, Matsushita, dan Sony. Dia kemudian berniaga, membeli francais Miss Chinese Cosmos untuk Malaysia, dan menubuhkan White Fairy Sdn. Bhd., Sebuah syarikat perancangan acara. Beliau juga menjadi tuan rumah program pelancongan (Negeri-Negeri di Malaysia) 13 episod Wayang Tinggi Production House untuk RTM.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: