Pereka Shenzhen: meneroka modal kreatif China – Lonely Planet

0

50

- Advertisement -

Hanya tiga dekad yang lalu, Shenzhen adalah kampung nelayan yang mengantuk di pinggir Hong Kong, di seberang air di tanah besar China. Hari ini, ia adalah salah satu daripada bandar-bandar kuasa ekonomi negara, di mulut rantau Delta Sungai Pearl yang pesat membangun, dengan lebih daripada 12 juta orang memanggil rumah bandar.

Bandaraya terkaya China, Shenzhen menjadikan namanya sebagai lantai kilang dunia apabila ia dibina sebagai zon bebas ekonomi pada penghujung tahun 1980-an. Dalam dekad yang lalu, bandar telah beralih ke hab teknologi, rumah kepada sesetengah firma China yang paling inovatif.

Shenzhen juga merupakan pusat bandar yang semakin kreatif. Pada tahun 2008, ia telah ditubuhkan sebagai Bandar Kreatif Unesco untuk meningkatkan reputasi dalam seni, menyusun pangsi daripada enjin industri ke modal kreatif.

Shenzhen membuat lawatan sehari yang mudah dari Hong Kong, serta destinasi bandar yang menarik di China daratan sendiri. Kami telah membina tempat reka bentuk terbaik Shenzhen, dari pusat budaya ke butik tempatan.

Persatuan Reka Bentuk

Pada bulan Disember 2017, kepakaran reka bentuk Shenzhen berkembang dengan dinobatkan oleh Design Society, sebuah bangunan putih dan kaca berwarna di pelabuhan Shekou. Direka oleh arkitek Jepun yang memenangi Pritzker Fumihiko Maki, hab reka bentuk ini – dibuka dengan kerjasama Victoria & Albert London London dan China Merchants Group – mempunyai galeri, studio artis dan kawasan luaran awam yang luas. Di dalam ruang gelasnya, terdapat juga kedai cenderahati dan kafe.

Persatuan Rekabentuk tidak begitu galeri sebagai tongkat kilat kreatif untuk reka bentuk di China. ‘Persatuan Reka Bentuk akan menghubungkan industri kreatif China ke dunia,’ kata Ole Bouman, pengarah masyarakat – pernyataan jelas mengenai niat yang berkait dengan cita-cita Shenzhen menjadi kota seni.

Terlepas dari misinya, taman masyarakat harbourfront yang direka oleh Design Society adalah salah satu tempat paling menyenangkan di bandar untuk berehat dan mengambil pemandangan Shenzhen yang pesat membangun, tepat di seberang pelabuhan dari Hong Kong.

OCT Loft

Banyak bandar di seluruh dunia menyedari kuasa mengubah bangunan perindustrian warisan ke dalam ‘kampung’ seni. OCT Loft yang ditanam pokok palma di daerah Nanshan adalah versi Shenzhen: ia mempunyai ruang yang luas, rasa santai dan tanaman galeri berhawa dingin yang menjadikannya tempat yang ideal untuk mengatasi pemandangan seni akar umbi di China.

OCT Loft adalah kompleks bangunan bangunan yang berwarna-warni, yang meliputi seni kartun, yang semuanya dari galeri seni yang luas hingga kedai-kedai reka bentuk yang kecil (cuba IM Loft Shop dan Incover yang unik). Kawasan perindustrian bekas juga menjadi tuan rumah pelbagai restoran meriah yang penuh dengan penonton minggu ini, seperti Champor Malaysia Champor dan Arty My Coffee bersama segelintir patisseries. Apabila matahari terbenam, pergi ke bar seperti Bar Penny Black Jazz, yang menyiarkan muzik secara langsung pada waktu malam.

Kejiranan ini berlabuh oleh Terminal Seni OCT, galeri pertama yang ditubuhkan di sini pada tahun 2005. Bergantung di ruang gudang yang tinggi adalah kepingan dari artis Cina dan antarabangsa. Galeri kecil tersembunyi di lorong-lorong yang memimpin jalan utama, Enping Jie.

Pada hujung minggu pertama dan ketiga setiap bulan, Pasar Kreatif T-Jalan berlaku di bawah tulang belakang OCT Loft, dengan tukang-tukang tempatan menjual segala-galanya dari kes telefon pintar yang unik dan barang kemas peribadi kepada kaligrafi Cina dan pakaian vintaj.

Selain itu, perjalanan menaiki teksi dari OCT Loft adalah Pusat Pameran Kreatif OCT, sebuah pusat pameran yang kelihatan seperti pameran yang mengalu-alukan pameran terkenal dari kumpulan termasuk artis visual futuristik TeamLab pada tahun 2017.

Di daerah perniagaan Futian yang berumput di Shenzhen adalah Muzium Seni Bandar Raya dan Perancangan Kontemporari (MOCAPE) yang direka oleh Coop Himmelblau. Ia adalah muzium mercu tanda, tepat di sebelah Istana Kanak-kanak, yang merupakan sebahagian daripada rancangan Shenzhen untuk Daerah Budaya Futian yang baru di bandar ini.

Dibuka pada tahun 2017, ruang seni awam ini adalah hebat dari luar kerana terdapat di dalamnya: lengkung krom yang menggabungkan dua institusi, Pameran Perancangan dan Muzium Seni Kontemporari.

Di dalamnya, gelembung awan yang mencerminkan duduk di dewan pintu masuk yang melengkung (pastikan untuk mengambil gambar di dalamnya – mengejutkan dengan sukar kerana perubahan sudut). Pameran yang sedang menumpukan pada arca di China, adalah luas dan interaktif, jika sedikit diletakkan sedikit.

Muji Hotel

Jenama reka bentuk yang paling dikenali di Jepun, Muji, memilih Shenzhen sebagai lokasi hotel pertamanya pada penghujung tahun 2017 dan untuk penggemar reka bentuk yang ingin menghabiskan malam di China itu pilihan yang ideal.

Di pusat membeli-belah UpperHills di daerah Futian, Muji Hotel adalah sebuah hotel bertingkat tinggi dengan perabot kayu yang elegan dengan 79 bilik dan kedai Muji yang luas di bawahnya – terbesar di China. Terdapat juga restoran Muji di tingkat bawah yang menghidangkan klasik Jepun. Satu-satunya kelemahan? Ia berkerumun dengan penyokong Shenzhen yang berpose di sebelah tanda Muji.

Jadikan ia berlaku

Shenzhen hanyalah perjalanan kereta bawah tanah satu jam dari pusat Hong Kong, yang menjadikannya perjalanan mudah hari (juga perjalanan kereta api cepat dari Guangzhou). Shenzhen berada di tanah besar China, jadi pelawat akan memerlukan visa untuk melawat China.Visa hari untuk Shenzhen boleh dibeli di sempadan Luohu, bergantung kepada pasport yang anda pegang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: