04.jpg

- Advertisement -

Jennylyn Anne Pineda Mercado (lahir 15 Mei 1987) adalah pelakon, penyanyi, dan penulis lagu Filipina. Dia adalah pemenang musim pertama pertandingan bakat realiti StarStruck. Mercado mendapat pujian pada usia muda untuk persembahannya di televisyen dan filem. Dia membintangi pelbagai filem yang berjaya secara komersial, termasuk Bahasa Inggeris sahaja, Sila (2014), The Prenup (2015), Tiada Selamanya (2015), dan Just the 3 of Us (2016). Dengan GMA Records dan Viva Records, Mercado telah mengeluarkan tiga album, yang mempunyai beberapa perseorangan popular seperti “Sa Aking Panaginip”, “Moments Of Love” dengan kerjasama Janno Gibbs, “Maybe This Time”, dan “Kahit Sandali”. Pada tahun 2017, Mercado mengalahkan pembuatan semula Cinta Filipina dari Bintang.

Kejayaan Mercado di pawagam Filipina menjadikannya seorang pelakon terkenal di negara ini dan menubuhkan statusnya sebagai “Ultimate Star”.

Kerjaya

2015-2018

Pada tahun 2015, Mercado adalah yang pertama dalam senarai FHM “Filipina 100 Wanita Paling Seksi” selepas Marian Rivera mengosongkan gelaran. Sebelum Mercado pergi ke New York untuk filem PreNup dengan pelakon Sam Milby, dia terkejut dan diberi plak oleh penerbit Aeus Reyes, Allan Altera, dan wartawan GMA News, Nelson Canlas. Pada 11 Julai, Mercado mengambil bahagian dalam parti dua bahagian FHM 100 Sexiest di Pusat Konvensyen SMX di SM Mall of Asia.

Mercado memainkan peranan utama Melanie “Mel” Fernandez-Dela Paz dalam siri GMA My Faithful Husband, yang disiarkan pada 10 Ogos 2015. Walaupun kejayaannya, siri ini tidak dilanjutkan kerana konflik penjadualan dengan Mercado, yang pada masa itu telah bertindak dalam dua filem, The Prenup dan WalangForever. Siri ini memenangi pelakon utama pelbagai anugerah dan pencalonan. Selepas kejayaan komersil WalangForever, Mercado memperoleh anugerah Pelakon Terbaik MMFF Terbaik berturut-turut pada tahun 2015.

Melalui media sosial, Mercado mengumumkan projeknya yang akan datang, mengesahkan bahawa dia bertindak dalam filem baru dengan pelakon John Lloyd Cruz. Filem yang berjudul Just the 3 of Us, dihasilkan oleh Star Cinema. Ia memperoleh 16 juta peso pada hari pembukaannya, yang merupakan hari pembukaan paling hebat dalam mana-mana filem Mercado dan menetapkan rekod untuk hari pembukaan tertinggi untuk filem Filipina. Ia menjadi salah satu filem Filipina paling hebat tahun 2016.

Selepas beberapa bulan rundingan, Mercado dan rangkaian GMA memperbaharui kontrak mereka pada 4 Julai 2016. Sebagai sebahagian daripada kontrak, Mercado menjadi tuan rumah pameran komedi GMA baru Superstar Duets. Dia kemudiannya dipilih untuk memainkan peranan Steffi untuk pembuatan semula siri Korea Selatan My Love dari Bintang.

Pada bulan Oktober 2018, Mercado menjadi duta jenama pertama Filipina untuk jenama solek antarabangsa Max Factor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: