03.jpg

- Advertisement -

Jolina Magdangal-Escueta (lahir Maria Jolina Perez Magdangal; 6 November 1978) adalah penyanyi, pelakon, penyampai televisyen dan usahawan Filipina. Beliau dirujuk di Filipina sebagai ikon budaya popular (hanya, Icon Pop) dan sering dianggap sebagai salah satu artis multi-media yang paling berjaya dalam industri hiburan Filipina.

Magdangal memulakan kerjayanya di usia muda sebagai anggota kumpulan penyanyi Ryan Cayabyab 14K. Pada tahun 1994, dia menandatangani kontrak rakaman dengan Walt Disney Records dan kemudian mengeluarkan album debutnya A Wish Comes True pada tahun 1996. Dia bangkit menjadi terkenal sebagai penyanyi dengan merakam lagu tema filem yang bukan album yang dikeluarkan sebelum akhirnya membebaskan filem album soundtrack pada separuh akhir tahun 1990-an memperoleh gelarannya sebagai lagu tema filem dan ratu lagu soundtrack negara yang tidak dipertikaikan. Di dalam label rumahnya, dia dipanggil Queen Music Star untuk menetapkan jualan rekod sepanjang masa yang sehingga hari ini belum dilangkau; album berjudul dirinya sendiri Jolina (1999) dan semua kebangkitan On Memory Lane (2000), adalah antara album terlaris sepanjang zaman di Filipina. Pada akhir 1990-an hingga awal 2000-an, dia juga membina reputasi sebagai pemain live yang berjaya melalui lawatan konsert di sekitar pulau-pulau Filipina, dan di bandar-bandar di seluruh dunia.

Di televisyen, dia mula-mula mendapat perhatian untuk persembahannya dalam pameran televisyen komedi dan pelbagai televisyen Ang TV (1992) sebelum muncul dalam drama drama remaja Gimik (1996). Sejak itu, dia telah membintangi pelbagai program televisyen dalam genre yang berbeza dan menjadi salah satu daripada teleserye asal wanita terkemuka; Program yang paling berjaya termasuk pelbagai muzik di ASAP (1995) dan S.O.P.; komedi situational (sitcom) di Richard Loves Lucy (1999) dan Arriba, Arriba! (2000); talk show / program perhubungan awam di First Hirit dan Magandang Buhay (2016); pencarian bakat dalam StarStruck (2003) dan Pinoy Idol (2008); siri drama dalam Narito Ang Puso Ko (2003) dan FlordeLiza (2015); dan merintis genre romantis-komedi di televisyen Filipina di Labs Ko Si Babe (1999), diikuti oleh I Luv NY (2006), dan Adik Sa’Yo (2009).

Magdangal juga seorang pelakon filem sekali-sekala dan telah menggambarkan peranan yang menjadi ikon dalam industri Filipina. Filem yang paling berjaya ialah Labs Kita … Okey Ka Lang? (1998), Hey Babe! (1999), Tunay na Tunay: Dapatkah Anda? Gets Ko! (2000), Jika Anda Adalah Panaginip (2002), dan Ouija (2007). Dua buah filemnya meraihnya sebagai “Puteri Filem Filipina” oleh Anugerah Hiburan Office Box.

Magdangal telah menerima anugerah dan pengiktirafan daripada industri dan kerajaan Filipina. Beliau adalah penerima penghargaan Paling Popular Penyanyi dan Penghibur Tahun oleh Anugerah Hiburan Office Box, Artis Perempuan Kegemaran oleh MTV Filipina Music Awards, dan Artist Rakaman Perempuan oleh PMPC Bintang Anugerah untuk Muzik. Sebagai seorang pelakon, dia menerima pencalonan dari badan pemberi anugerah yang berbeza dan sangat dipuji di Anugerah Televisyen Asia 2003 untuk menggambarkannya sebagai peguam Aeta pertama di Filipina dalam antologi drama Magpakailanman. Bagi pencapaian cemerlangnya dalam bidang hiburan dan bidang lain, beliau dianugerahi Anugerah Artis Emas oleh Anugerah Akademi Seni dan Sains Filem Filipina (FAMAS) pada tahun 2007. Populariti bijak, pada tahun 2008, Magdangal muncul sebagai “keperibadian yang paling disukai di [Filipina]” dalam kaji selidik yang dijalankan oleh rangkaian TV kabel antarabangsa, CNN. Dalam kaji selidik yang sama yang dijalankan oleh The Filipino Channel di kalangan pelanggannya di seluruh dunia, Magdangal disenaraikan dalam kalangan personaliti showbiz yang paling popular di negara ini.

Kerjaya

2010s

Pada separuh pertama tahun 2010, selain mengadakan pertunjukan pelbagai acara muzik Minggu Parti Filipina, dan pengganti Ahad All Stars (2013); bersama-hosting tabloid talkshow Personalan: Ang Unang Hakbang dengan Jean Garcia, dan; aspirants mentoring dalam Protégé: The Battle For The Big Artista Break (2012), Magdangal mengambil peranan pendukung dalam siri yang berbeza. Pada tahun 2011, dia membintangi Claudine Barretto, Marvin Agustin, Luis Alandy, dan Milkcah Wynne Nacion di Iglot, drama-fantasi dan spin-off pada siri 2004 Mulawin. Dalam Daddy Dearest (2012), dia memainkan peranan istimewa sebagai ibu kepada watak Milkcah Wynne Nacion. Walaupun dia digambarkan sebagai salah satu antagonis, yang pertama, dalam Mundo Mo’y Akin (2013).

Di dalam filem, Magdangal mengambil hos sepanjang tahun 2010 di mana dia tidak membuat filem selain daripada filem pembebasan terhad Agawan Base (2011).

November 2014, Magdangal mula merakam episod untuk siri televisyennya yang seterusnya FlordeLiza (2015), yang ditayangkan pada Januari 2015, menunjukkan dia kembali ke ABS-CBN selepas 12 tahun dengan rangkaian GMA Bersatu dengan Marvin Agustin dan Direktur Wenn Deramas, Magdangal memainkan peranan seorang perempuan simpanan, yang pertama dalam karirnya. Siri ini merupakan kejayaan yang sederhana dalam melihat angka-angka, datang dari penarafan satu digit dalam minggu perintisnya ke digit dua yang stabil semasa menjalankannya dan mengatasi persaingannya dalam penyaringan akhir. kejayaan kritikal, ia diperluaskan kepada sebulan dan dinamakan Siri Drama Siang Hari Terbaik dalam Anugerah Bintang PMPC ke-29 untuk televisyen dengan Magdangal yang dicalonkan dalam kategori Pelakon Drama Terbaik.

Pada tahun 2015, Magdangal muncul pada musim pertama Bunyi Wajah Anda (2015) sebagai peniru penyamar. Daripada pertandingan 12 minggu, dia memenangi dua persembahan; peniruannya terhadap Cher dan Manny Pacquiao. Ikon muziknya sendiri, dia juga disamar oleh pelawak Melai Cantiveros pada musim yang sama dan oleh Onyok Pineda dalam Edisi Kanak-kanak. Walaupun gagal memasuki peringkat empat pertandingan akhir, Magdangal diakui oleh para pengkritik sebagai finalis yang layak dengan penulis hiburan Nestor U. Torre dari Philippine Daily Inquirer yang mengatakan “[Magdangal], selain daripada berbakat dan serba boleh dalam dirinya sendiri , bintang dari semua penyamar lapan ‘selebriti’ yang miring, hanya [Magdangal] pernah membuatnya menjadi status bintang utama dan konsisten yang berpengalaman. [Dia] telah ‘membawa’ banyak pengeluaran TV dan filem, jadi dia mempunyai bintang ‘K’ dan ‘cred’ [orang lain] belum mencapai.”

Akhir tahun 2015, selepas habis tujuh tahun dalam industri rakaman, Magdangal mengeluarkan album studio kelapannya Back to Love melalui muat turun digital dan streaming, yang mengandungi tujuh lagu asal.

Pada 2016, Magdangal kembali ke pentas ASAP sebagai salah satu tuan rumah utama dekad kedua dan menjadi tuan rumah segmennya iaitu “Lagu-Lagu Cinta & Cerita (LSS)”. Walau bagaimanapun, pada suku kedua 2018, dia meninggalkan persembahan itu untuk melahirkan anak kedua dan tidak pernah kembali dalam masa pemformatan menunjukkan kepada ASAP Natin ‘To.

Pada bulan Februari 2016, dia melancarkan versi versi albumnya Back to Love untuk memasukkan versi terbaru dari hitsnya yang asal iaitu “Bila Ako Ay Nagahal” dan “Chuva Choo Choo”, yang terakhir adalah kerjasama dengan Vice Ganda. ] Album yang diperluaskan juga dikeluarkan pada salinan fizikal; selepas dua minggu di pasaran, dia dianugerahkan oleh PARI dengan pensijilan rekod emas. Dalam Anugerah Bintang PMPC ke-8 untuk Muzik, Magdangal dinamakan Artist Recording Perempuan Tahun dan album itu dicalonkan untuk kategori Album of the Year.

Khidmat hosting yang akan datang adalah pada pertunjukan pagi Magandang Buhay (2016), dengan Karla Estrada dan Melai Cantiveros. Pertunjukan kini sedang aktif menyiarkan hari kerja di slot pagi.

Peranan seterusnya Magdangal sebagai hakim berikutan Pinoy Idol berada dalam pertandingan nyanyian amatur Tawag ng Tanghalan Kids (2017) dan edisi kedua edisi biasa (2017) dan ketiga (2019), kedua-duanya disiarkan sebagai segmen dalam acara noontime It’s Showtime.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d