Sepuluh perkara yang tidak boleh dilakukan di pantai di Rio de Janeiro

34

- Advertisement -

Salah satu bandar yang paling menawan di dunia, Rio de Janeiro mempunyai pantai yang indah dan kehidupan malam yang hebat. Tetapi selepas mengambil pasir yang indah di Ipanema, memaparkan tarikan utama seperti Sugar Loaf dan Christ the Redeemer dan menari malam di Lapa, apa lagi yang ditawarkan oleh Rio?

Banyak sekali, sebagai hakikatnya. Rio de Janeiro mempunyai begitu banyak khazanah bersejarah dan semulajadi yang anda boleh menghabiskan minggu dengan gembira tanpa mendaki di pantai-pantai Zona Sul. Pulau-pulau yang indah di teluk, taman-taman tropika yang megah dan bekas istana yang penuh dengan rahsia gelap – ini hanya beberapa tempat yang menarik dan kurang dikenali di Rio.

1. Escadaria Selarón

Terkenal dengan kelab sambanya, kawasan kejiranan Lapa tetap tidak dirasakan oleh hari. Tetapi datang pagi untuk melihat artis kelahiran Chile, Jorge Selarón yang bekerja di atas ciptaannya yang sentiasa berubah-ubah: langkah-langkah yang dilindungi mosaik yang diperbuat daripada jubin seramik berwarna-warni yang menghubungkan Lapa dengan kejiranan bukit atas Santa Teresa.

2. Theatro Municipal

Dimodelkan selepas Palais Garnier (rumah Opera Paris), teater grand Rio bermula dari tahun 1909 dan dihiasi dengan lukisan minyak oleh Eliseu Visconti, salah seorang godfather art nouveau di Brazil. Datang untuk lawatan berpandu mengikut hari, atau menempah tiket (theatromunicipal.rj.gov.br) kepada muzik klasik, opera, atau prestasi balet pada waktu malam di salah satu dewan persembahan yang paling menarik di Brazil.

3. Sítio Burle Marx

Estet kehijauan ini mengandungi lebih daripada 3000 spesies tumbuhan, termasuk spesies langka dari seluruh dunia, menjadikannya mesti dilihat bagi pencinta semua benda botani. Taman-taman ini mengelilingi bekas rumah dan studio Roberto Burle Marx, pereka landskap Brazil yang paling terkenal. Anda perlu menyewa kereta (atau pemandu pelancong dengan satu) kerana ia terletak kira-kira 50km barat dari Rio. Hubungi terlebih dahulu untuk menempah lawatan.

4. Ilha de Paquetá

Apabila anda memerlukan rehat yang cepat dari kesibukan Rio, menuju ke pulau yang tenang ini di Teluk Guanabara. Bangunan penjajahnya dan laluan tidak beraspal menjemput menjelajah, dan kekurangan kereta di pulau itu memastikan pernafasan mudah – menyewa basikal atau kereta kuda untuk mengetuk anda dalam gaya. Feri membuat perjalanan 70 minit yang indah ke pulau ini setiap dua jam atau lebih dari Praça XV di pusat bandar Rio (Centro).

5. Ilha Fiscal

Istana seperti dongeng menjulang besar di atas pulau kecil ini di sebelah pusat bandar Rio. Dibina dengan gaya neo-Gothic pada akhir abad ke-19, bangunan itu pada asalnya berfungsi sebagai rumah ibadat di bandar itu, tetapi lebih dikenali untuk menjadi tuan rumah kepada bola kasta terakhir Brazil pada 9 November 1889. Enam hari selepas perayaan Marshal Deodoro da Fonseca dibuang Maharaja Dom Pedro II, dan Brazil menjadi republik. Lawatan berpandu disediakan tiga kali sehari dari hari Khamis hingga Ahad, berlepas dari Espaço Cultural da Marinha berhampiran Praça XV.

6. Parque da Catacumba

Di sebelah timur Lagoa (tasik besar di atas Ipanema dan Leblon), taman ini mempunyai segelintir jalan pendek yang mengalir melalui hutan hujan ke pemandangan luar biasa yang menghadap ke tasik berbukit dan pantai selatan; Aktiviti-aktiviti lain di tapak termasuk rappelling, zipline dan berjalan kaki kanopi pendek antara pokok-pokok. Selepas itu, anda boleh berjalan kaki ke salah satu kios tepi tasik yang terletak berhampiran untuk penjaja berjemur. Palaphita Kitch udara terbuka (palaphitakitch.com.br) menyajikan koktel yang hebat.

7. Parque Lage

Di sebelah utara Lagoa, Parque Lage adalah salah satu sudut Rio yang paling tenang, dengan tasik-tasik kecil, gua-gua dan taman-taman indah. Selain kawasan yang subur, taman ini juga mempunyai kafe yang cerah dan sekolah seni, dengan pameran berkala di dalam rumah bekas pemilik tanah abad ke-19. Dari taman itu, ada kenaikan yang mencabar di sepanjang jalan hutan yang berpagar hingga patung terbuka dari Cristo Redentor (Christ the Redeemer).

8. Museu da República

Selesai pada tahun 1860-an, Palácio do Catete berkhidmat sebagai rumah presiden Brazil untuk separuh pertama abad ke-20 dan hari ini mengandungi muzium artifak dari zaman awal penjajahan bangsa. Penduduk terakhir istana itu adalah Presiden rumit tetapi fasis yang meresap Getúlio Vargas, yang keluar dramatis dari kuasa datang dari luka tembakan yang disengaja sendiri. Bilik tidur di mana dia membunuh dirinya sendiri diawet di lantai 3, bersama dengan pistol, piyama dan salinan catatan bunuh dirinya.

9. Trail Claudio Coutinho

Di dasar Pão de Açúcar (Sugar Loaf Mountain), skirt jejak lebar 2km ini di sepanjang pinggir gunung dengan hutan hujan di satu pihak dan batu-batuan yang diserang gelombang di sisi lain. Sebagai kegemaran pejalan kaki dan jogging, jejak ini juga mempunyai beberapa peluang menonton hidupan liar – memerhatikan marmoset yang biasa dilihat di sini.

10. Igreja de Nossa Senhora da Glória do Outeiro

Rio dipenuhi dengan gereja-gereja penjajah yang menakjubkan, bukti status pentingnya semasa zaman penjajahan awal, ketika keluarga diraja Portugis, melarikan diri Napoleon, mendirikan mahkamah di sini pada tahun 1807 dan jatuh cinta dengan kota (bahkan mengisytiharkan Rio sebagai ibu kota United Kingdom dari Portugal, Brazil dan Algarves).Keindahan barok ini, bertarikh 1739, adalah kegemaran keturunan Portugis, dan mempunyai butiran yang indah, termasuk halus azulejos (Jubin Portugis) dan mezbah yang diukir secara rumit. Dari perjamuan yang menakjubkan di atas kejiranan Glória, gereja menawarkan pemandangan yang menakjubkan yang menghadap Teluk Guanabara.

Artikel ini pertama kali diterbitkan pada bulan Disember 2012 dan dikemas kini pada bulan Julai 2016.

Mencari sesuatu yang asal? Biarkan penduduk tempatan Lonely Planet memperkenalkan anda ke kawasan kejiranan yang datang-dan-datang di seluruh dunia dengan subkultur masakan dan seni yang unik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: