Menunggang di taman tema Gold Coast di Australia

0

33

- Advertisement -

Gold Coast Queensland boleh dipanggil taman permainan anak-anak besar: cuaca musim panas yang boleh dipercayai, pantai terkenal di dunia, dan taman tema terbaik di Australia menjadikannya tempat yang sesuai untuk percutian oktana yang tinggi. Sekarang, terima kasih kepada persiapan bandar untuk Sukan Komanwel 2018, ada lebih banyak sebab untuk mendapatkan di sini: lebih mudah dari sebelumnya untuk berkeliling; taman tema terus melabur dalam tarikan mereka dan taman baru berada dalam perancangan; ditambah pula anda boleh merebut tawaran hebat pada tiket.

Sama ada anda seorang penggemar keseronokan, penggemar filem, atau hanya mahu melihat beberapa koala up-close, taman tema Australia seperti Dreamworld, Warner Bros Movie World, dan Wet ‘n’ Wild telah dilindungi. Inilah panduan kami untuk membuat sebahagian besar lawatan Gold Coast anda tahun ini.

Nilai terbaik

Semua taman tema yang besar mempunyai banyak tawaran supaya ia adalah idea yang baik untuk membolehkan hari penuh untuk setiap taman pada senarai hit anda. Sekiranya masa anda terhad dan anda hanya boleh melakukan satu, anda mungkin terbaik menuju Dreamworld di mana anda boleh mengalami tunggangan jantung seperti Tower of Terror II sebelum memancarkan slaid di WhiteWater World – kedua-duanya termasuk dalam kos tiket anda. Anda juga boleh melakukan beberapa aktiviti Australia yang unik, menyemak dengo dan kangaroo pokok, atau menangkap pertunjukan domba dan ‘corroboree maya’.

Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai hidupan liar yang unik di Australia, simpan wang anda untuk Sanctuary Currumbin Sanctuary, Taman Hidupan Liar David Fleay atau Paradise Country, di mana anda boleh kembali ke alam semula jadi dan memenuhi marsupial, atau pergi ke Outback Spectacular untuk makan malam dan hidup menunjukkan bahawa membawa kehidupan rakyat Australia cerita rakyat.

Terbaik untuk kanak-kanak

Taman tema Gold Coast semuanya memenuhi keperluan kanak-kanak dari kanak-kanak hingga remaja, tetapi jika anda menghiburkan di bawah-5, Dreamworld adalah pilihan yang baik. Littlies boleh menunggang Big Red Car di Wiggles World dan bertemu dengan pisang ikonik di Pajamas di ABC Kids World. Kanak-kanak yang lebih tua akan menggali Pengalaman DreamWorks dengan tunggangan dan pertunjukan berasaskan Kung Fu PandaMadagascar dan Shrek.

Wet ‘n’ Wild, bersebelahan dengan Warner Bros MovieWorld, dan WhiteWater World dalam DreamWorld, kedua-duanya memberikan anda peluang untuk menyejuk ke atas slaid air apabila keadaan panas mulai berlarut-larut. Jangan lupa pakaian renang dan pelindung matahari!

Terbaik untuk orang dewasa

Taman tema yang sempurna anda benar-benar bergantung pada definisi anda yang menyeronokkan. Untuk tunggangan spine-tingling Warner Bros Movie World adalah pilihan anda. Taman ini adalah rumah kepada HyperCoaster, yang digelar sebagai roller-coaster yang paling lama dan terpantas di hemisfera selatan.

Pasukan yang dengan lawatan ke Wet ‘n’ Wild sebelah di mana anda boleh menunggang Constrictor – slaid dengan peralihan ketat di dunia – kemudian menuju ke Dreamworld untuk mengeringkan The Claw.

Keseronokan yang murah

Memandangkan tumpuannya terhadap pemuliharaan haiwan, Currumbin Wildlife Sanctuary mungkin bukanlah pilihan yang jelas untuk penagih adrenalin, tetapi terdapat satu drawcard mendebarkan dalam rizab 27 hektar: kursus zipline. Tangkapan TreeTop yang tinggi dan zip bersebelahan di atas kandang haiwan (termasuk buaya!), Menambah elemen tambahan pengembaraan yang berani. Ia berharga $ 69 untuk lulus dewasa dengan kemasukan ke tempat kudus (biasanya $ 49.95) termasuk, supaya anda boleh berkeliaran untuk bertemu penduduk setempat selepas penerbangan anda.

Jika ia hanya roller-coasters yang anda cari, Movie World adalah yang paling murah di taman besar di $ 79 untuk lulus dewasa.

Cara menjaringkan tawaran terbaik

Ia bernilai melakukan penyelidikan anda untuk mencari banyak tawaran pada pas, kerana harga turun naik untuk mencerminkan permintaan dan musim. Mulakan dalam talian di laman web taman tema dan semak diskaun di tapak seperti Groupon (jika anda ahli) atau untuk penduduk tempatan, persatuan pemanduan Australia RACV, NRMA dan RACQ. Juga bertanya mengenai tawaran di penginapan anda kerana mereka mungkin mempunyai akses ke tawaran istimewa untuk tetamu.

Secara amnya, nilai yang lebih baik untuk mendapatkan pas tiga atau tujuh hari, yang membolehkan anda mengakses ke satu atau lebih taman selama hari berturut-turut, dan bukannya tiket satu hari. Membeli dalam talian adalah lebih murah (dan lebih mudah) daripada beratur untuk membuat bayaran secara tunai di pintu pagar.

Tambahan yang terbaik

Jika anda ingin menjejaki seberapa banyak yang anda boleh di perjalanan Gold Coast anda, cari jalan keluar yang menawarkan tambahan, seperti akses ke SkyPoint Observation Deck, yang menawarkan pemandangan pantai dan pedalaman yang menakjubkan; pelayaran sungai yang santai untuk berehat selepas keseronokan itu; atau lawatan menonton ikan paus yang menakjubkan pada musim sejuk apabila ikan paus berhijrah di sepanjang pantai. Ia adalah cara yang ekonomik untuk memaparkan sesetengah kemuncak kawasan semasa anda berada di sini.

Bagaimana untuk sampai ke sana

Kebanyakan taman tema Gold Coast terletak di utara Surfers Paradise di Coomera dan Oxenford. Bas awam atau pemindahan adalah cara paling mudah untuk sampai ke sana dan mengelakkan kerumitan mencari tempat letak kereta.

Movie World, Wet ‘n’ Wild, Country Paradise dan Outback Spectacular berada dalam kawasan yang sama – yang perlu diingat jika anda merancang untuk melawat lebih daripada satu tarikan dalam satu hari.

Pengendali bas tempatan Surfside Buslines menjalankan perjalanan biasa ke semua taman tema – ia akan mengambil masa 30-40 minit dari Surfers Paradise dan kos sekitar $ 8 hingga $ 9 seorang. Sebagai alternatif, anda boleh menempah pemindahan dengan hotel anda. SkyBus menawarkan Pas Kebebasan yang menggabungkan pemindahan lapangan terbang dengan pengangkutan taman tema (yang terbaik dari semua dunia).

Masa terbaik untuk pergi

Cuti sekolah adalah, secara semulajadi, masa puncak untuk taman tema dan ditambah dengan suhu yang menyedihkan sepanjang musim panas, boleh menjadikan hari anda lebih membosankan daripada bersenang-senang, jadi ia membayar untuk menyemak tarikh anda sebelum membuat tempahan. Semasa ‘Schoolies Week’, menjelang akhir bulan November dan awal Disember, Gold Coast akan ditimpa dengan remaja Australia yang meletupkan stim selepas peperiksaan akhir mereka – keluarga mungkin mahu menyelinap!

Musim sejuk (Jun hingga Ogos, Down Under) boleh menjadi pertaruhan terbaik anda – cuaca biasanya masih hangat, dan cukup kering untuk tunggangan dan slaid air (yang dipanaskan hingga 25-26 darjah) dan anda akan dapat mengambil kelebihan pengaya pelancongan menonton ikan paus.

Bertujuan untuk melawat pada hari kerja dan anda akan lebih cenderung untuk mengelakkan orang ramai – dan menaikkan perjalanan diskaun dalam hidup anda.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d