Advertisements

Artis Philippines- Sue Ramirez

04.jpg

Sue Ramirez (lahir Sue Anna Garina Dodd pada 20 Julai 1996) adalah seorang pelakon dan penyanyi Filipina. Peranan utama pertamanya adalah sebagai menyokong pemain pelakon pada remake ABS-CBN dari Mula Sa Puso dengan nama yang sama (2011). Dia muncul dalam drama televisyen Angelito: Batang Ama (2011-12), Angelito: Ang Bagong Yugto (2012), Annaliza (2013-2014), Pangako Sa ‘Yo (2015), Dolce Amore (2016), La Luna Sangre 2017), Hanggang Saan (2017-18) dan Ang Probinsyano (2018). Beliau memperoleh Pencalonan Aktres Filem Baru beliau di Anugerah Star PMPC ke-32 untuk Filem untuk filem Just the Way You Are.

Kerjaya

2015-2018: Terobosan

Pada tahun 2015, Ramirez membintangi Michelle Gutierrez dalam satu siri episod dalam Wansapanataym ABS-CBN, diikuti oleh penyertaan khas dalam pembuatan nama yang sama dengan filem Nasaan Ka Nang Need Kita. Pada tahun yang sama, Ramirez menyertai kumpulan keempat musim kelima Kapamilya, Deal atau No Deal, yang dihoskan oleh Luis Manzano, di mana dia terpilih untuk bermain pada 13 Mei 2015 dan menerima 100,000 ringgit. Ramirez sekali lagi muncul dalam dua episod di Maalaala Mo Kaya – Impian Shattered dan Maalaala Mo Kaya – Cinta Tanpa Cinta dan peranan sokongan dalam drama drama petang All Me as Kristel Sebastian.

Di dalam Buku 2 daripada pelukis Teleserye Remake Pangako Sa ‘Yo yang dibintangi oleh Kathryn Bernardo dan Daniel Padilla, penonton ditangkap oleh kemahiran bertindak ketika dia menggambarkan peranan Joy “Ligaya” Miranda; Roda Ketiga di Yna Macaspac dan Angelo Buenavista. Pada tahun yang sama, Sue Ramirez menerima pencalonan pertamanya dalam Anugerah Star PMPC ke-32 untuk Filem sebagai Pelakon Filem Terbaik Tahun Baru untuk filem Just the Way You Are.

Pada tahun 2016, Ramirez memainkan peranan Angel (kakak biola Serena yang dimainkan oleh Liza Soberano) di Dolce Amore dan mengalahkan kisah virus Kejadian, seorang pelukis Filipina yang menjual lukisannya untuk seorang ibu yang mengalami penyakit parah di Maalaala Mo Kaya – Paru -paro. Beliau juga menyertai pertunjukan pelbagai jenis muzik yang paling lama di Filipina ASAP. Pada tahun yang sama, Ramirez telah dipilih menjadi Duta Pelancongan Kehormatan yang baru untuk Korea ke Filipina, menggantikan pelakon Jessy Mendiola.

Tahun demi tahun, Ramirez muncul sebagai Young Margaret Divinagracia yang dimainkan oleh Coney Reyes pada 2017 drama fantasi Filipina My Dear Heart diikuti dengan mempamerkan bakatnya sebagai salah seorang peserta selebriti dalam Adaptasi Israel Reality Filipina Show I Can Do That. Pada tahun yang sama, Ramirez mengadakan reuni dengan loveteam Kathniel dalam siri drama drama fantasi aksi La Luna Sangre.

Pada Suku Tahun 2017 lalu, Sue Ramirez mengetuai pelakon filem seram The Debutantes bersama Miles Ocampo, Michelle Vito, Jane de Leon dan Chanel Morales. Ramirez juga mengumumkan bahawa Ramirez akan menyertai siri drama televisyen utama Hasta Saan dengan pelakon veteran Sylvia Sanchez dan akan menjadi sebahagian daripada acara Festival Filem Festival 2017 Metro Manila Meant kepada Beh: Ika-something na Utos dengan Vic Sotto dan Dawn Zulueta.

Pada tahun 2018, dia bersedia untuk melakukan filem romantis dengan Jameson Blake bertajuk Ang Babaeng Allergic di WiFi.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: