04

- Advertisement -

Angelica Charlson (lahir 4 November 1986), yang dikenali sebagai Angelica Panganiban, adalah seorang pelakon dan pelawak televisyen dan pelawak Filipina.

Charlson memulakan kerjayanya pada usia 6 ketika dia muncul dalam rancangan TV, Love Note. Pertunjukan biasa pertamanya adalah pertunjukan pelbagai jenis belia yang berorientasikan belia, Ang TV di ABS-CBN. Dia membuat peranan filem pertamanya, di Caracas Pembunuhan Antipolo Carlo J. Caparas. Dia juga membintangi filem-filem seperti Separada, Sarah … Ang Munting Prinsesa, Ama, Ina, Anak dan memperoleh Anugerah Pelakon Terbaik Anak dan pencalonan di Anugerah FAMAS dan Anugerah Bintang PMPC.

Untuk masa yang lama, Charlson memainkan peranan kecil dalam G-mik dan Berks.

Pada tahun 2004, Charlson menaikkan dirinya sebagai pelakon yang matang dalam filem itu, Santa Santita dan mendapat nominasi Aktres Terbaik di Akademi Filem Filipina atau FAP Luna Awards, Anugerah FAMAS, dan Anugerah Skrin Emas. Dia juga terkenal dengan persembahan dramatiknya dalam filem, A Love Story dan siri televisyen, Iisa Pa Lamang dan Rubi di mana beliau menerima Anugerah Pelakon Terbaik dan Anugerah Penunjang Terbaik dan pencalonan dalam Akademi Filem Filipina atau FAP Luna Awards, ENPRESS Golden Anugerah Skrin, dan Anugerah Bintang PMPC. Dia juga membintangi filem-filem seram seperti: White Lady, Bulong, dan Segunda Mano di mana beliau diiktiraf sebagai Pelakon Terbaik dalam Anugerah FAMAS. Pada tahun 2011, beliau mendapat Anugerah Terbaik oleh seorang Pelakon dalam Peranan Utama (Musikal atau Komedi) di Anugerah Skrin Emas ENPRESS ke-8 untuk Filem dan anugerah Pelakon Komedi Terbaik di Yayasan Beasiswa Ke-42 Guillermo Mendoza untuk peranannya di sini Datang Pengantin. Beliau juga memenangi beberapa anugerah Pelakon Komedi Terbaik dan pencalonan dalam ENPRESS Golden Screen dan PMPC Star Awards untuk acara gag, Banana Split.

Charlson mengalami kemunculan kedua dalam kerjayanya selepas membintangi filem itu, That Thing Called Tadhana yang memperoleh kejayaan komersial dan kritikalnya, terutamanya penghormatan Pelakon Terbaik dari Festival Filem Pawagam One Originals 2014 dan Anugerah Gawad Tanglaw ke-13. Dia mendapat Pencapaian dalam penamaan pencalonan pada Festival Filem Antarabangsa Guam 2015 untuk filem tersebut. Dia juga ditoreh untuk menggambarkan peranan ikonik Puan Claudia Buenavista dalam pembuatan semula Pangako Sa ‘Yo.

Pada usia 28 tahun, Charlson telah dianugerahkan dengan Anugerah Bert Marcelo Lifetime Achievement oleh Yayasan Beasiswa Memorial Guillermo Mendoza untuk sumbangannya yang luar biasa dalam komedi.

Kerjaya

Peranan terkini (2013-16)

Tahun 2013 adalah penggambaran TV lewat malam Charlson melakukan drama dan komedi. 11 Februari 2013 menandakan kemunculannya di Primetime Filipina melalui drama televisyen, Apoy Sa Dagat bersama Piolo Pascual dan Diether Ocampo. Ia adalah kali pertama Panganiban memainkan peranan dua dalam siri ini dan pertama dalam sejarah TV Filipina telah membida bintang utama dua kali. Selain itu, selain Banana Split, versi Banana Nite yang bertajuk Banana Nite ditayangkan pada malam hari selepas Bandila yang ditandingi dengan bintang-bintang Banana Split: John Prats, Zanjoe Marudo, Jason Gainza, Pooh, Melai Cantiveros, Badjie Mortiz Ryan Bang, Sunshine Garcia, Aiko Climaco dengan Alex Gonzaga, Boom Labrusca, Kim de Guzman, Jef Gaitan, dan Kean Cipriano sebagai penambahan.

Pada tahun 2014, Charlson membintangi filem komedi-satire, Kecantikan dalam Botol dengan Angeline Quinto dan Assunta de Rossi. Dia juga membintangi filem komedi romantis bertajuk That Thing Called Tadhana bertentangan dengan JM De Guzman. Ini adalah salah satu penyertaan dalam Pawagam Festival Filem Cinema One 2014 yang mana Panganiban dipuji sebagai Pelakon Terbaik selama dua tahun berturut-turut. Beliau juga menerima Pencapaian dalam Penamaan pencalonan dalam Festival Filem Antarabangsa Guam 2015 untuk prestasi luar biasa beliau sebagai Mace Castillo dalam filem tersebut.

Charlson memainkan watak ikonik Madam Claudia Buenavista, yang pada asalnya digambarkan oleh Jean Garcia, dalam pembuatan semula pada tahun 2015, Pangako Sa ‘Yo. Pertunjukan itu juga dibintangi oleh Daniel Padilla, Kathryn Bernardo, Ian Veneracion, dan Jodi Sta. Maria.

Pada akhir tahun 2015, sebagai Banana Nite mengakhiri perjalanan selama dua tahun, acara gagannya, Banana Split yang merayakan Ulang Tahun ke-7 dinamakan semula sebagai Banana Sundae dan mengambil masa tambahan yang baru. Tambahan kepada kumpulan itu ialah: JC De Vera, Jessy Mendiola, Jobert Austria, dan Pokwang.

Secara berterusan mempamerkan kepelbagaiannya dalam aktingnya, Panganiban memperolehi pencalonan Aktres Terbaik Drama dan Pelakon Komedi Terbaik di Anugerah Bintang PMPC ke-29 untuk televisyen untuk Pangako Sa ‘Yo dan Pisang Split.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d