Buenos Aires ‘Avenida 9 de Julio: masa lalu yang gemilang, hadiah yang huru-hara

0

32

- Advertisement -

Di hujung selatan Avenida 9 de Julio di Buenos Aires, kanak-kanak jalanan memancarkan air mancur marbled, sementara yang lain membaling bola ke gangsa dramatik Don Quixote Cervantes. Ketika mereka bermain, beberapa lorong trafik di pusat bandar berlari melewati, hanya beberapa meter jauhnya. Kebisingan sangat menggembirakan. Avenida adalah 140 meter lebar, mempunyai 12 lorong dan memerlukan keabadian untuk salib.

Sejarah

Para penghormatan di Buenos Aires mengucapkan terima kasih kepada Avenida sebagai monumen yang hebat untuk maju ketika meletakkan yayasannya pada tahun 1930-an. Ia menjadi lebuh raya bandar yang berjalan melalui pusat bandar; sebuah jalan patriotik yang melambangkan kemodenan moden di ibu kota Argentina. Pihak berkuasa memodelkannya di Champs Elysées, hanya untuk membinanya dua kali lebih luas sebagai jalan raya Paris dalam mempamerkan satu-upmanship sombong.

Untuk membina Avenida, pihak berkuasa bandar menghancurkan laluan yang brutal melalui pusat bandar, menghancurkan kawasan seluas 60,000 meter persegi hartanah bandar dan menghilangkan ribuan penduduk untuk melengkapkan bahagian pertamanya. Mereka berkata ia akan mengukuhkan reputasi Buenos Aires sebagai Paris Amerika Selatan. Ia mengambil masa sehingga tahun 1980 selesai.

Gaya

Bangunan dan monumen Avenida sangat mengingatkan Paris. Di hujung selatan, stesen keretapi Constitución adalah keajaiban Beaux-arts. Di hujung utara, anda akan dapati Kedutaan Perancis, dengan mewah dihiasi dengan balkoni lattice. Sebuah fasad Neo-klasik yang mengagumkan di depan rumah opera Teatro Colón di mana Nureyev dan Callas memejamkan penonton, dan di tengah-tengah Avenida, Obelisco ikonik melonjak ke langit. Jarum putih yang berukuran 70 meter tinggi, ia didirikan untuk memperingati ulang tahun ke-400 penubuhan bandar itu.

Sekarang

Hari ini, ia adalah keadaan huru-hara. Kereta melesat antara lorong; pemandu memandu dan marah; penghibur jalan menyulam api untuk syiling dengan lampu merah; amputees pada skateboards whiz antara tingkap kereta yang meminta perubahan; dan bahagian berhampiran dengan trafik kerana demonstrasi politik. Beribu-ribu penunjuk perasaan berarak, gendang bang dan gelombang bendera negara Argentina dalam nama keadilan.

Argentina suka mencipta bunyi dan huru-hara. Ia dilahirkan dari keinginan untuk didengar di salah satu kota di dunia yang tidak pernah ada – dan kekacauan Avenida adalah manifestasi yang paling nyata dari keinginan itu. Respite datang di plazoletas hijau dan taman hijau yang menghiasi panjang satu kilometer Avenida. Mereka adalah peninggalan zaman Buenos Aires pada tahun 1880-1930, yang dikelilingi oleh pagar besi dan dihiasi dengan patung-patung dan air pancut. Anak-anak kecil dalam bola sepak ‘Messi’shirts melawan patung-patung itu.

Di selatan selatan Avenida yang lebih miskin daripada fasad yang indah 19th bangunan abad kini runtuh. Eksterior mereka dicat dengan mural berwarna gergasi, cemerlang. Papan iklan neon menonjol menunjukkan pertunjukan tango yang hebat. Dalam bayang-bayang mereka, anak-anak jalan menendang bola dari pedang gangsa Don Quixote. Anti-pahlawan Cervantes adalah pemimpi archetypal. Ia sesuai dengan effigynya yang mesti menghiasi jalan raya Buenos Aires yang hebat.

Untuk lawatan berjalan-jalan di Buenos Aires, termasuk Avenida 9 de Julio, cubalah Eternautus Tours.

Memukul tanah berjalan dengan panduan Buenos Aires Encounter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: