04.jpg

- Advertisement -

Nicomaine Dei Capili Mendoza (dilahirkan 3 Mac 1995) adalah seorang pelakon Filipina, pelawak, tuan rumah televisyen, keperibadian internet, penulis, penulis lagu, penyokong produk dan penyanyi. Dia paling terkenal dengan video Dubsmash dan peranannya sebagai Yaya Dub dalam pertunjukan jam tanpa makan Eat Bulaga! segmen “Kalyeserye”, yang sebelum ini disiarkan di rangkaian GMA dan di seluruh dunia melalui TV TV GMA. Kemunculannya untuk kemasyhuran sering digambarkan sebagai fenomena dan dinamakan “Bintang Fenomenal” dan tidak konvensional kerana membentuk pasukan cinta AlDub dalam Eat Bulaga! pada 16 Julai 2015 di mana dia dipasangkan dengan Alden Richards. AlDub adalah portmanteau nama pertama Richards dan watak Mendoza dalam “Kalyeserye”.

Beyond Eat Bulaga !, Mendoza muncul dalam filem 2015 My Bebe Love: #KiligPaMore, yang mana dia memenangi Pelakon Pembantu Terbaik di Festival Filem Manila ke-41. Beliau adalah pelakon utama dalam filem 2016 Imagine You & Me, di mana dia juga menulis dan menyanyikan lagu temanya. Mendoza mempunyai semangat untuk menulis, telah menjadi blogger sebelum dia memasuki perniagaan pertunjukan. Dia juga Box Office Queen di MMFF 2018, Jack Em Popoy, bersama Coco Martin dan Vic “Bossing” Sotto. Pada bulan Oktober 2017, dia mengeluarkan buku autobiografi pertamanya berjudul Yup, I Am That Girl., Yang merupakan versi tidak bertulis dari blog peribadinya Pessimistic Optimist Bella. Dia kini bekerja untuk albumnya yang akan datang, dua filem, Isa Pa, dengan Perasaan dengan Carlo Aquino dan Misi Unstapabol: The Don Identity “dengan Bossing, Pokwang dan Jake Cuenca.

Pemangku kerjaya

Pada awal tahun 2015, Mendoza mencatatkan kompilasi Dubsmash di Facebook, yang menyamar sebagai Kris Aquino yang menjadi viral dengan satu juta pandangan semalaman. Ini mendapat gelaran “Ratu Dubsmash” di Filipina. Selepas itu, dia dilahirkan sebagai Yaya Dub (juga dikenali sebagai Divina Ursula Bukbukova Smash), pembantu peribadi Lola Nidora (digambarkan oleh Wally Bayola), pada segmen “Juan For All, All For Juan” di Eat Bulaga! dan pertama kali muncul pada 4 Julai 2015. Wataknya dalam segmen ini dipasangkan dengan rakan-rakan Eat Bulaga! co-host Alden Richards yang dilakukan tanpa skrip, pada 16 Julai 2015, di bahagian lakaran komedi romantis pertunjukan bertajuk “Kalyeserye.” Pasangan ini lebih dikenali sebagai AlDub, gabungan nama pertama Richards dan watak Mendoza dalam “Kalyeserye.” Pasangan mereka menghasilkan pendedahan yang luas dan peningkatan penarafan TV Eat Bulaga! Pada November 2015, Mendoza menyertai pelakon Puteri di Istana sebagai Chef Elize, penampilan pertamanya di teleserye sebenar. Pada bulan Disember 2015, dia muncul sebagai bintang tamu di sitcom TV Vampire Ang Daddy Ko dan pada minggu Aimee Sunday menunjukkan pelbagai acara PinaSaya.

Mendoza dan Richards membintangi akhbar Filem Metro Manila Festival (MMFF) 2015 yang bertajuk My Bebe Love #KiligPaMore bersama Vic Sotto dan Ai-Ai de las Alas. Jose Javier Reyes, pengarah filem, mengesahkan kemasukan Mendoza dalam gambar bergerak. Mendoza memainkan Anna Carillo, watak Vic Sotto yang degil dan memberontak. Dia mendapat Anugerah Pelakon Terbaik oleh MMFF untuk peranannya.

Pada bulan Disember 2015, mereka muncul di stesen GM ID rangkaian komersial untuk Krismas. Walaupun dia muncul di GMA, dia bukan ahli Pusat Artis GMA dan kerjayanya diuruskan oleh Triple A, cabang pengurusan bakat Antonio P. Tuviera yang merupakan pengeluar eksekutif Eat Bulaga !.

Mendoza mengambil bahagian dalam drama drama musim Lenten Eat Bulaga! pada Mac 2016. Dia menanggung peranannya sebagai Divina / Yaya Dub di Kaputol ng Buhay dan membintangi Dani dalam Tuhan Gave Me You di mana dia memenangi anugerah Darling of the Screen dan dicalonkan untuk Prestasi Paling Dramatik oleh Lead Star di Eat Bulaga! Anugerah Dabarkads yang diadakan pada 2 April 2016. Mendoza dan Richards membintangi filem Imagine You & Me sebagai pelakon utama. Beberapa adegan filem itu ditembak di Como, Itali.

Pada tahun 2017, Mendoza dan Richards membintangi siri televisyen utama pertama mereka yang Destined to be Yours di mana Mendoza memainkan peranan sebagai Sinag Obispo, DJ radio dan minat cinta Benjie Rosales yang merupakan arkitek yang dimainkan oleh Richards. Pada bulan Oktober 2017, Mendoza dan Richards bertajuk dalam Eat Bulaga! Filem televisyen yang dihasilkan berjudul Cinta adalah … dengan Adolf Alix Jr sebagai pengarah. Sejak Disember 2017, Mendoza sering muncul memainkan peranan tetamu yang berbeza di Daig Kayo ng Lola Ko.

Pemodelan dan pengesahan

Mendoza dan Richards telah membuat beberapa pengesahan produk manakala Mendoza juga muncul dalam beberapa iklan sendiri. Dia telah muncul sebagai gadis sampul untuk majalah Meg dan majalah Pratonton untuk November 2015. Mendoza dan pelakon segmen “Kalyeserye” dipaparkan pada YA! isu November 2015 majalah. Mendoza dan Richards muncul di liputan Reader’s Digest Asia, isu khas YA! majalah, dan Inside Showbiz dan PeopleAsia pada Disember 2015. Selain berada di sampul PeopleAsia, Mendoza bersama Richards menerima anugerah People of the Year pada 2016 dari majalah tersebut. Sebagai pengiktirafan keberkesanan Mendoza sebagai pendorong produk, beliau menjadi Pengiktirafan Triniti untuk Pengendali Pengiklanan Wanita Paling Bernilai semasa Anugerah Platinum Stallion (Anugerah untuk Pengiklanan) pada 2016.

Mendoza dan Richards berada di penutup lagi isu YES 2016 pada Januari! majalah. Pada bulan yang sama, pasangan itu adalah personaliti pertama yang mempamerkan diri di kulit BizNews Asia. Dalam kalendar 2016 Disney Channel Asia, Mendoza muncul sebagai Elsa dari filem Disney Frozen. Mendoza muncul dalam majalah Cosmopolitan pada bulan Februari 2016 dengan Richards dan Esquire Filipina dengan Jose Manalo, Wally Bayola dan Paolo Ballesteros.

Pada bulan Julai 2016, Mendoza bersama Richards muncul di sampul YES! majalah untuk kali ketiga dan mengetuai senarai majalah Most Beautiful Stars pada 2016. Pada bulan yang sama, Mendoza mendarat di peringkat ke-21 FHM Filipina ‘100 Wanita Paling Seksi untuk 2016 sebagai kemasukan baru manakala pada Julai 2017, dia memanjat beberapa kedudukan yang lebih tinggi dan menduduki ranking sebagai wanita paling seksi ke-9. Untuk ulang tahun ke-25, Majalah Mega menamakan Mendoza sebagai salah satu “25 wanita ikonik” di Filipina dan dia adalah salah satu daripada 25 cover yang berlainan dalam buku-buku Mega mereka yang terikat. Dia juga dipaparkan di sampul majalah ulang tahun 20 tahun majalah Cosmopolitan Filipina.

Menurut Soltero Salazar dari Persatuan Pengiklan Filipina pada bulan Jun 2017, Mendoza melepasi Kris Aquino sebagai pendukung utama selebriti di Filipina. Tambah Soltero, Aquino telah menjadi pendokong utama sejak tahun 1990-an tetapi ketika dia berlepas dari ABS-CBN pada tahun 2017 menjadikannya jarang dilihat di televisyen, pengiklan lebih memilih Mendoza. Dengan 30 produk sokongan pada tahun 2016, Mendoza menjadi pendokong utama kerana popularitinya dan imej yang sihat.

Kerjaya penulisan

Mendoza telah mengekalkan blog peribadi, Pessimistic Optimist Bella, sejak 2012 dan dia mendedahkan pada April 2017 bahawa dia merancang untuk melepaskan sebuah buku pada akhir tahun 2017 dan blognya adalah salah satu inspirasi beliau dalam menulis buku itu. Menurutnya, buku itu, yang akan menumpukan perhatian pada kehidupan pribadinya, tidak akan mempunyai penerbit hipnotis kerana dia sendiri akan menulis buku itu sendiri. Pada Oktober 2017, buku autobiografi pertamanya berjudul Yup, I Am That Girl telah diterbitkan oleh Summit Media dan dilancarkan pada 26 Oktober 2017. Judul buku itu didasarkan pada bio akaun Twitternya dan menurut penerangan ringkasnya, versi blog peribadinya yang tidak tersurat. Selepas pelancaran buku itu diisytiharkan, #YupIAmThatGirl berpandangan di Twitter dan penulis buku Lang Leav dan Michael Faudet bereaksi positif kepada buku Mendoza. Buku beliau sudah habis dijual dalam masa empat jam selepas sebuah kedai buku mengumumkan ketersediaannya.

Kerjaya muzik

Mendoza menulis dan ditafsirkan “Bayangkan Anda dan Aku,” lagu tema untuk filem 2016 dengan nama yang sama. Muzik untuk lagu itu dilakukan oleh Vic Sotto dengan pengaturan oleh Jimmy Antiporda. Satu versi duet lagu juga dikeluarkan untuk filem itu.

Pada bulan Jun 2018, Mendoza menandatangani perjanjian rekod dengan Universal Records. Penyanyi vokalis Neocolours Ito Rapadas adalah pengeluar pertama album Mendoza.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: