Advertisements

Artis Philippines- Nadine Samonte

04.jpg

Nadine Burgos Eidloth-Chua (lahir 2 Mac 1988) yang dikenali dengan nama panggungnya Nadine Samonte, adalah seorang pelakon dan model komersial Filipina. Dia mengambil bahagian sebagai Pembalas musim pertama StarStruck.

Kerjaya

Samonte memulakan perniagaan pertunjukan ketika dia mengikuti audisi dan menjadi sebahagian daripada kumpulan pertama bakat pencarian StarStruck. Dia muncul di musim ketiga Love to Love serta dalam seri Kissing Beauty. Dia mengikuti perkara ini dengan peranan Sophia pada sabun harian sabit Ikaw Sa Puso Ko. Samonte kemudian membintangi Leya, The Best Wanita Di Bawah Tanah (Leya: Underground Woman yang Paling Cantik).

Beliau menerima anugerah “Pelawak Paling Mengasyikkan” daripada Yayasan Biasiswa Memorial Guillermo Mendoza.

Dia termasuk dalam ansuran kedua sabun hujung minggu bermusim GMA, Sekarang dan Selamanya dengan plot mereka yang berjudul Ganti (Revenge). Kemudian, dia membuat satu lagi filem filem-romantik, Say That You Love Me. Dia juga termasuk dalam filem komedi, Hari ng Sablay.

Dia kemudian bertindak dalam siri televisyen Etheria dan filem Isusumbong Kita pada Kuya Ko, yang merupakan kemasukan rasmi ke Festival Filem Metro Manila. Dia membintangi Bakekang sebagai Lorraine. Samonte yang diikuti oleh peranan Super Twins. Kemudian, dia kemudian dipilih untuk memulangkan peranan Hilda Koronel dalam pembuatan semula TV Kung Mahawi Man Ang Ulap. Dia membintangi pembuatan semula TV Be Akin Ka Lamang di mana dia menanggung peranan Dina Bonnevie.

Dalam Ako si Kim Samsoon, pembuatan semula Koreanovela berdasarkan My Lovely Sam Soon, dia memainkan Hannah. Dia mengikuti peranan Carlo J. Caparas ‘Gagambino, SRO Cinemaserye: Suspetsa dan Darna (versi 2009). Samonte juga muncul di Sine Novela, Tinik Sa Dibdib di mana dia memainkan Lorna Yadao-Domingo atau Danica baru.

Pada tahun 2010, dia menjadi sebahagian daripada pelakon Koreaovela remake Endless Love (berdasarkan Autumn in My Heart) sebagai Shirley sebagai antagonis utama untuk mengetuai bintang Dingdong Dantes, Marian Rivera dan Dennis Trillo. Dia juga mengikuti peranan penyertaan khas di Bantatay dan Koreana.

Pada tahun 2011, dia membintangi siri drama suspek My Lover, My Wife di mana dia memainkan antagonis utama tetapi kemudian pertunjukan itu tidak diperbaharui menjadi musim kedua. Pada 13 Julai 2011 TV5 mengumumkan bahawa dia akan menyertai juruterbang televisyen mereka yang akan memainkan peranan utama.

Dia kini seorang artis bebas. Pada bulan Oktober 2014, dia mengaku dia terbuka kepada mana-mana rangkaian.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: