Advertisements

12 Tarikan Pelancong Terunggul di Charlotte

38.jpg

Bandar terbesar di Carolina Utara, di bahagian barat daya negeri ini, dinamakan sebagai penghormatan kepada isteri Raja George II, Charlotte Mecklenburg. Pusat bandar moden, yang dikenali sebagai Uptown, adalah di mana anda akan menemui beberapa muzium utama di bandar, serta membeli-belah dan makan. Bersama merayakan New South di jalanan dan adegan budaya yang meriah, Charlotte mencerminkan sejarahnya yang kaya dalam tarikan seperti Muzium Sejarah Charlotte dan Ladang Rosedale. Charlotte adalah kegemaran peminat perlumbaan kereta, dengan kelajuan, sekolah lumba, dan muzium sukan bermotor, termasuk Dewan Kemasyhuran NASCAR.

Lihat juga: Tempat tinggal di Charlotte

1 Dewan Kemasyhuran NASCAR

NASCAR Hall of Fame Nick Ledford / foto diubah suai

Hall of Fame Charlotte pastinya merupakan pilihan bagi peminat NASCAR, dengan jalan raya Glory Road yang menyerupai litar lumba. Di sini, anda dapat melihat kereta perlumbaan bersejarah seperti 1952 Hudson Hornet, Chevelle 1967, dan juga 2008 Chevy Impala SS Dale Earnhardt Jr. Teater Octane Tinggi mempunyai skrin unjuran sepanjang 64 kaki dengan bunyi sekeliling. Pameran-pameran lain memberi peminat di belakang layar melihat bagaimana NASCAR dan pasukan individu bersedia untuk hari perlumbaan, manakala Hall of Honor memberi penghormatan kepada semua induk NASCAR Hall of Fame.

Alamat: 400 E. Martin Luther King Jr Blvd, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.nascarhall.com/

2 Muzium Penerbangan Carolinas

Muzium Penerbangan Carolinas Perpustakaan Awam Asheboro / foto diubahsuai

Muzium penerbangan adalah tempat di mana kedua-dua penggemar sejarah dan techno-geeks dapat mengisi, dengan pameran mengenai sejarah, teknologi, dan evolusi perjalanan udara. Terdapat juga banyak pesawat yang dipamerkan, termasuk replika Wright Flyer. Sebagai tambahan kepada pesawat persendirian, beberapa kraf tentera juga dipaparkan, mulai dari Grumman F-14D Super Tomcat moden dan Douglas A-4A Skyhawk kepada biplane Sopwith Camel, salah satu pesawat tempur British yang paling penting yang digunakan dalam Perang Dunia I. Selain pesawat terbang, Helikopter Anti-Submarine QH-50 Drone (DASH) dan kembalinya Laut Knight CH-46D di Vietnam dipamerkan.

Cuaca yang dibenarkan, pelawat boleh melawati pesawat di luar di jalan raya, termasuk pesawat Airbus A320-214 1999 yang mendapat kemasyhuran apabila Penerbangan US 1549 dibawa ke pendaratan yang ajaib selepas kedua-dua enjin telah dilumpuhkan oleh kawanan Kanada Geese.

Alamat: 4672 First Flight Drive, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.carolinasaviation.org/

3 Paramount’s Carowinds

Mencari beberapa keseronokan dan menggigil? Kalaulah semua taman hiburan Paramount’s Carowinds. The “Thrill Capital of the Southeast” menyediakan banyak perkara yang perlu dilakukan, dengan kepelbagaian keluarga, roller-coaster, air rides, dan panggung pentas. Ekspo dinosaur membolehkan anda berjalan melalui persekitaran Mesozoik yang dibawa dengan animatronik terperinci. Mereka juga mempunyai taman air yang dipanggil Boomerang Bay, jadi pastikan untuk membawa pakaian mandi anda. Kennel haiwan kesayangan disediakan untuk mereka yang melancong dengan teman berkaki empat mereka.

Alamat: 14523 Carowinds Blvd, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: https://www.carowinds.com/

4 Tempat Penemuan

Tempat Penemuan Chris Pendek / foto diubahsuai

Muzium yang sentiasa berubah ini membolehkan pengunjung melihat, merasakan, dan mendengar sains. Setiap pameran melibatkan penyertaan tangan yang tetamu yang menikmati umur. Makmal Explore More Life meneroka keanekaragaman hayati dengan peluang untuk mengambil bahagian dalam eksperimen, sementara Build Project melihat ciri-ciri fizik yang menggunakan barang-barang setiap hari. Pikirkan It Up menggalakkan kreativiti dan keaslian dengan pelbagai projek, termasuk peluang untuk membuat video animasi stop-motion anda sendiri. Sebagai tambahan kepada beberapa pameran interaktif, kanak-kanak di bawah usia tujuh tahun mempunyai kawasan khusus mereka yang dinamakan KidScience, yang direka khas untuk pengunjung yang lebih muda. Semua peringkat umur akan menyukai pengalaman immersive teater IMAX, di mana anda boleh mengecilkan cukup kecil untuk melakukan perjalanan di dalam tubuh manusia, meneroka alam semula jadi, atau bahkan meneroka ruang.

Alamat: 301 N. Tryon Street, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.discoveryplace.org/

5 Perpustakaan Billy Graham

Perpustakaan Billy Graham David Berkowitz / foto diubah suai

Di dalam Perpustakaan Billy Graham, pelawat boleh belajar tentang kehidupan pastor televisyen melalui paparan dan persembahan multimedia. Lawatan 1.5 jam termasuk pameran memorabilia dan lawatan ke rumah keluarga Graham, yang mana pengunjung boleh berehat di Taman Doa Memorial. Pengubahsuaian terkini menambah perpustakaan peribadi Billy Graham dan mural adat oleh Thomas Kinkade.

Alamat: 4330 Westmont Drive, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://billygrahamlibrary.org/

6 Taman Kebebasan

Taman Kebebasan

Taman Kebebasan merangkumi hampir seratus ekar dan mempunyai banyak aktiviti untuk semua orang, menjadikannya tempat yang paling baik untuk menghabiskan tengah hari bersantai atau bermain. Peminat sukan akan menikmati tenis, bola keranjang, dan gelanggang bola tampar, manakala pemain bola boleh mengamalkan ayunan mereka dalam sangkar memukul atau menangkap permainan di salah satu daripada empat bidang bola. Terdapat juga banyak laluan berjalan untuk lawatan yang lebih santai. Bagi kanak-kanak, terdapat dua taman permainan dan NFL Play360 KidZone, serta tempat konsesi untuk minuman dan makan tengah hari. Jika anda lebih suka membawa berkelah, anda boleh menggunakan salah satu tempat perlindungan luar yang lengkap dengan gril.

Ini juga merupakan tempat yang popular untuk konsert dan persembahan formal dan tidak rasmi.Ia juga merupakan rumah Garden Freedom Garden Gardener Demonstration Garden, di mana anda boleh melihat beberapa hortikultur terbaik di negeri ini.

Alamat: 1900 East Boulevard, Charlotte, North Carolina

7 Muzium Motorsports Hendrick

Hendrick Motorsports Museum tequilamike / foto diubah suai

Terletak dengan jarak satu batu dari Charlotte Motor Speedway, muzium ini merawat peminat perlumbaan untuk sejarah Hendrick Motorsports. Pameran termasuk pandangan yang mendalam pada kerja dalaman racecars dan unsur-unsur yang menjadikannya sangat unik. Peminat dapat melihat kereta saham Hendrick yang paling terkenal, trofi kejohanan syarikat, dan kereta penting seperti kereta Daytona 500 yang memenangi Jeff Gordon. Kenderaan lain pada acara termasuk Hari Thunder Chevy Lumina dan mesin Iron Man Terry Labonte.

Alamat: 4400 Papa Joe Hendrick Blvd, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.hendrickmotorsports.com/

8 Muzium Levine di New South

Muzium Levine di New South

Pameran di Levine Museum of New South difokuskan pada sejarah pasca Perang Sivil selatan dan orang-orang yang telah membentuknya. Pameran interaktif membolehkan pelawat untuk mengendalikan tangan melalui tumpukan cottonseed, bermain dam lama, atau melangkah masuk ke rumah ladang satu bilik. Muzium ini menjadi tuan rumah banyak pameran sementara, sering memberi tumpuan kepada perubahan sosial dan politik serta pengaruh kepelbagaian pada budaya selatan.

Alamat: 200 E. 7 Street, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.museumofthenewsouth.org/

9 Muzium Seni Mint

Sejak dibuka pada tahun 1936 sebagai muzium seni pertama di North Carolina, Muzium Seni Mint telah berkembang menjadi sebuah institusi yang terkenal di peringkat antarabangsa yang kerap mempamerkan pameran baru. Contoh-contoh seni sepanjang sejarah dipamerkan dalam koleksi tetap, termasuk lukisan, tekstil dan fesyen, seni hiasan, seni moden, dan kraf.

Alamat: 2730 Randolph Road, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.mintmuseum.org/

10 Muzium Sejarah Charlotte

Muzium Sejarah Charlotte Emily Lapish / foto diubahsuai

Di dalam Muzium Sejarah Charlotte, anda akan mendapat banyak maklumat mengenai bandar dan kawasan sekitarnya. Muzium ini mempunyai tiga pameran tetap, termasuk salah satu yang menyelidiki kawasan kejiranan Charlotte, dan sering menjadi tuan rumah pameran. Docents memimpin lawatan menghiburkan dan bermaklumat masing-masing bangunan yang dipulihkan dengan indah, termasuk Hezekiah Alexander House, the Kitchen, dan Springhouse. Anda bebas untuk melancarkan galeri di waktu bersiar-siar anda, serta jalan-jalan melalui taman bersejarah dan melewati tujuh tan American Freedom Bell, sebuah 1769 meriam Sepanyol, dan sebuah batu Chile yang bermula kembali kepada kemunculan emas pertama negara.

Alamat: 3500 Shamrock Drive, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.charlottemuseum.org/

11 Muzium Seni Moden Bechtler

Bechtler Museum of Modern Art James Willamor / foto diubah suai

Koleksi ini termasuk karya-karya oleh beberapa artis yang paling berpengaruh pada pertengahan abad ke-20, dengan kepingan oleh Miró, Giacometti, Picasso, Calder, Hepworth, Nicholson, Warhol, Tinguely, Ernst, Le Corbusier, dan Chillida. Muzium ini juga menjadi tuan rumah beberapa acara muzik sepanjang tahun, termasuk malam jazz bulanan. Bechtler Museum of Art adalah muzium kedua di negara ini yang direka oleh arkitek Swiss Mario Botta.

Alamat: 420 S. Tryon Street, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.bechtler.org/

12 Perkebunan Rosedale Bersejarah

Hanya beberapa minit dari Uptown yang sibuk, Ladang Rosedale Bersejarah dan kawasan berlandskap sembilan ekarnya menawarkan gambaran sekilas pada kehidupan di Antebellum Charlotte. Dibina pada tahun 1815, Rosedale dikenali sebagai “Frew’s Folly” kerana pemiliknya, peniaga Archibald Frew, mengeluarkan wang untuk membina rumah perladangan kaki 4,600 kaki persegi. Kerja pemulihan terus di taman-taman bersejarah. Perkebunan ini terkenal dengan pokok-pokok berbunga yang megah.

Alamat: 3427 North Tryon Street, Charlotte, North Carolina

Laman rasmi: http://www.historicrosedale.org

Di mana untuk tinggal di Charlotte untuk Sightseeing

Charlotte adalah sebuah bandar besar dan agak tersebar, namun majoriti tarikan, restoran, dan pilihan hiburan berada di pusat bandar, menjadikan tempat ini sebagai tempat yang baik bagi pelawat pertama untuk tinggal. Jika anda berada di Charlotte untuk melihat perlumbaan NASCAR, anda mungkin ingin mempertimbangkan lokasi timur laut pusat bandar berhampiran litar lumba, dan keluarga dengan anak-anak kecil mungkin mahu tinggal di selatan, dekat dengan taman hiburan Carowinds Paramount. Berikut adalah beberapa hotel bertaraf tinggi di lokasi yang baik:

  • Hotel Mewah: Ritz-Carlton, Charlotte adalah salah satu hotel utama di bandar ini, dengan perkhidmatan kelas pertama, kemudahan kelas atas, kolam renang atas bumbung, dan bilik-bilik mewah. Westin yang rapi dan moden terletak di tengah-tengah pusat bandar, bersebelahan dengan Pusat Konvensyen dan langkah-langkah ke hotspot hiburan bandaraya, Epicenter. Jika anda lebih suka berada di luar keramaian dan kesibukan di pusat bandar, alasan yang luas dan terawat The Ballantyne Hotel and Lodge, 18 batu dari pusat bandar, memberikan pengalaman seperti resort.
  • Hotel Julat-Pertengahan: Pilihan yang baik untuk keluarga, Homewood Suites, lapan batu dari pusat bandar dan berhampiran taman hiburan Caraminds Paramount, mempunyai kolam renang dan suite dengan dapur. Di hujung atas mid-range dan terletak betul-betul di pusat bandar di sebuah bangunan yang bertarikh 1929, butik Dunhill Hotel adalah berjalan kaki singkat ke Pusat Seni Persembahan Blumenthal. Terletak di daerah Uptown yang bergaya, Hilton Garden Inn mempunyai bilik-bilik besar dan menyediakan perkhidmatan ulang-alik percuma ke tempat-tempat tarikan tempatan.
  • Hotel Budget: Sekitar sepuluh batu ke selatan dan memandu mudah di sepanjang lebuh raya 74 ke pusat bandar, Fairfield Inn & Suites menawarkan nilai yang sangat baik dan dilengkapi dengan sarapan pagi. Holiday Inn Express yang baru, 10 batu ke utara, dikelilingi oleh pelbagai restoran rantaian yang baik. Enam batu dari Charlotte Motor Speedway, Sleep Inn University Place mempunyai bilik-bilik yang asas dan selesa dengan harga yang berpatutan. Semua hotel ini mempunyai kolam renang.
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: