10 Tarikan Pelancong Tertinggi di St. John’s, Newfoundland

24

- Advertisement -

Ibu kota Newfoundland menduduki tempat yang hebat di salah satu pelabuhan semulajadi terbaik di dunia. Memasuki melalui “The Narrows”, laluan sepanjang 200 meter yang diapit oleh tebing, pelabuhan meluaskan ke lembangan yang dilindungi.

Bandar ini tidak dapat dinafikan sebagai bandar “Eropah” tertua di Amerika Utara, dan dari sekitar 1500, pelabuhan itu digunakan sebagai pangkalan kapal nelayan dari berbagai negara. Hari ini, persegi, rumah-rumah kayu yang rata dengan bumbung yang dicat dengan warna yang berbeza adalah ciri khas St John. Banyak tarikh kembali ke zaman Victoria; Malangnya, kerana kebakaran yang menelan bandar itu pada abad ke-18 dan ke-19, ada yang terselamat.

Lihat juga: Tempat tinggal di St. John’s

1 Tapak Bersejarah Negara Signal Hill

Tapak Bersejarah Negara Signal Hill

Tapak Bersejarah Nasional Signal Hill terletak di atas bukit berbatu di mulut pelabuhan dan menyediakan pemandangan hebat ke Lautan Atlantik. Di sinilah Guglielmo Marconi menerima isyarat wayarles transatlantik pertama pada tahun 1901. Yang kesepian Menara Cabot, yang dibina untuk menandakan ulang tahun ke-400 John Cabot Voyage, merupakan tanda tempat yang paling menonjol dan pameran rumah tentang Marconi. Laluan Windswept membawa kepada kubu-kubu bersejarah di Barak Bateri Ratu.

Alamat: 230 Signal Hill Rd, St. John’s

Laman rasmi: http://www.pc.gc.ca/eng/lhn-nhs/nl/signalhill/index.aspx

Penginapan: Tempat tinggal di St. John’s

2 Quidi Vidi

Quidi Vidi

Quidi Vidi, komuniti perikanan kecil yang menarik, membentuk sebahagian daripada St. John dan duduk di sebelah utara Signal Hill. Yang dipulihkan sekarang Bateri Quidi Vidi menghadap ke dalam dan masuk ke pendudukan Perancis St. John. Selepas kawalan Inggeris pada 1780, mereka menguatkan bateri dan menggunakannya sebagai garrison sehingga menarik diri dari Newfoundland pada tahun 1870. Mungkin rumah tertua di British Canada, dibina pada tahun 1740, bertahan di dalam kubu itu. Saluran sempit menghubungkan masuk dengan Quidi Vidi Lake, di mana acara sukan tertua di Amerika Utara, tahunan St John’s Regatta, diadakan.

3 Tapak Bersejarah Kebangsaan Rumah Api Cape Spear

Tapak Bersejarah Kebangsaan Rumah Api Cape Spear

Tebing dramatik dan dua rumah api menandakan Cape Spear sebagai titik paling timur di Amerika Utara, terletak di tenggara St John. Orang suka menonton matahari terbit dari tebing di sini. Tetapi pada masa-masa lain sepanjang hari, tapak bersejarah kebangsaan dan laluannya adalah mata pencarian kegemaran untuk melihat ais dan ikan paus.

Alamat: Blackhead Rd, Blackhead, NL

Laman rasmi: http://www.pc.gc.ca/lhn-nhs/nl/spear/index.aspx

4 Bilik-bilik

Bilik-bilik

The Muzium Wilayah, yang Arkib Wilayah, dan juga Galeri Seni Newfoundland dan Labrador dikumpulkan bersama sebagai The Rooms. Pameran memperkenalkan budaya dan sejarah tempatan. Hab budaya ini terletak di rabung di atas bandar, dan mempunyai dek pemerhatian dengan pemandangan ke seluruh pelabuhan.

Alamat: 9 Bonaventure Ave, St. John’s, NL

Laman rasmi: https://www.therooms.ca/

5 Johnson GEO Centre

Signal Hill, tapak Johnson GEO Centre

Johnson GEO Centre di St John’s direka unik untuk menggabungkan kawasan sekitarnya. Pusat ini membawa pelawat di bawah Signal Hill dan ke dalam katil rock berusia 550 juta tahun. Pameran interaktif menggambarkan solek geologi bumi, sejarah kebudayaan, dan kehidupan Newfoundland.

Alamat: 175 Signal Hill Rd, St. John’s

Laman rasmi: https://www.geocentre.ca/

6 Water Street

Water Street

Selama lebih dari 400 tahun Water Street, salah satu jalan tertua di Amerika Utara, adalah pusat komersial St. John’s. Ia masih menjadi tempat pertemuan para pelayar dari seluruh dunia dan berhampiran dengan tempat kapal pesiar transatlantik. Daerah bersejarah ini mempunyai campuran moden kedai-kedai cenderahati, kedai roti, dan restoran yang dapat pengunjung.

7 Basilika St. John the Baptist

Basilika St John the Baptist Joanna Poe / foto diubahsuai

Di Jalan Ketenteraan, dengan pemandangan indah Narrows, berdiri bangunan arsitektur Newfoundland yang paling penting, Basilika St John the Baptist (1842-92). Dibina dalam bentuk salib Latin dan dihiasi oleh menara kembar yang langsing 46 meter tinggi, Basilika terkenal dengan beberapa patung halus dan siling daun emas yang indah. Patung Our Lady of Fatima dalam salah satu transepts itu adalah hadiah dari pelayar Portugis yang cukup beruntung untuk bertahan kerana mengalami karam di Bank. Basilika kini menjadi Tapak Bersejarah Negara.

Alamat: 200 Military Rd, St. John’s

Laman rasmi: http://www.thebasilica.ca

8 Pilih Laluan Pantai Timur Editor

Laluan Pantai Timur Kelly-Anne / foto diubah suai

Laluan Pantai Timur adalah laluan mendaki sejauh 540 kilometer yang berjalan di sepanjang Pantai Timur Newfoundland. Bahagian yang dibangunkan bermula dari utara St. John di Cape St. Francis dan berjalan ke selatan Cappahayden. Terdapat beberapa titik akses yang berbeza yang membolehkan anda untuk mendaki bahagian individu jejak. Ini adalah cara yang baik untuk melihat beberapa hidupan liar (ikan paus dan puffin), lanskap yang lasak, dan pemandangan indah Semenanjung Avalon.

Laman rasmi: http://eastcoasttrail.ca

9 George Street

George Street tidak pernah diubah suai / foto

Dengan banyak restoran dan patio, George Street adalah pusat bandar yang terkenal di St. John’s. Pada waktu petang, George Street ditutup kepada lalu lintas menjadikannya kawasan yang menyenangkan dan meriah untuk berjalan-jalan.Pilihan hiburan termasuk menangkap beberapa muzik Pantai Timur yang hidup, biasanya menampilkan lirik, gitar, dan lirik laut yang terinspirasi. Terdapat restoran 24-jam berdekatan.

10 Katedral Anglikan St. John the Baptist

Katedral Anglikan St John the Baptist Eric Harrison / foto diubahsuai

Didedikasikan untuk St. John the Baptist, katedral Anglikan di Church Hill (jarak dekat selatan basilica Katolik) adalah Tapak Bersejarah Negara dan Gereja Anglikan tertua di Kanada. Arkitek George Gilbert Scott merancang katedral tahun 1847, dan ia berada di antara contoh terbaik seni bina neo-Gothik tulen di Amerika Utara. Ia juga mempunyai hiasan dalaman yang halus.

Selepas mengalami kerosakan yang serius dalam dua kebakaran besar abad ke-19, katedral itu tidak dipulihkan sepenuhnya sehingga tahun 1905. Pada waktu petang musim panas, kedai teh menyajikan hidangan ringan dan pencuci mulut. Lawatan berjalan-jalan berhantu bermula dari pintu katedral.

Alamat: 16 Church Hill, St., John’s

Laman rasmi: http://www.stjohnsanglicancathedral.org

Di mana untuk menginap di St John’s for Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel di pusat bandar yang berhampiran dengan tempat-tempat teratas seperti Signal Hill dan Daerah Hiburan Street George:

  • Sheraton Hotel Newfoundland: hotel bertaraf empat, berhampiran Signal Hill, pemandangan pelabuhan, kolam renang dalaman dan tab mandi panas, pusat kecergasan.
  • JAG: hotel butik pertengahan, tema batu klasik, hiasan kontemporari, perkhidmatan turndown.
  • Courtyard by Marriott St. John’s Newfoundland: harga berpatutan, lokasi pusat, menghadap ke pelabuhan, parkir valet percuma.
  • Quality Hotel Harbourview: hotel harborside mesra bajet, lokasi yang hebat, tempat letak kereta bawah tanah percuma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: