31

- Advertisement -

Mengeluh makanan jalanan adalah salah satu kegembiraan perjalanan di India – berikut adalah beberapa petua untuk membantu mengelakkan masalah perut.

1. Beri diri anda beberapa hari untuk menyesuaikan diri dengan masakan tempatan, terutamanya jika anda tidak digunakan untuk makanan pedas.

2. Anda tahu peraturan tentang mengikuti orang ramai – jika penduduk tempatan mengelakkan vendor tertentu, anda juga perlu. Juga memperhatikan profil pelanggan – mana-mana tempat yang popular dengan keluarga mungkin akan menjadi taruhan paling selamat.

3. Periksa bagaimana dan di mana vendor membersihkan perkakas, dan bagaimana dan di mana makanan dilindungi. Sekiranya vendor memasak minyak, silakan lihatnya bersih. Sekiranya periuk atau permukaannya kotor, terdapat sekerap makanan atau terlalu banyak lalat, jangan malu untuk berundur.

4. Jangan dimatikan apabila anda memesan makanan ringan goreng dan tukang masak membuangnya ke dalam kuali. Adalah amalan biasa untuk memasak makanan ringan terlebih dahulu dan kemudian menyelesaikannya apabila mereka telah diperintahkan. Malah, menggoreng mereka panas sekali lagi akan membunuh mana-mana kuman.

5. Kecuali tempat yang bereputasi (dan sibuk), adalah yang terbaik untuk mengelakkan makan daging dari jalan.

6. Piawaian kebersihan di gerai jus sangat berubah-ubah, jadi berhati-hati. Adakah penjual menekan jus di hadapan anda dan mengelakkan apa-apa yang disimpan di dalam jag atau berkhidmat di dalam sebuah kaca (kecuali jika anda benar-benar yakin dengan standard pencucian).

7. Jangan dicobai oleh melon yang dipancarkan terlebih dahulu dan buah-buahan lain, yang boleh mengekalkan veneer yang lazat dengan air penyerapan biasa (sering diragui).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: