Advertisements

Artis Philippines- Pauleen Luna

04.jpeg

Pauleen Marie Jimenez Luna-Sotto (lahir 10 November 1988) adalah seorang pelakon dan personaliti televisyen Filipina. Dia muncul di Rangkaian GMA, terutama sebagai salah satu tuan rumah tetap pelbagai pertunjukan pelbagai Filipina di Eat Bulaga! di mana dia menggambarkan watak kanak-kanak perempuan Baby Poleng.

Kerjaya

Luna memulakan kerjaya perniagaannya apabila menyertai pertandingan bakat Little Miss Filipina di Eat Bulaga pada tahun 1995 di mana dia pertama kali bertemu dengan suaminya, Vic Sotto. Dia mula berumur 13 tahun ketika menjadi ahli Star Magic Batch 11 pada tahun 2002, sebelum memindahkannya ke GMA Network.

Dia memainkan peranan Odessa di Etheria, ansuran kedua trilogi Encantadia, dan muncul dalam penyesuaian Koreaovela kedua dari Ako si Kim Samsoon GMA Network. Berikutan ini, dia muncul di Luna Mystika, yang membintangi Heart Evangelista. Pada tahun 2009, dia bermain dengan Dennis Trillo dan Jennica Garcia dalam komik romantis Adik Sa’Yo, dan kemudiannya menjadi antagonis utama, Sofia Montemayor, di Ikaw Sana.

Luna memainkan Madu Toledo-Ferrer pada sebelah petang opera sabun Filipina Trudis Liit.

Pada tahun 2006, Luna menduduki tempat ke-9 dalam senarai wanita paling seksi FHM-Filipina dan dipaparkan di sampul majalah majalah UNO Disember 2006.

Kehidupan peribadi

Menjelang Disember 2011, Luna telah memulakan dating Eat Bulaga! co-host Vic Sotto selepas membintangi Enteng ng Ina Mo, yang hanya disahkan pada 2013. Pada bulan September 2015, Sotto mengesahkan pertunangannya kepada Luna. Pasangan itu berkahwin pada 30 Januari 2016 di Ayala Alabang, Muntinlupa. Pada 6 Mei 2017, Sotto mengumumkan pada Eat Bulaga! bahawa dia dan Luna mengharapkan anak pertama mereka bersama. Pada 6 November, Vic Sotto mengumumkan mengenai Eat Bulaga bahawa Pauleen telah melahirkan seorang gadis.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: