Pulau liar Scotland: lawatan alam yang penuh sesak di Hebrides Selatan

0
Anda hanya perlu menonton pertunjukan kereta api Hogwarts fiksyen di atas Glenfinnan Viaduct sebenar atau menatap di timah kuali airbrushed untuk mendapatkan rasa keindahan yang menakjubkan di Highlands dan pulau Scotland. Berada rapat dengan perkara yang sebenar, dan anda akan mendapati bahawa landskap besar, kawasan desa yang menarik dan hidupan liar yang pelbagai lebih daripada menimbulkan ancaman hujan.

- Advertisement -

Pulau-pulau Scotland mempunyai rasa kedamaian di dunia. Tetapi anda tidak perlu pergi sejauh Skye, apalagi Kepulauan Shetland, untuk membenamkan diri dalam sihir mereka. Dari kesibukan Glasgow, semua yang diperlukan adalah menaiki kereta api dan perjalanan feri (berpotensi sedikit demi sedikit perjalanan dua jam) untuk tiba di Hebrides Selatan. Feri tunggangan di antara pulau-pulau akan membawa anda anjing laut, porpoises dan banyak lagi, sementara anda akan melihat rusa merah dan lembu Highland yang tersendiri di pulau-pulau yang lebih besar. Berikut adalah beberapa pulau kegemaran kami, masing-masing dengan daya tarikan mereka sendiri.

Skala kambing pada Arran

Brosur memanggil Arran ‘Scotland dalam miniatur’. Dan sementara Arran tidak secara teknikal salah satu daripada Hebrides kerana lokasinya di selatan Kintyre, ia merupakan pengenalan yang mudah dan mudah di pulau-pulau. Selatan, di mana kebanyakan orang hidup, sangat berhutan; utara adalah pergunungan dengan banyak mendaki (banyak laluan yang cukup mencabar), termasuk Goatfell, puncak tertinggi pulau (perjalanan pulang 5-6 jam). Di tempat lain, anda dapat meneroka Brodick Castle, menjelajah jalan kaki gaung atau berlayar di kayak laut. Sekiranya semuanya itu sedikit bertenaga, tengok di salah satu pub yang banyak di pulau ini, contohnya ale yang hebat di Isle of Arran Brewery (arranbrewery.com) dan wiski di Isle of Arran Distillery (arranwhisky.com).

Jadikan ia berlaku: feri (satu jam) tiba dari Ardrossan di tanah besar, yang merupakan perjalanan kereta api 50 minit yang mudah dari Glasgow. Syarikat Pengembaraan Arran (www.arranadventure.com) menawarkan aktiviti luar.

Chase angsa liar dan pusaran air ke Islay

Anda mungkin tahu Islay (pronouced mata-la) untuk wiski peaty (termasuk Laphroaig dan Ardbeg), dan banyak datang ke sini hanya untuk puting beliung. Pulau itu sendiri adalah campuran dari rawa, hutan, gosok dan kerusi berlengan (rumput yang berlimpah, berpasir yang sering berlindung di hutan liar dan burung laut). Tidak banyak pelancong yang datang, tetapi ini adalah tempat yang hebat untuk para pengamat burung. Sekitar 250 spesies burung telah direkodkan di sini, dan gangsa putih dan ternak yang berkulit putih berduyun-duyun ke kawasan itu pada musim sejuk. Lawatan hidupan liar boleh membantu anda melihat helang keemasan sepanjang tahun. Perjalanan bot menuju ke kolam pusaran air Corryvreckan yang terkenal, maelstrom sengit yang disebabkan oleh pasang surut, atau Jura jiran di mana George Orwell menulis 1984.

 

Jadikan ia berlaku: anda boleh terbang terus dari Glasgow, atau dapatkan feri dua jam dari Kennacraig, yang boleh diakses dengan bas (2 jam 30 minit) dari Glasgow. Cuba Lady of the Islands (ladyoftheisles.co.uk) untuk lawatan.

Berjalan melintasi air suci di Colonsay

Colonsay juga sedikit dari kawasan pelancongan. Terdapat bukit dan arnab, pantai berpasir yang indah, peluang memancing dan taman formal. Tetapi bintang itu indah, Priory Oronsay abad pertengahan, yang terletak di pulau yang berasingan dan mempunyai hubungan dengan St Columba dan pengikutnya Oran, mubaligh Ireland abad keenam dikreditkan dengan penukaran Scotland ke Kristian. Anda boleh memandu di sana, tetapi berjalan kaki pada air pasang di seluruh pelusuk mudflats adalah puncak dari mana-mana lawatan.

Jadikan ia berlaku: kereta api dari Glasgow pada laluan West Highland yang menakjubkan (tiga jam) berhenti di pelabuhan daratan seafood tastic Oban; ia adalah feri dua jam dari sini. Terdapat beberapa kemudahan, dan anda perlu menempah penginapan sebelum anda pergi (yang menonjol adalah Hotel Colonsay).

Calgary Bay, di Mull: pantai Scotland boleh melihat hampir Caribbean di bawah sinar matahari – walaupun airnya banyak cilier. Imej oleh James Smart / Lonely Planet.

Elang laut dan ikan paus di Mull

North of Colonsay, Mull diberkati dengan pantai-pantai indah (menuju ke Caribbean-cari – jika jarang Caribbean-panas – Calgary Bay) dan cerah oleh rumah-rumah yang berwarna-warni (pesta mata anda di bandar utama, Tobermory). Mull dihubungkan dengan baik oleh feri, jadi ia adalah pangkalan yang hebat untuk meneroka pulau-pulau lain, termasuk Iona mistik. Bukit-bukit yang menawan mengingatkan kawasan tanah besar di atas pantai-pantai rendah, hutan bergulir dan tanah ladang. Tetapi tengoklah beberapa pemandangan yang terbaik: burung ekor putih ekor besar (diperkenalkan semula dari Scandinavia setelah menjadi punca tempatan) sarang di pulau itu. Mereka boleh dilihat bertengger di pokok-pokok atau – jika anda sangat bernasib baik – menerkam ikan. Perjalanan untuk melihat ikan paus dan ikan paus lain juga mungkin – haiwan yang ingin tahu ini kadang-kadang akan menyambar bot, membuat anda tertanya-tanya siapa yang memeriksa siapa.

Jadikan ia berlaku: feri dari Oban mengambil masa 40 minit. Terdapat penginapan di seluruh pulau, dengan kemudahan yang paling banyak di bandar utama Tobermory, rumah kepada pub MacGochan yang menyenangkan (macgochans-tobermory.co.uk).

Beribu-ribu puffin sarang di buruan clifftop di Lunga pada musim panas. Imej oleh James Smart / Lonely Planet.

Temui puffins, guillemots dan cormorants di Lunga

Puncak lumpen pulau yang tidak berpenghuni ini dan penduduk arnab terbiar menghiburkan dalam diri mereka, tetapi jika anda tiba di musim bersarang, anda akan melihat sesuatu yang sangat istimewa.Puffin berukuran separuh-pintar berkumpul di sini dalam beribu-ribu mereka, menyelam dari tongkang pasir mereka ke laut untuk belut pasir sebelum kembali ke tanah dengan goyangan panik. Mereka seolah-olah tidak peduli dengan pengunjung yang menatap kegembiraan yang terbuka, dan ada alasan untuk itu – para pelancong menjauhkan burung-burung laut pemangsa. Di tempat lain di pulau ini, anda akan bertemu dengan cormorants dan guillemots (anggun di dalam air, berbau ketika mereka dikepalukan di antara satu sama lain di tebing-tebing guano).

Jadikan ia berlaku: bot berjalan dari Mull atau Oban untuk lawatan sehari dari April hingga Oktober – cuba Turus Mara (www.turusmara.com) atau Gordon Grant Marine (www.staffatours.com) – sering mengambil Staffa juga.

Batu-batu geometris yang gila di Gua Fingal di Staffa telah mengilhami legenda Celtic dan pujangga Romantik. Imej oleh James Smart / Lonely Planet.

Gawp di Gua Fingal di Staffa

Gua Fingal, jurang laut yang dikelilingi oleh tiang 60 meter yang dikelilingi oleh tiang-tiang heksagonal di Isle of Staffa windswept, dicipta oleh peralihan gunung berapi yang sama yang menghasilkan Causeway Giant di Ireland Utara. Kisah rakyat menganggapnya sebagai rumah gergasi Fingal, yang melempar batu di rivalnya di seberang Laut Irlandia. Orang Victorian menghormatinya – kata Wordsworth yang dikunjungi, dan Mendelssohn menulis simfoni mengenainya. Selepas berjalan kaki ke pusat gua yang mengagumkan, anda boleh memanjat tebing, menghembus udara laut dan mendapatkan pemandangan anda sendiri dari landskap epik.

Jadikan ia berlaku: tidak banyak di Staffa menyelamatkan gua itu sendiri – datang ke sini pada hari perjalanan dengan bot dari Mull atau Oban.

Calgary Bay, di barat laut Mull, salah satu daripada beberapa pantai cantik di pulau itu. Imej oleh James Smart / Lonely Planet.

Roam windswept shores, spot Highland cattle and sip whiskey fireside with a little help from Lonely Planet’s guide to Highlands & Islands Scotland.

Tunda dengan mewah atau menjimatkan wang anda di asrama anggaran – ambil pilihan anda dengan hotel dan asrama yang disyorkan oleh Lonely Planet di Scotland.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: