03.jpg

- Advertisement -

Mara Hautea Schnittka (/ ˌmɑːrə haʊtɛæ ʃnɪtkɑː /; dilahirkan 19 Mac 1995), yang dikenali secara profesional sebagai Julia Montes, adalah seorang pelawak asal Perancis dari Jerman. Dia mula bertindak sebagai seorang kanak-kanak di televisyen dengan memainkan peranan tetamu dan membintangi Goin ‘Bulilit. Montes mendapat pengiktirafan yang luar biasa dengan peranan dan peranan pentingnya yang pertama dan memainkan Clara del Valle yang biasa dan rosak dalam pembuatan semula Mara Clara (2010-11), yang mana dia membuat debutnya di drama keluarga Way Back Home (2011).

Selepas Mara Clara berakhir, dia membintangi drama romantis Unggul Tanpa Hanggan (2012), sebagai Katerina Alcantara, yang memenangi Puteri Anugerah Televisyen Filipina, dan di Muling Buksan Ang Puso (2013), sebagai Sarah Beltran. Untuk peranannya sebagai Mona Hidalgo dalam drama masa Ikaw Lamang (2014), dia memenangi Anugerah Gawad Tanglaw untuk Pelakon Terbaik dan menerima pencalonan untuk Anugerah Bintang PMPC untuk Pelakon Drama Terbaik Drama. Montes kemudian memenangi Anugerah Gawad Tanglaw kedua untuk Pelakon Terbaik dan menerima pencalonan untuk Anugerah Bintang PMPC untuk Pelakon Drama Terbaik apabila dia mengetuai melodrama Doble Kara (2015-17), sebagai saudara kembar yang sama Kara Dela Rosa dan Sara Suarez. Dia kini menjadi bintang dalam peranan utama Ana Dimasalang dalam drama politik Asintado (2018).

Dalam filem, dia membintangi drama romantis A Moment in Time (2013), sebagai Jillian Linden, yang mana dia dicalonkan untuk Anugerah FAMAS untuk Pelakon Terbaik, dan seramai romantis Halik sa Hangin (2015), sebagai Mia Generoso, untuk yang dia mendapat pencalonan untuk Anugerah Circle Young Critics untuk Prestasi Terbaik. Penampilan filem lain termasuk komedi romantis The Reunion (2012), pengembaraan seram The Strangers (2012) dan drama bebas Padre de Familia (2016).

Kerjaya

2014-2018: Doble Kara dan kejayaan

Profil Montes terus berkembang pada tahun 2014 apabila dia muncul sebagai Mona Roque-Hidalgo, rakan setia sepanjang hayat dan pengagum rahsia Samuel, dalam drama drama masa Ikaw Lamang di mana dia kembali dengan lelaki terkemukanya, No Hanggan Coco Martin sebagai Samuel Hidalgo / Gabriel Hidalgo. Ia juga membintangi Kim Chiu sebagai Isabelle Miravelez-Hidalgo / Andrea Hidalgo dan Jake Cuenca sebagai Franco Hidalgo. Beliau menerima nominasi untuk Pelakon Pembantu Drama Terbaik dalam siri ini di Anugerah Bintang PMPC untuk TV 2014. Pada Januari 2015 di 13 Gawad Tanglaw (Gawad Tagapuring Akademisyan ng Aninong Gumekelaw) untuk televisyen, Montes, yang diikat dengan pelakon veteran Angel Locsin, memenangi anugerah Pelakon Terbaik untuk peranannya dalam Ikaw Lamang. Pada tahun yang sama, Montes menyelesaikan kerja pada keluarga keluarga Adolfo Alix Jr. Padre de Familia, yang dikeluarkan pada 20 Februari 2016, bersama Martin dan Nora Aunor. Penggambaran berlaku di Malaysia.

Selepas pemergian wataknya dari Ikaw Lamang, Montes membintangi seram romantis Halik sa Hangin dengan Gerald Anderson dan JC de Vera. Filem itu, di bawah arahan Emmanuel Quindo Palo, menandakan kolaborasi ketiga Montes dengan Palo dan secara theatrically dikeluarkan pada 28 Januari 2015. Montes terus memuji dan mengiktiraf pengkritik filem untuk peranannya sebagai Mia Generoso di Halik sa Hangin. Dalam ulasan dari Portal Hiburan Filipina, pengarang Jocelyn Valle menyatakan bahawa “Julia, pelakon itu, menunjukkan komitmen dan kesungguhan dalam memainkan watak Mia. Dia membuat penonton merasakan tahap emosi Mia memasuki wilayah cinta romantis – kebimbangan, keseronokan, kebahagiaan, kebahagiaan – sehingga gigitan realiti. Dia bersinar paling terang di tempat kejadian utama di mana Mia disyaki menjadi kes mental, dan Mia harus meyakinkan semua orang bahawa dia mengatakan kebenaran. “Prestasi Montes memperolehnya Pencalonan Buletin Kritikan Muda untuk Prestasi Terbaik.

Kemudian pada 2015, ketua publisiti Dreamscape, Eric John Salut mengesahkan pada 12 Februari 2015 melalui Twitter bahawa Montes akan disatukan sekali lagi dengan lelaki terkemuka Walang Hanggan Coco Martin dalam projek TV yang akan datang. Martin dan Montes bersatu kembali dalam babak baru musim panas Wansapanataym yang dikenali sebagai “Khazanah Yamishita”, menandakan kerjasama kedua mereka sebagai loveteam di televisyen sejak seri TV hit mereka Walang Hanggan. Selepas menonton perdana Halik sa Hangin, Martin menyatakan dalam satu wawancara bahawa dia secara peribadi meminta Montes sebagai wanita terkemuka untuk projek barunya kerana dia bangga dan kagum terutama oleh prestasi aktres muda di Halik sa Hangin. Montes membintangi Tanya, seorang puteri dalam dunia peri, yang bertemu dengan Yami dan membantu dia mendapatkan harta karun di dunia. “Khazanah Yamishita” Wansapanataym berlari selama 12 minggu, dari 22 Mac hingga 14 Jun 2015. Kemudian pada tahun yang sama, Montes muncul dalam episod Maalaala Mo Kaya bertajuk “Picture”, sebuah cerita tentang seorang wanita muda bernama Rosa yang jatuh cinta dengan lelaki yang, yang tidak dikenali dengannya, sudah menikah. Episod itu mencatatkan penarafan TV nasional sebanyak 37.2%, menjadikannya salah satu episod Maalaala Mo Kaya yang paling ditonton tahun itu.

Setelah menyelesaikan beberapa projek filem dan televisyen yang melibatkan Halik sa Hangin, Wansapanataym, dan dalam episod Maalaala Mo Kaya, Montes menggambarkan Doble Kara pada tahun 2015 (bersama membintangi Carmina Villarroel, Mylene Dizon, Ariel Rivera, Allen Dizon dan Sam Milby). Siri ini menyentuh kehidupan dan kisah kembar Kara dan Sara, yang telah dipisahkan pada zaman kanak-kanak mereka kerana keperluan mendesak Kara untuk menyembuhkan leukemia. Montes menganggap peranan saudara kembar yang sama Kara dan Sara, yang berkongsi rupa yang sama tetapi mempamerkan personas yang sama sekali berbeza. Doble Kara dihasilkan oleh Dreamscape Entertainment Television, dan dirasmikan pada 24 Ogos 2015. Montes menerima Anugerah Pelakon Terbaik selama dua tahun berturut-turut pada majlis 2016 Gawad Tanglaw Awards ke-14, serta penamaan Anugerah Bintang PMPC dalam kategori Pelakon Drama Terbaik untuk peranannya. Pada bulan Februari 2016, majalah Star Style mencatatkan pada ciri 2016 yang dilihat oleh Montes untuk mengembangkan dirinya sebagai pelakon yang serius dan bukannya bintang filem. Montes membintangi bersama JC Santos di “Annika Pintasera” Wansapanataym pada 2 April 2017 di mana dia bermain sebagai Annika de Cuadra, seorang gadis kaya yang tidak menghargai orang di sekelilingnya. Siri ini menjaringkan rating purata TV nasional sebanyak 31.7% dan mendarat di tempat ke-4 untuk program Top 10 pada Mei 2017.

Pada tahun 2018, bintang Montes dalam drama politik Asintado bersama Lorna Tolentino, Paulo Avelino, Shaina Magdayao, Agot Isidro, Cherry Pie Picache, dan Aljur Abrenica. Dia memainkan Ana Dimasalang, seorang paramedik yang menjadi jururawat peribadi Gael Ojeda setelah menyelamatkannya dari kecelakaan dan jatuh cinta kepadanya; dia terlibat dalam plot pembunuhan yang diatur oleh del Mundos dan Ojedas apabila menyaksikan rancangan mereka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d