Advertisements

Artis Philippines- Kaye Abad

04

Katherine Grace “Kaye” Abad (lahir 17 Mei 1982) adalah seorang pelakon Filipina-Amerika.

Beliau adalah ahli Bintang Magic ABS-CBN. Beliau dilancarkan sebagai ahli Star Circle (kini Star Magic Batch 3) pada tahun 1993.

Kerjaya

Kaye Abad bermula di industri hiburan Filipina yang sedang dilakonkan dalam rancangan televisyen Ang TV. Beliau juga membintangi pelbagai filem berorientasikan remaja dan siri TV, terutamanya dipasangkan dengan John Lloyd Cruz. Selaras dengan Cruz dan Abad yang paling teringat dalam siri televisyen Tabing Ilog yang bermula dari 1999-2003.

Pada tahun 2009, Abad kembali ke televisyen menerusi Precious Hearts Romances Presents: Bud Brothers. Dia mengambil alih peranan yang pada mulanya ditujukan kepada Roxanne Guinoo, yang sepatutnya memainkan peranan utama bertentangan dengan Guji Lorenzana.

Lorenzana dan Abad diberi peranan utama dalam ansuran ketiga seri Precious Hearts Romances. Abad memainkan peranan sokongan sebagai Jenny Ambrosio di Angelito: Batang Ama dan sekuel Angelito: Ang Bagong Yugto pada program petang hari kerja.

Pada tahun 2013, dia memainkan peranan antagonis dalam drama keluarga Annaliza sebagai Stella Celerez-Diaz dan pada tahun 2014, Abad muncul pada Dua Wain sebagai Yvonne Aguilluz-Guevarra.

Pada tahun 2018, dia bermain Ella di Nang Ngumiti ang Langit, menandakan kemunculannya pada showbiz.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: