Artis Philippines- Kris Aquino

03.jpg

- Advertisement -

Kristina Bernadette Cojuangco Aquino (lahir 14 Februari 1971) adalah tuan rumah, pelakon, produser, penaja produk dan ahli perniagaan Filipina.

Diisytiharkan sebagai Ratu semua Media di Filipina, Aquino telah menjadi tuan rumah pelbagai rancangan bercakap dan pertunjukan permainan, membintangi beberapa siri filem dan televisyen, dan kini membuat gelombang dalam platform media sosial.

Dia adalah anak bongsu dari senator yang terbunuh Benigno Aquino Jr dan almarhum Corazon Aquino, yang menjabat sebagai Presiden Filipina ke-11. Saudaranya Benigno S. Aquino III berkhidmat sebagai Presiden ke-15 Filipina.

Penampilan filem debutnya di Pido Dida: Sabay Tayo dan juga terkenal dengan peranannya dalam filem-filem seram Feng Shui dan Sukob, yang merupakan filem Filipina paling hebat tahun 2006.

Beliau juga dikenali sebagai pengiktirafan produk selebriti utama dan dermawan yang menganjurkan kesedaran lupus, hak-hak kanak-kanak, hak-hak LGBT, kebudayaan dan penghargaan seni, kebebasan bersuara, dan pembaharuan demokratik.

Kerjaya

Televisyen

Aquino mengalihkan pandangannya ke kerjaya televisyen sebagai tuan rumah persembahan talk show dengan pelancaran rancangan ceramah Kris. Ia dihasilkan oleh Viva Television di Channel 4 (pada masa itu bernama PTV, ia dipindahkan ke GMA Network, yang mempunyai perkongsian dengan Viva, dan selepas kontrak Viva dengan PTV berakhir). Ia adalah rancangan talk show oriented GMA Network Startalk, yang dianjurkan bersama Boy Abunda dan Lolit Solis, bahawa kemahiran hostingnya menarik perhatian.

Dia kemudian menyertai ABS-CBN sebagai artis kontrak dan dilancarkan pada pertunjukan ceramah pagi Hari ini dengan Kris Aquino. Berikut adalah pertunjukan ceramah showbiz The Buzz bersama Boy Abunda dan pertunjukan permainan KNB Game ?. Dari tahun 2002 hingga 2004, beliau menganjurkan pertunjukan ceramah Morning Girls bersama Kris dan Korina dengan wartawan penyiar yang terkenal Korina Sanchez.

Pada tahun 2007, Aquino mengambil cuti pertunjukan meninggalkan The Buzz dan Filipina yang telah reformatted, Game Ka Na Ba? di mana dia digantikan oleh Edu Manzano, ketika dia melahirkan anaknya yang kedua.

Aquino juga menjadi tuan rumah francais dari Deal atau No Deal Filipina, yang merupakan sebahagian daripada barisan primitif ABS-CBN di mana dia juga muncul di versi Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada Tawaran atau Tidak Berurusan “di seluruh dunia” yang diselenggarakan oleh Howie Mandel pada bulan Mei 2008.

Dia juga menjadi tuan rumah kepada Boy & Kris, sebuah talk show pagi yang menggantikan Homeboy, bersama Boy Abunda, Be Bench, pameran carian model bersama Piolo Pascual. Francais TV lain, Wheel of Fortune, yang menggantikan Kapamilya, Deal atau No Deal dan menandakan pulangannya pada The Buzz pada tahun 2014.

Pada tahun 2011, Aquino menganjurkan Kris TV acara ceramah majalah gaya hidup yang menyiarkan pagi hari kerja di ABS-CBN. Pertunjukan berlari dari Jun 2011 hingga April 2016 sebelum Aquino secara rasmi meninggalkan rangkaian rumahnya selama 20 tahun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: