05.jpg

- Advertisement -

Shwetajeet Kaur Sekhon atau lebih dikenali sebagai Shweta Sekhon (dilahirkan pada 6 November 1997 di Kuala Lumpur, Malaysia) adalah model dan pelukis ratu cantik Malaysia yang dinobatkan sebagai Miss Malaysia World 2016 dan Miss Universe Malaysia 2019. Dia akan mewakili Malaysia di Miss Universe 2019 pertandingan.

Latar Belakang

Shweta dilahirkan dan dibesarkan di Kuala Lumpur, Malaysia. Dia adalah keturunan Punjabi. Dia dinamakan sempena nama pelakon Bollywood, anak sulung Amitabh Bachan, Shweta Nanda. Dia dibesarkan oleh seorang ibu tunggal, bekas pramugari Malaysia Airlines, bersama kakaknya, Sabrina. Beliau menamatkan pengajian Tingkatan Enam di SMK Cochrane, Kuala Lumpur. Shweta memutuskan untuk beristirahat menerusi pendidikan tinggi untuk memberi tumpuan kepada kontes.

Shweta fasih berbahasa Inggeris, Melayu, Punjabi dan Hindi.

Pageantry

Miss Malaysia World 2016

Shweta ditemani secara dalam talian untuk pertandingan Miss Malaysia World 2016 dan dipilih sebagai 18 penyerang rasmi. Dia diletakkan sebagai pelari kedua. Pada September 2016, Shweta dinaikkan ke runner-up pertama apabila Dr Ranmeet Jassal melepaskan gelarannya. Enam bulan selepas final perlawanan, Shweta menganggap gelaran Miss Malaysia World 2016 menggantikan pemenang Tatiana Kumar, yang dilucutkan gelaran kerana “pelanggaran tingkah laku”. Shweta adalah yang pertama dalam sejarah pertandingan kecantikan di Malaysia untuk menerima promosi ganda yang belum pernah berlaku sebelum ini. Shweta tidak bersaing dalam pertandingan Miss World.

Miss Universe Malaysia 2019

Shweta menduduki tempat kejuaraan Miss Universe Malaysia 2019 dan dipilih sebagai pegawai tinggi 18. Dia dinobatkan sebagai Miss Universe Malaysia 2019 serta gelaran anak, Miss Glojas Beauty oleh keluar Miss Universe Malaysia 2018, Jane Teoh dalam final pertandingan di The Majestic Hotel, Kuala Lumpur pada 7 Mac 2019.

Miss Universe 2019

Shweta akan mewakili Malaysia di laman Miss Universe 2019 yang akan berlangsung pada 8 Disember 2019 di Atlanta, Georgia.

Kerjaya pemodelan

2019

Pada bulan Julai 2019, Shweta mengangkat sampul untuk “Bela”, “KL Lifestlye” dan majalah AEON Malaysia Pearl. Dia juga dipaparkan dalam laman majalah fesyen, “Remaja” dan “Majalah Nona”. Dia juga berjalan untuk Minggu Fesyen Kedah yang diadakan di Aman Central Mall di Alor Setar. Pada bulan Ogos, dia berjalan untuk Minggu Fesyen Kuala Lumpur di Alia Bustamam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: