Hawaii pada belanjawan: penny mencubit di syurga

27

- Advertisement -

Matahari terbenam merah jambu di atas perairan akuarium, ciri-ciri geologi yang menarik dan campuran bercampur budaya dan sejarah ke seluruh dunia, Hawaii memerintah di antara destinasi tropika. Tetapi syurga tidak datang tanpa harga.

Sebagai salah satu daripada archipelagos yang paling terisolasi di dunia, hanya sampai ke Negara Aloha kelihatannya mahal, apatah lagi kos makanan yang tinggi (sebanyak 90% daripadanya harus diimport ke pulau-pulau), serta kegiatan dan penginapan.

Tetapi ada pelbagai cara untuk membantu anda mengatakan ‘aloha‘Tanpa melanggar bank.

Makanan

Lulus sarapan hotel

Bilakah kali terakhir anda mendengar seseorang berkata, ‘Man, hotel sarapan pagi itu benar-benar melanda?’ ‘Telur’ yang dihasilkan dengan besar dan waffle yang cair jarang sekali memuaskan, jadi lupakan kesilapan perjalanan yang sering mengecewakan ini memihak kepada sarapan ala Hawaii seperti Sosej Portugis (selalunya daging babi-sembuh dengan daun pisang) dengan telur atau toast Perancis Hawai, kedua-duanya boleh didapati banyak (dan harga yang lebih rendah) di restoran tempatan di seluruh pulau.

Buat senarai runcit

Pasti, mungkin anda datang ke Hawaii untuk mengelakkan gangguan rumah seperti menulis senarai bahan makanan, tetapi merancang perjalanan membeli-belah boleh mencukur wang besar dari anggaran makanan. Orang tengah AS boleh membawa kad kesetiaan Safeway atau Foodland mereka (orang lain boleh mendaftar untuk satu di tempat) untuk diskaun, tetapi tidak mengharapkan harga tanah besar AS – kebanyakan makanan di sini adalah dari luar bandar, sama seperti anda. Skor beberapa barangan sarapan pagi yang murah dan mudah untuk mengelakkan kos makan makanan awal. Untuk makan tengah hari, isi bakul dengan beberapa segar lomi-lomi salmon (tomato dan salad salmon) dan poi (masher tumbuk) untuk berkelah di pantai.

Makan seperti tempatan

Jambu tempatan, makanan laut segar dan kopi hanya beberapa langkah dari sumbernya, karunia Hawaii dijumpai di kedai-kedai tempatan dan pasar petani. Mesra Wallet ‘Ono grinds (Hawaii untuk ‘makan yang baik’) boleh didapati, jika anda tahu di mana hendak melihat. Perhatikan produk segar di pasar petani seperti Pasar Petani Sabtu KCC, yang terbesar di Honolulu dan tempat yang bagus untuk juga mengambil beberapa cenderahati untuk orang-orang yang cukup beruntung untuk tinggal di rumah. Begitu juga, cari pasar ikan tempatan seperti Pasar Ikan Koloa di Kaua’i untuk beberapa segar poke (ikan mentah yang diasinkan) atau hidangan makan tengahari tradisional Hawaii (biasanya hidangan daging dan dua belah pihak).

Pengangkutan

Hadkan tempoh sewa kereta

Walaupun anda mungkin menjaringkan kadar harian yang lebih rendah dengan sewa kereta selama bercuti, membataskan diri untuk sewa kereta satu atau dua hari akan menanggung kos di bawah $ 100. Anda akan meluangkan wang dengan mengekalkan kereta sewa itu dengan banyak semasa anda berehat dengan koktel sampingan di hotel. Sebaliknya, pertimbangkan merancang lawatan atau dua dan kembalikan kereta sewa apabila anda tidak memerlukannya. Banyak pusat peranginan akan menambah tetamu tanpa kereta dengan perkhidmatan hantar-jemput percuma ke tempat-tempat panas tempatan, dan yang lain menawarkan penyewaan kereta diskaun (dan kadang-kadang) kepada tetamu. Pengembara di O’ahu boleh memanfaatkan sistem bas awam terbaik Hawaii, dengan tepat bernama TheBus, yang menawarkan pelawat empat hari perjalanan tanpa had untuk $ 35.

Perjalanan semasa musim rendah atau bahu

Keindahan Hawaii adalah bahawa ia adalah destinasi sepanjang tahun, tetapi pelancong anggaran boleh mencari tawaran semasa musim perlahan ringkas. Harga biasanya tinggi dari bulan Disember hingga April, apabila pelancong darat AS mencari tempat percutian dari musim sejuk yang meletus. Mei dan September adalah bulan yang baik untuk harga cuaca dan musim bahu, tetapi diskaun terbaik ditemui pada musim rendah pada bulan Oktober dan November.

Bertahan di satu pulau … mungkin

Penerbangan antara pulau boleh kelihatan menarik (tawaran boleh dilakukan pada perjalanan $ 140), tetapi menentang keinginan untuk melompat-lompat dan meneroka satu pulau pada suatu masa. Walaupun terdapat penjimatan yang rendah dalam penerbangan murah, masa yang dihabiskan untuk memandu ke dan dari lapangan terbang, ditambah melalui keselamatan (tidak kira masa yang dihabiskan di udara), menjadikan pulau melompat usaha yang membazir. Selain itu, setiap pulau mempunyai pesona tersendiri – Big Island untuk gunung berapi aktifnya, O’ahu dan pusat kosmopolitannya di Honolulu, dan Maui dan Kaua’i untuk landskap petualang mereka – jadi menetap dan mendapat tahu dengan baik ‘Aina (tanah).

Selain itu, jika anda berada di Maui, perjalanan sehari atau berbilang hari ke Lana’i atau Moloka’i dapat meredakan kemiskinan itu. Feri ke Moloka’i adalah $ 70 setiap perjalanan, dan perjalanan ke Lana’i hanya $ 30.

Aktiviti

Terokai di luar

Jika hal-hal terbaik dalam hidup adalah percuma, maka Hawaii benar-benar adalah syurga. Ia tidak membebankan apa-apa untuk bersantai di salah satu pantai terbaik di dunia atau untuk mengatasi kenaikan petualangan kepulauan (tanpa sebarang keperluan permit). Selamatkan greenbacks dengan mengalami warna hijau yang berbeza dengan kenaikan melalui Taman Negeri Koke’e di Kaua’i atau snorkel di O’Aa Hanauma Bay. Lupakan gear anda? Jangan risau, terdapat kedai-kedai sewa di semua empat pulau terbesar, dan peralatan snorkel boleh menjadi murah $ 6 sehari.

Dapatkan beberapa majalah pelawat

Semasa menunggu barang-barang anda di kedatangan, berjelajah ke paparan untuk risalah dan majalah pelawat yang seolah-olah mengisi setiap balai karusel bagasi di dunia. Ini biasanya dibungkus dengan kupon dan idea penjimatan wang. Empat pulau besar dilayani oleh Minggu ini, yang menyediakan maklumat terkini mengenai tempat untuk mendapat diskaun besar, dan Panduan Pelawat Aloha mempunyai empat isu khusus pulau yang menyediakan kupon dan istimewa. Kebanyakan masalah tersedia secara digital, juga.

Memilih hiburan percuma

Langkau ke luau mahal memihak kepada acara percuma seperti Kuhio Beach Torch Lighting & Hula Show, yang diadakan di Waikiki setiap Selasa, Khamis dan Sabtu malam. Atau dapatkan tangan dengan beberapa kelas percuma di ukulele, pembuatan lei dan hula di Whalers Village (whalersvillage.com/events.htm) di Maui. Dapatkan kertas atau majalah tempatan untuk penyenaraian pada acara percuma lain di pulau-pulau.

Penginapan

Pertimbangkan keperluan anda

Pasti bahawa suite pemandangan lautan nampak bagus, tapi berapa banyak masa yang anda akan menghabiskan di bilik hotel anda? Sebaliknya, jika anda suka memasak di rumah, pertimbangkan untuk menempah penginapan dengan dapur kecil. Pemburu belanjawan sering dapat mencari tawaran yang baik di tempat tidur dan sarapan pagi, yang boleh berbeza-beza dari bilik-bilik tidur dengan tempat tidur yang penuh dengan perabot rumah. Tidur lasak boleh memilih mana-mana tapak perkhemahan Hawaii, yang disebarkan melalui taman kebangsaan, negeri dan daerah.

Tinggal di mana

Pilihan bajet atau pertengahan pilihan ini sesuai untuk penginapan murah.

The Big Island: Terletak di pusat bandar bersejarah Hilo, Hilo Bay Hostel (asrama dari $ 30) menawarkan pengembara anggaran tempat tidur yang murah di lokasi yang hebat.

O’ahu: Dengan dapur di setiap studio dan suite, nilai yang ada di ‘Ilima Hotel (bilik dari $ 125) adalah antara yang terbaik di Honolulu. Mintalah sebuah bilik di atas tingkat 10 untuk pemandangan Ko’olau Range dan Ala Wai Canal.

Maui: Pilihan bajet terbaik Lahaina adalah Lahaina Inn (bilik dari $ 99), walaupun bilik-biliknya mengalami saiz kecil dan hiasan jarang. Foodies akan menyukai Lahaina Grill di tingkat bawah.

Kaua’i: Terletak di tengah-tengah East Shore, Kaua’i Beach Resort (kauaibeachresorthawaii.com, bilik-bilik dari $ 159) menjadikannya pangkalan bas utama untuk pelancong tengah-tengah meneroka aktiviti Utara dan Selatan. Tetamu di sini mengorbankan pantai yang boleh dilawati untuk kemudahan lokasi dan resort pada kadar pertengahan.

Alexander Howard mengembara ke Hawaii dengan sokongan dari Biro Pelawat Kauai (gohawaii.com/en/kauai). Penyumbang Lonely Planet tidak menerima hadiah percuma dalam pertukaran untuk liputan positif.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: