14 Tarikan Pelancong Terunggul di Sweden

44

- Advertisement -

Dengan sejarahnya yang kaya dan landskap yang pelbagai, Sweden adalah syurga pengembara. Sekiranya anda suka di luar rumah, sudah tentu sukar untuk dikalahkan. Udara dan air bersih kristal, dan terdapat beribu-ribu hektar hutan yang belum tercemar dan tasik yang megah untuk meneroka, belum lagi kepulauan yang luas di sepanjang pantai. Jalan-jalan dan pengangkutan awam sangat baik, rakyat sentiasa ramah dan membantu, dan pada tahun-tahun kebelakangan ini masakan Sweden telah mengalami apa yang hanya boleh digambarkan sebagai revolusi. Buang dalam sejarah yang menakutkan, dari penceroboh Viking terkenal ke dinasti Diraja dan tipu daya imperialis, dan satu perkara yang pasti: anda tidak akan pernah bosan. Tempat-tempat pelancongan di Sweden adalah dari istana-istana mewah dan bandar purba ke lanskap Artik yang luas dan Hotel Ice yang terkenal. Terdapat begitu banyak perkara yang perlu anda lakukan supaya anda dapat memberi banyak masa untuk menikmati semua pengembaraan luar dan khazanah bersejarah.

1 Muzium Vasa

Kapal perang Vasa

Muzium Vasa di Stockholm adalah muzium paling popular di Sweden dan kini menarik sekitar sejuta pengunjung setiap tahun. Lebih dari 20 juta orang telah melawat sejak muzium dibuka pada tahun 1990, dan ia tidak sukar untuk melihat mengapa. Pada tahun 1628 kebanggaan kapal Imperial Sweden, kapal perang Vasa, tenggelam pada pelayaran sulungnya. Kapal itu terletak di bawah air berais selama lebih dari tiga abad sehingga, pada tahun 1961, sebuah operasi menyelamat yang sangat ambisius berlaku. Kini pelawat dari seluruh dunia datang untuk melihat kapsul masa yang menarik ini. Muzium ini memenuhi keperluan pelancong dari semua negara. Lawatan ke Vasa, yang menempatkan sepuluh pameran berasingan, adalah hari keluar sendiri.

Lokasi: Galärvarvsvägen, Stockholm

 • Baca Lagi:
 • 12 Tarikan Pelancong Tertinggi di Stockholm – Panduan 2018

2 Skansen dan Djurgården

Rumah tradisional Sweden di Taman Negara Skansen

Skansen, muzium terbuka tertua di dunia, adalah sebuah kampung bersejarah yang terdiri daripada rumah-rumah dan ladang-ladang dari seluruh Sweden, yang mewakili budaya luar bandar dan bandar pada pelbagai tempoh dari tahun 1720 hingga 1960-an. Berkumpul di sini adalah gereja-gereja, rumah-rumah sekolah, rumah-rumah manor, kedai-kedai, kilang-kilang, rumah pekerja, kedai-kedai artisan (termasuk buku bindery, kedai cetak, pembuat kasut, tinsmith, pembuat sikat dan kaca) rusa, dan sebilangan ladang ternakan yang lengkap. Rumah-rumah, ladang, dan bengkel ini dihuni oleh penterjemah berkostum yang menjalankan kerja seharian, menunjukkan kerajinan dan kemahiran serta menjalankan tugas-tugas rumah tangga dan ladang. Kebun binatang termasuk haiwan yang berasal dari Sweden, serta seksyen untuk haiwan eksotik dan zoo kanak-kanak.

Skansen terletak di taman Djurgården bandar besar, tempat kegemaran penduduk tempatan, terutama pada musim panas. Sepanjang adalah kafe tradisional, restoran, bar snek, dan juga hotel. Khidmat sewa kanu dan basikal juga disediakan jika anda berasa bertenaga. Abba the Museum boleh didapati di sini, bersama-sama dengan Gröna Lund taman hiburan. Anda boleh menaiki feri dari Gamla Stan atau Slussen atau mengambil trem atau bas dari Norrmalmstorg. Sebagai alternatif, taman ini adalah 15-minit berjalan kaki yang menyenangkan dari pusat bandar. Berhenti oleh Pusat Pelawat Djurgården untuk maklumat lanjut.

Laman rasmi: http://www.skansen.se/en/

 • Baca Lagi:
 • 12 Tarikan Pelancong Tertinggi di Stockholm – Panduan 2018

3 Gamla Stan

Gamla Stan

Bandar Lama Stockholm dikenali sebagai Gamla Stan, kawasan pekat kecil di mana bandar itu bermula pada pertengahan abad ke-13. Kebanyakan kantung zaman pertengahan kekal, walaupun dalam gaya Scandinavia yang tipikal, ia baru disikat dan dicat. Daya tarikannya adalah dalam seni bina di sepanjang lorong-lorong bertetangga batu sempit dan di sekeliling datarannya, terutama yang utama, Stortorget, dikelilingi oleh rumah-rumah peniaga lama. Di kawasan kejiranan ini, bersama dengan banyak kedai, restoran, dan bilik teh, anda akan dapati Muzium Nobel, yang Muzium Pos, yang Kabinet Syiling Diraja, dan beberapa gereja.

4 Drottningholm

Drottningholm

Istana Drottningholm dongeng di pulau Lovö adalah a Tapak Warisan Dunia UNESCO dan terletak kira-kira 11 kilometer ke barat pusat bandar Stockholm (45 minit dengan bot). Dating dari abad ke-17, istana kini menjadi kediaman rasmi Keluarga Diraja Sweden. Di taman yang indah, arca gangsa dari Bohemia dan Denmark, dibawa kembali sebagai trofi perang. Pastikan anda mengambil Pavilion Cina yang bermula dari tahun 1700-an. Abad ke-18 Istana Palace (Drottningholms Slottsteater) masih digunakan untuk persembahan semasa musim panas. Di dalam Muzium Teater, anda boleh melihat kostum peringkat peringkat dan pemandangan panggung.

Penginapan: Tempat tinggal di Stockholm: Kawasan Terbaik & Hotel

 • Baca Lagi:
 • 12 Tarikan Pelancong Tertinggi di Stockholm – Panduan 2018

5 Stockholm Archipelago, Lawatan Bot Stromma

Rumah di sebuah pulau kecil berhampiran Stockholm

Stockholm sering dirujuk sebagai Venice dari Utara. Air di mana-mana, dan sekitar 30,000 pulau terletak di kepulauan yang menakjubkan di Stockholm (skärgården). Rumah-rumah musim panas kayu merah dan kuning menduduki sesetengah pulau manakala yang lain masih belum tercemar. Perjalanan di atas air, sama ada di dalam dan di sekitar bandar atau ke salah satu pulau, harus berada di atas senarai anda. Pelbagai lawatan termasuk makan tengah hari atau makan malam dan semuanya memberikan pemandangan yang unik di bandar. Pilihan hop-hop juga tersedia juga. Apabila di pusat bandar, bot-bot Stromma yang tersendiri tidak mungkin terlepas.

Tapak rasmi: http://www.stromma.se/stockholm/

6 Kiruna dan Hotel Ice

Gereja Kiruna

Berkongsi latitud yang sama sebagai pusat Greenland, Kiruna adalah bandar paling utara di Sweden. Ia juga bandar utama komune terbesar di negara ini, yang bersempadan dengan kedua-dua Norway dan Finland. Matahari tengah malam dapat dilihat di sini dari pertengahan Mei hingga pertengahan Julai. Pada asalnya penempatan Lapp, bandar mula berkembang apabila perlombongan bijih besi bermula sekitar tahun 1900. Sangat, disebabkan oleh penenggelaman yang disebabkan oleh perlombongan, seluruh bandar perlahan-lahan bergerak ke arah barat laut ke kaki Gunung Luossavaara.

Dunia pertama kali Ice Hotel pada Jukkasjärvi adalah kira-kira 17 kilometer di luar bandar. Hotel ini, dengan bilik dan perabot yang menakjubkan, dicipta semula setiap tahun dalam reka bentuk baru, dibina dari ais di Torne sungai. Pada musim panas, ini adalah pusat arung jeram, berdiri di papan padat, memancing, dan berkanu. Gunung tertinggi di Sweden, Kebnekaise, adalah 90 kilometer barat Kiruna dan 95 kilometer barat laut Taman Negara Abisko, Dimanakah Lapland Railroad berjalan ke barat Narvik di pantai Norway.

Penginapan: Tempat tinggal di Kiruna

Kiruna Peta – Tarikan-tarikan

7 Terusan Göta

Terusan Göta

Selalunya digambarkan sebagai kejuruteraan terbesar kejuruteraan Sweden, tarikh terusan dari abad ke-19 dan panjang 190 kilometer. Ia kini merupakan salah satu tarikan pelancong utama di negara ini dan menawarkan perspektif yang unik di pedalaman Sweden. Di samping itu, dengan menghubungkan dengan tasik Vänern dan Vättern dan juga Terusan Trollhätte, ia menjadi sebahagian daripada pautan air sepanjang jalan dari Stockholm, di timur laut, ke Gothenburg, di barat daya. Menampilkan 47 jambatan dan 58 mengunci terusan terusan dari Sjötorp di Tasik Vänern ke Söderköping di Laut Baltik. Terdapat pilihan kapal pelayaran penumpang atau anda boleh menyewa bot dan mengalami kanal dengan cara anda sendiri.

Tapak rasmi: http://www.gotakanal.se/sv/

 • Baca Lagi:
 • 12 Tarikan Pelancong Tertinggi di Stockholm – Panduan 2018

8 Dewan Bandaraya Stockholm

Dewan Bandaraya Stockholm

Salah satu bangunan yang paling terkenal di Sweden, Dewan Bandaraya Stockholm dibina antara 1911 dan 1923, dengan menggunakan lapan batu bata yang mengagumkan. Ia dianggap salah satu contoh terbaik Romantik Nasional, yang direka oleh arkitek Ragnar Östberg. Menara setinggi 106 meter itu diunggulkan oleh tiga mahkota. Pelancongan yang sangat bermaklumat menceritakan beberapa sejarahnya, serta maklumat mengenai Hadiah Nobel, yang dibentangkan di sini setiap tahun. Pada lawatan itu, anda akan melihat Blå Hallen, Blue Hall, tempat makan malam Nobel diadakan, dan Gyllene Salen, Golden Hall, berjajar dengan 18 juta ubin mozek emas.

Alamat: Hantverkargatan 1, Stockholm

9 Visby, Gotland

Visby, Gotland

Dengan sejarah abad pertengahan dan penuh dengan gereja-gereja yang hancur, bandar yang berkubu dan berkubu di Visby, di pulau Gotland, adalah tarikan besar bagi pengunjung dari seluruh dunia. Jalan-jalan batu-batu pelik yang aneh di sekitar bandar, dan ketika menjelajah, terlalu mudah kehilangan rasa anda di dunia moden. Dihiasi dengan gerbang bertubi-tubi, banyak rumah perdagangan zaman pertengahan kekal, serta beberapa bangunan kayu dari abad ke-17 dan ke-18. Jelasnya, reputasi Visby sebagai ‘mutiara Baltik’ dan Tapak Warisan Dunia UNESCO status kedua-duanya adalah wajar. Pelancongan sendiri atau berpandu dinding-dinding megah, yang bermula kira-kira 700 tahun, adalah satu kemestian. Dibina ke dalam struktur itu terdapat kira-kira 44 menara pertahanan, dan dinding masih menanggung parut serangan dalam bentuk dua pelanggaran. Penerbangan terus boleh didapati dari Stockholm dan beberapa bandar Sweden lain serta rangkaian feri yang sangat baik.

Laman rasmi: http://gotland.com/

Penginapan: Tempat tinggal di Visby

10 Taman Tema Liseberg, Gothenburg

Taman Tema Liseberg, Gothenburg Rasmus Knutsson / foto diubahsuai

Liseberg adalah salah satu destinasi paling popular di Sweden dan setiap tahun, taman ini menarik lebih daripada tiga juta pelawat. Ia mempunyai banyak tarikan, dari karusel kanak-kanak dan kastil dongeng untuk adrenalin-mengepam tunggangan untuk setan kelajuan, kereta bumper, dan empat roller coaster. Konser taman juga diadakan pada musim panas dan ia adalah kegemaran sebenar dengan keluarga dan pelawat Sweden dari luar negara. Pada Krismas, taman ini menjadi tuan rumah pasar yang sangat baik. Terdapat banyak tempat untuk dimakan dan bunga-bunga yang indah di mekar pada musim panas. Untuk pandangan terbaik di Gothenburg, menunggang Roda Besar.

Laman rasmi: http://www.liseberg.com

Penginapan: Tempat tinggal di Gothenburg

 • Baca Lagi:
 • 12 Tarikan Pelancong Tertinggi di Gothenburg

11 Jambatan Oresund, Malmo

Jambatan Oresund, Malmo

Dari pusat bandar Malmo, 15-minit memandu mengambil pengunjung ke Jambatan Oresund yang indah. Terkenal di seluruh dunia sejak dibuka pada tahun 1999 dan beberapa dekad dalam perancangan, struktur itu telah mendapat perhatian yang lebih ketara menerusi drama TV Denmark / Sweden ‘The Bridge.’ Kejayaan kejuruteraan yang luar biasa kini menghubungkan Sweden ke Denmark, dan sebaliknya, benua Eropah. Jambatan itu adalah kedua-dua kereta api dan jalan raya, dan di bahagian Denmark, menggabungkan ke dalam terowong supaya tidak memberi kesan kepada pesawat di lapangan terbang Copenhagen. Lakukan perjalanan di seluruh jambatan dan melalui terowong ke jiran Denmark, dan jika anda suka, luangkan masa untuk meneroka tarikan di Copenhagen.

Penginapan: Tempat tinggal di Malmo

 • Baca Lagi:
 • 14 Tarikan Pelancong yang Menarik di Copenhagen

12 Taman Negara Abisko, Lapland

Taman Negara Abisko, Lapland

Pada musim panas, ini adalah Land of the Midnight Sun dengan 24 jam siang berlangsung beberapa minggu.Taman itu seluas 77 kilometer persegi dan terkenal dengan kecantikan asli murni dan hidupan liar Nordic. Ia adalah tempat yang hebat untuk pengembaraan musim sejuk di Scandinavia dan kenaikan musim panas yang panjang. Abisko terletak kira-kira 100 kilometer barat bandar Kiruna dan lebih daripada 200 kilometer di dalamnya Bulatan Artik dalam bujur aurat, kawasan tertentu di mana terdapat peluang yang lebih tinggi untuk melihat Lampu Utara. Penerbangan tetap beroperasi ke Kiruna dari Stockholm, dan pemindahan bas, kereta api, atau teksi tersedia di taman. Cuaca membenarkan, pastikan anda melawat yang menakjubkan Stesen Sky Aurora.

Laman rasmi: http://www.visitabisko.com

Penginapan: Tempat tinggal di Abisko

13 Sigtuna

Sigtuna

Terkenal sebagai kota pertama di Sweden dan diasaskan pada tahun 980 Masehi, abad terakhir zaman Viking, kampung Sigtuna yang indah bersebelahan Lake Mälaren di lanskap hijau yang subur Uppland, utara Stockholm. Sejarah Sigtuna yang luar biasa dapat ditemui di gereja-gereja abad pertengahan, runtuhan, batu rimba, dan bangunan-bangunan yang kekal hingga ke hari ini. Bersama Storgatan, yang telah berdiri lebih dari seribu tahun, adalah kelompok kedai butik yang menarik menjual fesyen, barangan pereka, dan kraf tangan. Dengan kereta, Sigtuna hanya 45 minit dari Stockholm, 30 minit dari bandar raya zaman pertengahan Uppsala, dan hanya 20 minit dari lapangan terbang Arlanda.

Penginapan: Tempat tinggal di Sigtuna

 • Baca Lagi:
 • 12 Tarikan Pelancong Tertinggi di Uppsala

14 Katedral Lund

Katedral Lund

Ini adalah katedral yang paling banyak dikunjungi di Sweden dan salah satu laman web yang paling banyak dikunjungi di wilayah selatan Skåne. Anda akan faham mengapa apabila anda berdiri di hadapan struktur Roman yang mengagumkan dengan menara berkembarnya yang indah. Ia diasaskan sekitar 1080 oleh Raja Denmark Canute IV dan gereja Roman tertua dan paling baik di Sweden. Bangunan sekarang bermula dari abad ke-12. Lebih dari mezbah itu adalah reredos yang diukir pada abad ke-14 yang mengagumkan, karya tuan utara Jerman. Crypt adalah bahagian tertua katedral. Bumbung itu ditanggung pada tiang batu yang diukir, dengan angka-angka yang secara tradisinya dipercayai mewakili seorang gergasi mitos, Finn, yang dikatakan telah membina katedral. Di lorong itu adalah abad ke-14 yang terkenal jam astronomi dengan tokoh Tiga Raja, yang muncul dua kali sehari pada tengah hari & 3 petang pada hari kerja dan 1 petang & 3 petang pada hari Ahad.

Alamat: Kyrkogatan 6, Lund

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: