Menonton bola sepak di Qatar

27

Beberapa tahun yang lalu, jika anda telah meminta mana-mana bola sepak (atau bola sepak – mengambil pilihan anda) untuk menyenaraikan 50 negara yang paling mungkin menjadi tuan rumah Piala Dunia dalam 20 tahun yang akan datang, mungkin selamat untuk mengatakan bahawa sangat sedikit daripada mereka akan telah menimbangkan negeri jurang Qatar. Jadi apabila Presiden FIFA Sepp Blatter mengumumkan bahawa Qatar akan menjadi tuan rumah kejohanan 2022, ia hanya merupakan Qataris yang sangat yakin yang tidak benar-benar terkejut.

Ibukota Doha meletup dalam perayaan spontan seluruh bandar yang berlangsung selama dua hari. Tanah lalu lintas menjadi berhenti ketika penduduk setempat mengambil jalan-jalan di kereta dan SUV mereka, berdiri di atas bumbung dan melambaikan bendera Qatari besar-besaran. Mesej seram yang disentuh di sisi kenderaan mengisytiharkan cinta kepada Qatar dengan mengorbankan kerja badan yang mahal, dan lebih daripada beberapa enjin yang rosak tidak dapat diperbaiki oleh simfoni yang memekakkan dan menghidupkan semula.

Bagi Qataris, memenangi hak untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2022 adalah lebih banyak daripada bola sepak: itulah masanya negara mereka tiba di pentas dunia. Tetapi kegembiraan mereka bukan hanya kerana kebanggaan negara; bola sepak adalah sukan terbesar di negara ini dan Qataris pasti suka bola sepak mereka.

Liga Bintang Qatar baru-baru ini (QSL) telah menjadi pertandingan domestik peringkat tinggi negara selama lebih kurang 50 tahun dan menawarkan 12 pasukan bahagian pertama. Juara semasa, Lekhwiya, telah wujud sebagai sebuah kelab bola sepak sejak tahun 1938. Jika anda melawat Qatar semasa musim bola sepak, tiket super murah untuk perlawanan QSL boleh menjadi pelaburan yang sangat baik.

Walaupun tidak ada budaya menonton sukan langsung di Qatar yang wujud di banyak negara lain, perlawanan bola sepak Qatari adalah satu pengalaman yang unik. Kehadiran di rumah dan lekapan biasanya, untuk meletakkannya dengan baik, sangat sederhana, dan tidak ada tambahan yang anda harapkan di acara sukan seperti skrin TV jumbo dan hiburan separuh masa, tetapi bola sepak secara langsung di Qatar adalah bola sepak dalam mentah.

Menontonnya secara langsung

Gagasan ketika menghadiri pertandingan adalah memilih perlawanan antarabangsa di tempat paling besar dan terbaik: Stadium Antarabangsa Khalifa, tuan rumah perlawanan final Piala Asia. Dari semua stadium yang ada di Qatar, hanya struktur yang mengagumkan dalam arsitektur ini akan digunakan untuk Piala Dunia 2022. Ia besar dan moden, dan mempunyai suasana yang hebat apabila penuh, namun perlawanan antarabangsa jarang berlaku.

Atas sebab ini, kebanyakan orang perlu mengetuai permainan QSL di tanah pinggir bandar yang lebih kecil untuk mendapatkan bola sepak di Qatar. Kebanyakan alasan sama seperti satu sama lain, kerana mereka tidak terlalu besar, tidak terlalu moden, dan tidak begitu menarik, tetapi dua yang terbaik adalah Al Sadd dan Stadium SC Qatar.

Al Sadd, dengan reka bentuk atau secara tidak sengaja, mempunyai akustik yang menguatkan bunyi bising orang ramai – kadang-kadang menakutkan – dan kerusi yang membuatkan anda merasa seperti duduk di atas padang. Stadium terbuka Qatar SC Stadium sedikit lebih besar dan boleh menjadi kurang atmosfer, tetapi ada sesuatu yang sangat istimewa tentang duduk di sana di udara malam yang hangat ketika senja menyelimuti padang pasir dan bangunan pencakar langit berdekatan mencerminkan matahari terbenam.

Menonton dalam keselesaan

Jika, seperti majoriti Qataris, anda lebih suka menonton bola sepak anda di televisyen, cara yang bagus untuk melakukannya dalam gaya adalah dengan kepala mereka ke Souq Waqif dan mengelilingi diri dengan kusyen yang selesa, makan, teh dan mungkin shisha . Di kebanyakan musim hujung minggu semasa musim bola sepak, hampir semua kafe dan restoran di souq akan mempunyai TV atau (lebih mungkin) projektor disetel untuk permainan, disaksikan oleh sekumpulan penduduk tempatan dan ekspatriat yang menyeronokkan dan menyeronokkan. Walaupun komentar Arab tidak ada artinya, jadikan diri anda dengan pasukan yang disokong oleh pelanggan lain dan bersorak.

Bagaimana untuk

Maklumat mengenai QSL dan lekapan antarabangsa yang kadang-kadang boleh didapati di laman web Liga tetapi ia juga membayar untuk mengawasi akhbar berbahasa Inggeris tempatan seperti Semenanjung atau Qatar Tribune untuk butiran yang paling terkini. Beli tiket QSL di tempat; ikuti arahan dalam bahan promosi untuk antarabangsa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: