Advertisements

Artis Philippines- Glaiza de Castro

04.jpg

Glaiza de Castro (lahir 21 Januari 1988), adalah pelakon dan penyanyi Filipina. Selepas memulakan kerjayanya di GMA pada tahun 2001, beliau berpindah ke rangkaian saingannya, ABS-CBN, di mana dia memainkan peranan yang paling kecil dan menyokong sebelum kembali ke GMA pada tahun 2006. Semasa dua tahun pertama yang berkhidmat dengan GMA, dia terus memainkan peranan sokongan dalam siri seperti Boys Nxt Door dan Treasures Asia sebelum mendahului peranan utama dalam pembuatan semula televisyen filem Kaputol ng Isang Awit. Dia muncul dalam peranan jahat dalam remake Kung Aagawin Mo Ang Semua Pada Akin dan Stairway to Heaven, dan pada Diva musikal sebelum akhirnya mencapai status wanita terkemuka dalam siri fantasi Grazilda pada tahun 2010. Di samping penampilan televisyennya, dia telah juga bertindak dalam beberapa filem arus perdana dan bebas, termasuk Sukob, Patikul, Batanes, dan Still Life. Dia juga memimpin dalam siri primitif kelas utama yang dipanggil The Rich Man’s Daughter.

Sebagai penyanyi, De Castro sejauh ini telah mengeluarkan empat album: Magbalik Ka, yang dikeluarkan pada tahun 2001, Glaiza bertajuk sendiri, dikeluarkan pada tahun 2006, Sintesis, yang dikeluarkan pada tahun 2015, dan Magandang Simulain, yang dikeluarkan pada tahun 2017.

Pada 4 April 2016, Glaiza de Castro diumumkan kerana dia memainkan peranan Pirena dalam pembuatan semula Encantadia 2016.

Pemangku kerjaya

Kerjaya awal: peranan kecil di televisyen dan filem (2002-2006)

De Castro memulakan kerjayanya dengan GMA-7 memainkan peranan kecil dalam opera sabun Ikaw Lang Ang Mamahalin. Walau bagaimanapun, selepas beberapa bulan dengan syarikat itu, dia dipindahkan ke rangkaian saingan ABS-CBN dan menjadi artis kontrak Bintang Magic, tempat latihan syarikat untuk bakat muda. Semasa masa beliau di ABS-CBN, dia terus memainkan peranan sokongan dan kecil, dua yang paling menonjol adalah peranan Halley dalam persembahan berorientasikan remaja, Berks.

Antara tahun 2002 dan 2005, dia hanya akan muncul dalam filem secara sporadis, bermain sedikit di dalam filem seperti Singsing ni Lola (2002) dan Miss Pinoy (2005). Menjelang tahun 2006, dia mula muncul dalam filem lebih kerap, dengan bahagian kecil dalam filem seram Sukob dan White Lady, serta filem biografi Manny Pacquiao, Pacquiao: The Movie. Peranan filem yang paling menonjol pada masa ini dalam kariernya adalah dalam filem adaptasi novel grafis Carlo Vergara, Zsazsa Zaturnnah; filem itu adalah kemasukan ke Festival Filem Metro Manila 2006.

Pada tahun 2012, De Castro mula muncul di Tweets untuk My Sweet memainkan peranan Kimberly, anak perempuan yang hilang lama dan kakaknya kepada Meg yang digambarkan oleh Marian Rivera dan pada suku ke-3 tahun itu dia dipilih untuk ditayangkan di Filipina penyesuaian godaan isteri, memainkan peranan Heidi yang pada mulanya oleh Alessandra de Rossi ketika dia menolak peranannya.

Pada tahun 2013, De Castro akan membintangi Vampire Ang Daddy Ko yang ditaksir oleh Vic Sotto dan Oyo Boy Sotto.

Pada tahun 2015, satu lagi peranan utama telah mendarat di kerjaya De Castro. Dia memainkan peranan Althea Guevarra dalam siri lesbian TV hit, “The Rich Man’s Daughter” bersama Rhian Ramos.

Pada 2016, dia memainkan peranan Pirena dalam Telefantasya yang dilanda, “Encantadia” asalnya oleh Sunshine Dizon. Pada 2017, dia menanti peranan dalam siri Mulawin vs. Ravena.

Pada bulan Mac 2018, dia mengambil peranan tajuk dalam Contessa siri balas dendam.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: