03.jpg

- Advertisement -

Sarah Asher Tua Geronimo [dilahirkan pada 25 Julai 1988) adalah penyanyi, penari, dan pelakon Filipina. Dilahirkan dan dibesarkan di Santa Cruz, Manila, Geronimo memulakan kerjaya dalam muzik pada usia 14 tahun selepas memenangi pertandingan nyanyian televisyen Star for a Night. Beliau kemudiannya menandatangani label muzik Viva Records dan menjadi terkenal dengan pelepasan album debutnya, Popstar: A Dream Come True (2003) yang menjadi rekod pelbagai platinum.

Muzik Geronimo pada umumnya dikategorikan sebagai pop sehingga dibebaskan dari album studio kesepuluhnya (2013), apabila dia menambah R & B dan menari dengan gayanya. Berikutan crossover dalam bentuk muzik, dia akhirnya meraih dua Hadiah berturut-turut Album dari Anugerah Song untuk Perfect Perfect (2014) dan “The Great Unknown” (2015).

Geronimo memulakan kerjaya televisyennya dengan ABS-CBN pada tahun 2004. Dia muncul dalam projek-projek seperti ASAP (2004-sekarang), Bituing Walang Ningning (2006), Sarah G. Live! (2012-2013) dan jurulatih di The Voice of the Philippines (2013 hingga 2017). Dia juga menjelajah ke pawagam arus perdana dan terkenal kerana memainkan peranan utama dalam filem: A Very Special Love (2008), You Changed My Life (2009) dan Ia Mengambil Manusia dan Wanita (2013). Beliau menerima tajuk Box-office Queen dari Anugerah Hiburan Hiburan Box-Office GMMSF untuk setiap filem dan dua pencalonan Anugerah FAMAS untuk Pelakon Terbaik.

Sepanjang karirnya, Geronimo telah menerima 12 Anugerah Song, 8 Anugerah Aliw, 28 Anugerah Muzik Myx (yang paling dalam sejarah anugerah) dan Anugerah Artis Emas FAMAS.

Kehidupan dan kerjaya

2016-sekarang: Pengendorsan, kerjaya filem dan penghargaan

Pada 29 Februari 2016, Anugerah Big Apple Music mengumumkan pada akaun Twitter rasmi mereka bahawa Geronimo telah dicalonkan sebagai “Best Filipino Female Artist”.

Pada bulan Mac 2016, pegawai-pegawai Filipina Airlines, yang diketuai oleh Pengerusi Dr. Lucio C. Tan dan Presiden Jaime J. Bautista merayakan ulang tahun ke-75 syarikat penerbangan itu semasa makan malam gala untuk pekerja PAL di SMX-MOA di Pasay City, di mana syarikat penerbangan bendera juga melancarkan kempen pengiklanan baru – The Heart of the Filipino: Bersinar Melalui – dengan penyanyi terbaik Filipina Sarah Geronimo, Bamboo dan Lea Salonga sebagai endorser.

Pada 21 September 2016, Sarah Geronimo diumumkan sebagai salah seorang penama dalam Akta Asia Tenggara Terbaik untuk Anugerah MTV Europe Music Awards pada 6 November 2016, di Ahoy Rotterdam di Belanda.

Pada 12 Oktober 2016, The Great Unknown oleh Sarah Geronimo memenangi Album Sekular Terbaik dalam Anugerah Media Massa Katolik ke-38. Ini adalah kali kedua Sarah menerima anugerah itu, yang pertama adalah untuk album Perfect Perfect Imperfect.

Sarah Geronimo diiktiraf sebagai Pelakon Asia Terbaik tahun ini semasa Anugerah Classic Rock 2016 yang diadakan di Tokyo, Jepun pada 11 November 2016. Geronimo menghadiri majlis penyampaian di Stadium Ryogoku Kokugikan di Tokyo, di mana dia mempersembahkan lagu “Anak” oleh Freddie Aguilar. Pelakon lain di Anugerah Classic Rock termasuk Jeff Beck, Joe Perry, Rudolf Schenker, Richie Sambora dan Orienthi, Tesla, dan Trik Murah.

Pada 29 November 2016, Geronimo mengadakan pameran albumnya berjudul The Great Unknown: Unplugged di Kia Theatre dalam promosi album jualan platina The Great Unknown. Oleh kerana kejayaannya, Geronimo membawa acara ini di berbagai wilayah di negara ini termasuk Albay, Pampanga dan Iloilo.

Pada bulan Mac 2017, Sarah Geronimo mengesahkan bahawa dia akan kembali sebagai salah seorang jurulatih The Voice Teens Filipina menjadikannya francais kedua The Voice Teens di dunia dan yang pertama di Asia. Geronimo akan kembali ke edisi remaja bersama dengan jurulatih Bamboo, Sharon Cuneta, dan Lea Salonga.

Pada 15 Mei 2017, Pemuzik Top Dunia yang berpangkalan di AS menyertakannya di laman web mereka.

Pada bulan Julai 2017, Geronimo membintangi filem Akhirnya Menemui Seseorang dengan John Lloyd Cruz. Filem ini berfungsi sebagai filem reuni Sarah Geronimo dan John Lloyd Cruz tandem selepas empat tahun.

Pada Januari 2018, Geronimo mengeluarkan single yang dipanggil Sandata dan mengungguli carta iTunes Philippines selama 4 hari berturut-turut. Lagu itu juga mendarat di Carta Virutan Spotify Filipina. Video lirik rasmi lagu itu diterbitkan pada saluran rasmi Viva Records seminggu kemudian. Pada bulan April, beliau melancarkan dua perseorangan yang dipanggil Ganito dan Duyan. Kedua lagu itu mendahului carta lagu iTunes Filipina.

Pada bulan Mac 2018, Sarah Geronimo dimasukkan ke dalam senarai main global “Spot Amplify: Women of the World” dengan lagu ‘Tayo’ dalam sambutan Bulan Wanita. Dia adalah satu-satunya artis OPM bersama Rihanna, Dua Lipa, CL dan banyak lagi.

Pada 14 April 2018, beliau mengadakan konsert ulang tahun ke-15 yang dipanggil “This Is Me” yang digelar sebagai “This Me 15” di Araneta Coliseum. Konser habis dijual itu dilaporkan sebagai “Konsert Tempatan Terutama Tertinggi sepanjang masa.” Hashtag rasmi konsert itu juga merupakan topik nombor satu di Twitter Filipina pada hari konsert dengan lebih 200,000 tweet, sementara mencatatkan persembahan dari konsert tersebut serta-merta digelar di YouTube Filipina, termasuk nombor pembukaannya Dulo, lagu dan nombor tariannya Tala, lagu yang dipuji dengan baik dari Whitney Houston yang Saya Tidak Ada dan yang kedua untuk lagu terakhirnya, penafsiran Aerosmith’s I Do not Wanna Miss A Thing yang mendapat tepukannya dari orang ramai. Geronimo mengambil Cabaran Tari Dame Tu Cosita juga menjadi virus di pelbagai platform media sosial termasuk Facebook.

Pada bulan Ogos 2018, Geronimo membintangi filem pertama peranannya iaitu Miss Granny, pembuatan semula filem Korea Selatan 2014 yang sama. Filem ini kedua-dua terkenal dan berjaya. Persembahannya dipuji oleh pengkritik dan penonton. Menulis untuk Cosmopolitan Filipina, Ro Manalo menyatakan “Pada pendapat saya, ini adalah prestasi terbaiknya (Sarah Geronimo) sebagai seorang pelakon setakat ini. Tiada selebriti wanita tempatan lain yang mempunyai gabungan ciri-ciri yang diperlukan untuk masa komedi yang tidak sempurna, bakat untuk drama, suara nyanyian yang kuat, dan jiwa lama dengan pesona yang hampir manang. Sarah begitu dipercayai sebagai seorang wanita berusia 70 tahun di dalam badan berusia 20 tahun. ” Dia kini dicalonkan sebagai “Pelakon Terbaik” di Anugerah Rawr 2018 dan Inside Showbiz Awards.

Dia mengeluarkan single pertama dari Soundtrack Filem Miss Granny bertajuk “Kiss Me, Kiss Me” sebelum pembebasan filem itu. Lagu itu menjadi nombor satu di iTunes Filipina dan menjadi lagu segera di negara ini. Pada 15 Julai, lagu soundtrack Miss Granny dibebaskan dan juga menjadi nombor satu. Semasa lagu “Isa Pang Araw”, “Kiss Me, Kiss Me” dan “Rain” semuanya kekal di carta lagu iTunes Filipina semasa dan selepas filem itu ditayangkan di Pawagam Filipina.

Pada Oktober 2018, Geronimo bersama ayahnya, Delfin Geronimo muncul di iklan TV untuk Optik Eksekutif.

Beliau mewakili Filipina pada Festival Muzik ASEAN-Jepun yang ke-2 yang diadakan di NHK Hall di Tokyo pada 4 Oktober di mana dia melakukan hits asalnya iaitu “Kilometro” dan “Tala.” Prestasi yang dicatatkan oleh Geronimo mendarat di YouTube Trend Filipina dan menjadi virus di Facebook. Acara yang dihoskan oleh Hikaru Nishida dan Pico Taro bertepatan dengan ulang tahun ke-45 Persahabatan dan Kerjasama ASEAN-Jepun.

Dia pergi ke Dubai untuk konsert Me 15 ini dan mengisi 5,000 tempat duduk Dubai Duty Free Stadium pada 20 September. Hari selepas persembahan di Festival Muzik ASEAN, Geronimo mengadakan Nagoya, Jepun pada 15 Me ini pada 7 Oktober. panggung konsertnya di Spanyol, Oman dan berbagai kota di Filipina.

Semasa penggambaran “Miss Granny” dan melawat Filipina dan dunia lain untuk “Geronimo” 15 Me ini telah memenangi pelbagai anugerah yang memberi badan di Manila. Beliau memenangi tiga anugerah pada Anugerah Muzik MYX 2018 termasuk anugerah “Artist of the Year” dan dialu-alukan oleh EdukCircle Awards sebagai “Pelakon Paling Berpengaruh” untuk filemnya 2017 Akhirnya Menemui Seseorang.

Pada bulan November 2018, Geronimo digelar sebagai Artis Terbaik Filipina dan Artis BAMA 2018 Paling Popular pada Anugerah Muzik Big Apple 2018 (BAMA), Geronimo gagal menghadiri upacara yang diadakan di New York tetapi menurut BAMA, trofi telah dihantar kepada Geronimo. Dia melancarkan konsert 15 Me Laguna di Kompleks Sukan Santa Rosa, Laguna pada keesokan harinya. Ia adalah pertunjukan tempatan yang pertama kali dijual dalam sejarah arena tersebut. Pada 23 Disember, 2018, dia diumumkan sebagai pemenang di Universal Music Awards 2018 di Warsaw, Poland dengan lagu “Ganito.” Dia menewaskan lebih daripada 200 interi dari negara-negara yang berbeza termasuk lagu oleh Ed Sheeran, Little Mix, Charlie Puth, Taylor Swift dan banyak lagi. Dia juga mempunyai Beg Popular Award, manakala Charles Aznavour memenangi Anugerah Bersejarah.

Pada 26 Disember 2018, lagu “Sandata” lagu Geronimo mendahului senarai CNN Filipina “15 Lagu Filipina Terbaik 2018”.

Sarah juga menyokong pemilihan semula Senator Sonny Angara kerana ‘advokasinya’. Sarah juga menyanyikan lagu ‘Sa Iyo’ sebagai kempen juling Angara pada tahun 2013 dan digunakan semula pada pilihan raya akan datang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: