Menaiki epik: bengkel keluarga di Ecuador

30

- Advertisement -

Quilotoa Loop yang indah mempunyai gunung besar, pemandangan yang besar … dan, di atas semua, pendakian besar: berbasikal mencabar, tanpa keraguan. Tetapi mesra keluarga? Ya, dan agak menghairankan, sangat.

Ia merasakan sesuai dengan trek, tetapi dengan pelbagai penggali yang selesa di sepanjang jalan, para penunggang basikal boleh mengisi semula sebelum menangani cabaran Ecuador yang luar biasa. Cass Gilbert menggambarkan pengalaman membelot keluarganya dalam ekstrak ini dari Epic Bike Rides of the World.

Bagi mereka yang tidak biasa dengan topografi Amerika Selatan, saya memberi jaminan kepada anda tentang ini: Andes Ecuador adalah tanah yang sangat rusak. Pita ramping yang diperas di antara hamparan Pantai Pasifik dan rumput yang luas di Amazon, ia berlimpah dengan mikroklimat, lebih ditentukan oleh geografi dan ketinggian berbanding dengan mana-mana musim. Di dalam lipatan ini, satu lembah yang curam melangkah ke depan. Dikelilingi antara dua julat gunung berapi, mereka membentuk Avenue of the Volcanoes, yang dicipta oleh Alexander von Humboldt, naturalis Prusia yang mengembara melalui benua itu pada abad ke-19.

Kami berkongsi pengembaraan Ecuador dengan tiga saudara lelaki yang pertama kali saya temui semasa berbasikal melalui negara tiga tahun sebelumnya. Pemandu gunung mengikut perdagangan, mereka hidup di luar grid di ladang keluarga organik di luar Quito. Dalam masa yang akan datang, kami akan terus berhubung – dan kami semua akan mempunyai anak. Apabila peluang datang melawat Ecuador sekali lagi, kali ini saya mengembara bersama pasangan saya dan anak lelaki Sage yang berusia dua tahun, jadi kami mungkin akan mengalami negara yang indah dan tidak dapat dilepaskan bersama ini.

Dalam sebarang bentuk atau bentuk, perjalanan ini akan cukup epik. Selain daripada jalan-jalan tanah yang tenang, pemukiman gunung kecil dan llamas pinggir jalan yang mengalir, latar belakangnya tidak menimbulkan spektakuler: ketinggian tinggi Ecuador paramo, tundra alpine yang terkenal di negara ini, dan tasik kawah Quilotoa sejauh 3.2 kilometer, yang merupakan tarikan utama sepanjang Avenue of the Volcanoes.

Tetapi faktor yang tidak kurang dari lapan basikal dan lima treler yang disertakan, dikenakan bayaran muatan kanak-kanak berumur dari enam bulan hingga tiga tahun, dan perjalanan sebegini mengambil lebih banyak karakter. Meskipun hujan lebat dan sekejap-sekejap diselaraskan, ekspedisi berukuran pintaku terbukti menjadi pengalaman hidup yang luar biasa bagi semua orang.

Bersama-sama, kita menyerang jejak kekejaman keluarga melalui kawasan pedalaman. Kami menggosok bahu dengan penunggang kuda berbatu poncho, berkerumun di antara bidang quinoa, melawat pasar pribumi, dan berlama-lama di taman permainan desa.

Kami menyimpan jarak pendek, dan cuba menyelaraskan masa menunggang dengan jadual penat. Apabila tiga anak kecil kami memerlukan rehat, kami berhenti dan bermain bola sepak, membantu mereka memanjat pokok, atau hanya menjelajah tanah itu. Dan apa tanah itu. Satu tambatan yang subur di medan yang bertentangan berpaut ke lereng curam, dikelilingi oleh kedua-dua puncak yang melambung dan tebing tebing tebing. Babi bergegas di sekitar jalan raya, lelaki-lelaki bertembung dengan parang di pinggang mereka, dan wanita mengorek selendang berwarna-warni dengan jagung segar, topi mereka yang terasa menghiburkan melalui dedaunan.

Laluan itu sendiri bergelung di selatan timur melalui Sierras Tengah Ecuador. Selepas berhenti untuk memuji keajaiban yang berair dari Quilotoa, dan pengakap secara ringkas di sepanjang tepi pisau kawahnya, ia membawa kami melalui penempatan kecil Chugchilán, di mana kami melencongkan ke dalam embun yang mendung di Hutan Awan Illiniza. Di sana, jari-jari kabus melengkung melalui pokok-pokok, menyelubungi tanah, mengisi setiap sudut dan celah dengan diam. Apabila matahari kadang-kadang meresap, ia adalah halus dan tanpa bayangan, melukis gunung-ganang di dalam raksasa yang besar dan berselubung.

Di atas dan ke bawah kita menunggang, jarang momen rata untuk jeda. Climbs mempunyai derailleurs kami berputar-putar melalui gear, berputar kaki kami di cadences paling rendah yang kami dapati, balast kargo kecil kami menimbang kami. Dalam riposte segera, keturunan yang menuntut kami menarik pada tuil brek seperti reins pada kuda, supaya trailer kami menghantarkan kami ke hadapan. Ditambah ke sini, kawasan itu sering bergelimpangan, kadang-kadang juga berbumbung. Tetapi apabila saya melihat kembali untuk memeriksa Sage, lebih kerap daripada tidak dia tidur dengan lekang, tidak menyedari usaha kita.

Mengembara semasa musim cuti musim sejuk, kami merayakan Krismas di Isinliví, sebuah penempatan yang indah di salah satu lembah hijau di rantau ini. Ketika kami menghargai, orang Amerika Selatan tahu bagaimana berpesta, walau apa pun sepanjang tahun. Dataran utama itu dibanjiri dengan revelers, koboi luar bandar dan band tembaga yang mengalir yang melayang-layang di jalan-jalannya yang keras. Untuk kegembiraan Sage, ia juga membanggakan sebuah keriangan kuno, memaparkan pusing-pusingan yang diputar dengan kelajuan yang mengasyikkan.

Isinliví juga merupakan pementasan terakhir kami sebelum kami menangani pendakian terpanjang dalam perjalanan itu, sebuah aksi Herculean yang melibatkan 1000m dalam ketinggian, di jalan tidak berturap pada masa itu. Tidak dapat dielakkan, usaha akhir ini membawa kita semua dari basikal dan menolak, pasukan Lilliputian anak-anak kecil dengan penuh semangat memberi pinjaman membantu.

Apabila sidang kemuncak akhirnya datang, ia dihadiahkan dengan pesta hasil tempatan, keju dan alpukat yang masak yang telah memenuhi panitia kami. Kemudian, dengan pandangan terakhir ke arah paramo dataran tinggi, kita menyelam ke keturunan penyu yang berada di depan, bendera treler kami mengetuk angin.

Walaupun jarak harian yang kecil, saya tidak akan membuat tuntutan bahawa bengkak keluarga adalah mudah; tanpa keraguan, ia menimbulkan cabaran mental dan logistik sendiri, agak terlepas daripada apa-apa kerja fizikal. Tetapi saya tidak boleh lebih mengesyorkan mencuba satu, di mana sahaja ia berada di dunia, walau bagaimanapun banyak hari yang anda ada. Kumpulkan tentera dan buat rancangan. Pilih laluan yang semua orang akan nikmati. Luangkan masa untuk menikmatinya kerana berada di atas basikal seperti yang anda lakukan di atasnya. Saya dapat menjamin bahawa masa keluarga yang tidak dikenali itu akan menghangatkan hati dan memberi makan kepada jiwa. Untuk semua orang yang terlibat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: