Tujuh sebab untuk meneroka Hong Kong Global Geopark sekarang

26

- Advertisement -

Dua puluh tahun selepas kembali ke China, Hong Kong sedang menyedarkan kepentingan warisan semulajadi dan budaya pada skala kolektif. Dan sepatutnya. Bandar ini adalah yang tertinggi di Asia dan kelima di seluruh dunia setakat kawasannya yang ditetapkan untuk pemuliharaan, menurut Forum Ekonomi Dunia 2015 Laporan Perjalanan dan Pelancongan. Di tempat-tempat yang sangat sedikit adalah keseronokan bandar dan kegiatan luar yang ditawarkan dengan begitu dekat di sini.

Geopark Global Hong Kong yang disenaraikan di Unesco adalah kemuliaan puncak kawasan semula jadi bandar raya, yang meliputi 50 kilometer persegi dari pantai timur laut Hong Kong. Taman ini terdiri daripada dua kawasan geologi yang berbeza dan lapan tapak yang bernama dari pulau-pulau ke batu-batu gunung berapi, tebing, gua laut dan juga tombolo (spit pasang surut). Jika lapan pemandangan yang menakjubkan tidak mencukupi untuk menarik anda, berikut adalah tujuh sebab (dan satu bonus) mengapa kita fikir sekarang adalah masa untuk melawat Hong Kong Global Geopark.

1. Lebih mudah untuk sampai ke sini

Kerajaan Hong Kong telah mengambil langkah-langkah untuk menjadikan Hong Kong Global Geopark menjadi lebih menarik tetapi lebih mudah diakses oleh pelawat. Taman ini diedarkan di dua rantau – batu vulkanik di Semenanjung Sai Kung, dan formasi sedimen dan kampung-kampung lama di wilayah timur laut New Territories. Lawatan bot berpandu sekarang melancarkan pelawat di sekitar pulau-pulau yang terdiri daripada taman, dan feri mengambil penjelajah keluar untuk lawatan hiking, berenang dan hidupan liar. Pulau yang paling mudah dijangkau adalah Sharp Island – rumah ke tombolo taman – kerana ia dihubungkan ke Bandar Sai Kung dengan feri kecil biasa dalam masa kira-kira 15 minit. Minibus kini berjalan di antara kampung Sai Kung dan pusat Hong Kong yang sukar dicapai sebelum kira-kira setengah jam.

2. Berdekatan dengan batu-batu vulkanik yang jarang berlaku

Pusat Geopark Global Hong Kong adalah Wilayah Rock Vulkanik Sai Kung: satu siri lajur berbentuk basalt yang berbumbung tinggi. Ini bukan basalt hitam yang terdapat di kebanyakan tempat lain di dunia; bergantung pada cahaya, mereka berwarna merah jambu atau warna madu bercahaya jarang dilihat pada skala besar di mana-mana sahaja. Gergasi-gergasi yang indah ini adalah akibat letusan besar sekitar 140 juta tahun yang lalu. Lava dan abu dipelihara selama ratusan juta tahun dan dikontrak, menghasilkan lajur seragam. Matahari, angin dan ombak menamatkan kerja, menjilat dan menambahkan warna. Bentuk batu menimbulkan di sepanjang pantai, membentangkan sebuah pulau, membentuk sebuah mural yang tinggi di tebing laut, naik di atas gerbang laut, atau menggulung tangga spiral di atas sebuah pulau kecil.

3. Bas baru ke Empangan Timur penjajah

Sekiranya anda bersiar-siar tetapi masih ingin mengambil beberapa geopark Hong Kong yang luar biasa, terdapat sebuah bas ulang-alik baru ke salah satu laman web: Empangan Timur Reservoir High Island, sebuah seni bina air kolonial yang sangat tampan. Bas ini berlepas dari Bandar Sai Kung empat kali setiap hari pada hujung minggu dan cuti umum. Tambang adalah perjalanan balik HK $ 90 (HK $ 85 untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun) atau HK $ 50 satu arah. Terdapat panduan di atas menerangkan sejarah dan geologi takungan dan batu gunung berapi. Pelawat mempunyai satu jam untuk meneroka kawasan itu sebelum bas kembali ke bandar. Untuk memastikan tempat duduk, anda boleh menempah secara dalam talian melalui Volcano Discovery Centre, yang berfungsi sebagai pusat maklumat turis utama untuk geopark.

4. Batu-batu dari zaman dinosaur

Kawasan Sedimen Rock geopark ini mempunyai batu tertua di Hong Kong (400 juta tahun). Dating dari zaman dinosaur, batu-batu kuno ini memberikan siluet yang menarik dalam plum terang, warna ocher dan jed. Bintang di sini adalah Fist Devil yang luar biasa, pembentukan batu pasir manusia yang tinggi yang melanda dan hakisan telah dijadikan pergelangan tangan dengan tunjang seperti jari. Anda juga akan melihat batu-batu muda yang lebih muda seperti syal, yang membangkitkan kek lapis atau platform gelombang, dan kolam batu yang mengandungi seluruh ekosistem dalam.

5. Kembara mendaki di Laluan MacLehose

Alternatif yang menarik untuk menaiki bas ulang-alik adalah untuk mendaki ke Empangan Timur, yang terletak di bahagian pembukaan legenda MacLehose Trail, salah satu kenaikan terbaik di Hong Kong. A 9km menyenangkan di sepanjang Tai Mong Tsai Road dan Sai Kung Man Yee Rd membawa anda ke Empangan Timur. Melangkah lebih jauh sejauh 1.6km, anda mencapai salah satu kawasan pantai yang paling indah, Long Ke, di mana air biru dibingkai oleh lajur rhyolite yang bergerigi. Dari sini, anda boleh meneruskan bahagian seterusnya (13.5km), selalunya dipuji sebagai bahagian yang paling indah dalam jejak 100km. Laluan itu melintasi puncak megah dan teluk terpencil, berakhir selepas lima jam di Pak Tam Au.

6. Kebangkitan kebudayaan (agri) di kampung Lai Chi Wo

Walaupun sebelum ini ditinggalkan, kampung Lai Chi Wo yang berumur 400 tahun – sebuah perkampungan Hakka yang berdinding – telah menikmati pajakan baru atas kehidupan berkat kerja keras penduduk kampung dan pemuliharaan. Beras dan sayur-sayuran bertumbuh di ladang-ladang yang belum pernah ditanam, ladang ternakan yang sudah tua dan rumah-rumah tertutup telah dijadikan kemudahan muzium dan penyelidikan. Dan terdapat sebuah restoran terbuka di dataran utama memasak ribut yang lazat.Lawatan kebudayaan dan ekologi dan bengkel pembuatan dumpling Hakka dijalankan setiap hari Ahad, dengan lawatan arsitektur, penginapan, dan sukarelawan sebagai pertukaran untuk skim penginapan (terpakai kepada pelawat luar negara) tidak lama lagi untuk menyertai senarai tawaran berwarna-warni.

7. Feri baru berleluasa

Perkhidmatan feri baru berjalan antara Lai Chi Wo dan Ma Liu Shui Pier berhampiran Universiti Cina setiap hari Ahad dan cuti umum, dengan pelayaran berkembang sekurang-kurangnya dua minggu tahun ini. Kebanyakan lawatan geopark ke kawasan Sedimentary Rock Call di Lai Chi Wo dan anda juga boleh datang ke sini dengan cara yang lama – dengan mendaki dari Wu Kau Tang atau Luk Keng.

Bonus: Bersiar-siar di trem vintaj palsu

Satu alasan kelapan bonus, anda katakan? Kembali ke bandar Hong Kong, warisan yang bergerak di bandar itu – trem abad ke-lama, atau ‘ding ding’ yang dipanggil oleh penduduk setempat – menawarkan cara baru untuk belajar tentang kehidupan dan sejarah setempat. Pelancongan TramOramic membolehkan penumpang untuk melihat beberapa tempat bersejarah di Pulau Hong Kong dengan menaiki replika licin tramcar terbuka tahun 1920an. Sightseeing dilengkapi dengan panduan audio yang teliti dalam lapan bahasa, pameran alat trem vintaj, dan cenderamata untuk dijual. Lawatan satu jam dari Daerah Barat ke Causeway Bay (atau sebaliknya) bahkan membelikan anda dua hari penuh tanpa tunggangan di ding ding.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: