04.jpg

- Advertisement -

Nadine Alexis Paguia Luster (lahir 31 Oktober 1993) adalah seorang pelakon Filipina, penyanyi, dan pengarah video muzik. Dia adalah bekas ahli kumpulan Girls all-female. Dia muncul sebagai Georgina Evangelista dalam pembuatan semula televisyen pada tahun 1984 filem Bagets. Dia menjadi terkenal setelah memainkan peranan utama Eya Rodriguez dalam filem adaptasi novel wattpad popular Diary ng Panget (2014).

Dia juga terkenal dengan peranannya sebagai Leah Olivar dalam siri televisyen popular On the Wings of Love (2015). Penampilan televisyen beliau yang lain termasuk peranan utama lain dalam komedi romantis Sampai Saya Met You (2016) dan sebagai tontonan pameran noontime It’s Showtime.

Pada tahun 2018, persembahannya sebagai Joanne Candelaria dalam filem drama romantis Never Not Love You menerima penghargaan kritikal dan meraih beberapa anugerah seperti Anugerah Pelakon Terbaik Circle Young Critics, Anugerah FAMAS untuk Pelakon Terbaik, dan Gawad Urian untuk Pelakon Terbaik.

Kerjaya

Luster, pada usia 12 tahun, bermula sebagai tuan rumah TV di RPN (kemudian sebuah rangkaian yang diasingkan oleh kerajaan, kini diswastakan oleh Antonio Cabangon Chua sebagai CNN Filipina) yang berorientasikan kanak-kanak bertajuk Storyland. Dia juga menampilkan tuan rumah kepada Disney Channel Asia. Selepas menandatangani Viva Entertainment, dia menjadi salah seorang ahli cast dalam program TV5 yang berorientasikan belia Bagets dan muncul dalam beberapa rancangan Rangkaian GMA, termasuk persembahan dalam Peraturan SOP. Luster juga muncul dalam filem Petrang Kabayo dengan Vice Ganda dan membintangi P. S. I Love You, siri drama di TV5.

Bertindak

Filem

Kesannya mengambil peranan Reah “Eya” Rodriguez dalam Diary ng Panget, filem Viva Films yang menghasilkan novel laris dengan nama yang sama oleh HaveYouSeenThisGirL. Penulis itu sangat khusus mengenai siapa yang memainkan wataknya dan mengutamakan Luster untuk peranan Eya. Luster membintangi bersama pasangan James Reid, Yassi Pressman dan Andre Paras. Filem ini dikeluarkan pada 2 April 2014, dan memperoleh sekurang-kurangnya 120 juta peso dalam jangka masa empat minggu.

Dengan kejayaan Diary ng Panget dan rakannya dengan Reid, pasangan itu berpindah ke bintang dalam penyesuaian filem lain berjudul Talk Back and You Dead, yang berdasarkan buku terlaris dengan nama yang sama oleh Alesana Marie. Filem ini juga menampilkan Joseph Marco dan Yassi Pressman. Ia dikeluarkan pada 20 Ogos 2014 di pawagam di seluruh negara.

Filem ketiga yang bertentangan dengan Reid dikeluarkan pada 13 Mei 2015. Dia memainkan Rebecca del Mundo di Para Para Hopeless Romantic, penyesuaian filem novel terlaris dengan nama yang sama ditulis oleh Marcelo Santos III.

Dia juga mempunyai peranan khas dalam filem Mel Rangkaian seram sebagai Anne Nuñez oleh Viva Films, yang ditayangkan pada 22 Ogos 2015.

Pada bulan Disember 2015, Luster bersama rakannya Reid membintangi filem drama komedi tindakan dengan Vice Ganda dan Coco Martin dalam Kecantikan dan Bestie untuk Festival Filem Metro Manila 2015 yang diarahkan oleh Wenn V. Deramas. Sehingga 25 Januari 2016, filem itu memperoleh 526 juta peso dalam penyaringan tempatan dan domestik menjadikannya filem Filipina paling tinggi sepanjang masa.

Luster dan Reid mengeluarkan filem JaDine ke-4 yang dipanggil Masa Ini pada bulan Mei 2016 yang memperoleh 15 juta peso pada hari pembukaannya.

Pada tahun 2018, Luster dan Reid membuat kemunculan semula ke skrin besar dengan Never Not Love You, yang diarahkan oleh Antoinette Jadaone.

Televisyen

Pada 26 Ogos 2014, Luster dan Reid menandatangani kontrak eksklusif selama dua tahun dengan ABS-CBN pada majlis yang dihadiri beberapa tokoh terkemuka di stesen. Kontrak itu menandatangani Luster dan Reid sebagai novel baru ABS-CBN. Apa-apa muzik, filem atau rancangan televisyen yang diketuai oleh mereka akan dikeluarkan di bawah ABS-CBN dan Viva Films.

Projek televisyen mereka dengan ABS-CBN adalah khas sebulan Wansapanataym berjudul My App Boyfie pada bulan Oktober 2014, di mana Luster menggambarkan peranan wanita utama Anika Andres.

Luster dan Reid berpindah ke debut MMK mereka untuk episod Hari Valentine, bertajuk Signs of Love, di mana pelakon memainkan peranan Carmina Joven.

Pada saluran VIVA, Luster dan rakan kongsi hidup dan skrin hidup sebenar James Reid dalam rancangan mereka sendiri bernama #JaDine di mana setiap projek yang diberikan kepada mereka dari sokongan, komersial, TV, dan pucuk filem didokumentasikan dan ditunjukkan setiap 7 p.m. (PHT) pada hari Rabu.

Kejayaan Luster dan peranan yang paling menonjol kini ialah Leah Olivar pada siri Primida Bida ABS-CBN Pada The Wings Of Love, yang dia membintangi bersama Reid sebagai lelaki terkemuka. Teleserye pada asalnya sepatutnya dijalankan selama 10 minggu tetapi diperluaskan selama tiga bulan lagi. Acara ini berakhir pada 26 Februari 2016, dengan tontonan secara langsung di Kompleks Sukan Ynares, Antipolo City. Teleserye itu menjadikan Nadine Luster dan rakannya nama keluarga James Reid dalam perniagaan pertunjukan Filipina.

Pelancaran TV 4 episod khas “JaDine Flying High on Love” juga disiarkan di ABS-CBN yang menunjukkan perjalanan Luster dan Reid di Doha, Dubai, Paris, London, Milan, Rom, Verona, dan Vatican City.

Pada 2016, Luster dan Reid membintangi teleseri ke-2 mereka, pada siri Primetime Bida ABS-CBN bertajuk Sehingga Aku Bertemu Anda.

Konsert dan World Tours

Pada 20 Februari 2016, Luster dan pasangan hidupnya pada skrin dan sebenar, James Reid mengadakan konsert utama pertamanya berjudul “JaDine In Love” di Smart Araneta Coliseum. Dalam masa tujuh jam selepas pengumuman konsert, sudah ada sejumlah 9 juta peso dalam pendapatan tiket. Ia diumumkan semasa akhbar bahawa tiket untuk kemasukan umum dijual, dan tiket SRO (Stand Room Only) disediakan untuk pembelian oleh pengeluar kerana permintaan yang tinggi.

JaDine in Love dihasilkan oleh Viva Concerts dan unit hiburan ABS-CBN Dreamscape. Persembahan di hadapan orang ramai yang dijual, kedua-duanya disertai oleh pelawat tamu Yassi Pressman, Myrtle Sarrosa, Elmo Magalona, ​​Naib Ganda, Erik Santos, dan Kyla. Tetamu terkenal lain adalah pelakon bersama mereka dalam teleserye primetime, On The Wings Of Love. Disebabkan penderitaan peminat JaDine di luar negara, Luster dan Reid mengadakan Jadine dalam Love World Tour pada Mac 2016. Mereka membawa Konsert Araneta mereka yang diubahsuai di Doha, Dubai, London dan Milan dengan tetamu khas baru seperti Yeng Constantino, Jay R, dan Tart Carlos. Pada 12 Mei 2016, Luster dan Reid terbang ke Amerika Utara untuk memulakan tur dunia kedua mereka yang dinamakan “JaDine High on Love” di Amerika Syarikat dan Kanada.

Pada 9 Februari 2018, Luster dan Reid mempunyai konsert utama kedua bertajuk Revolution: Konsert JaDine di Araneta Coliseum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d