Benar-benar Fabergé: Telur Paskah dengan perbezaan

0

30.jpg

- Advertisement -

Coklat bukanlah satu-satunya jenis telur yang menarik perhatian melihat Paskah ini – koleksi telur Fabergé terbesar kedua di dunia baru saja dipamerkan di sebuah muzium baru di St Petersburg, Rusia.

Carl Fabergé mencipta gelanggang dan objet d’art yang indah untuk Tsars Alexander III dan anaknya Nicholas II, dan muzium baru yang mengandungi nama perhiasan legenda itu menempatkan sembilan empayar kerajaan (kedua hanya ke 10 di Armory Kremlin) Telur Imperial Fabergé dan 4000 buah lain oleh Fabergé dan rekan-rekan induk dan wanita pra-revolusi Rusia.

Seolah-olah pelbagai khazanah ini tidak mencukupi untuk menggoda pelawat, koleksi itu dipamerkan di Istana Shuvalovsky yang dipulihkan.

Telur Renaissance. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

Telur Renaissance: Tradisi tsars yang memberikan isteri mereka berminyak telur Paskah bermula pada 1885 ketika Alexander III menugaskan Fabergé yang berusia 37 tahun untuk membuat hadiah untuk istrinya Denmark, Maria Feodorovna. Permaisuri gembira dan, sejak itu, Fabergé diberi tangan percuma dalam reka bentuknya untuk telur. Telur Renaissance, yang diperbuat daripada batu permata-dan agata emas yang dikelilingi, adalah Alexander yang berbakat Maria pada tahun 1894.

Dewan Biru Istana Shuvalovsky. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

Dewan Biru: Selepas memasuki Istana Shuvalovsky dan memanjat tangga besar di bawah kubah berbentuk telur, lawatan itu bermula dengan tarikan bintang: 14 telur Fabergé ditambah beberapa perhiasan lain di Blue Hall, sebuah harta karun yang tersendiri dengan penyepit dan cetakan yang mewah , dan lukisan roundel asal.

Telur Coronation yang mempesonakan. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

Telur Coronation: Dari 1897, Fabergé ditugaskan untuk merekabentuk dua telur Imperium setiap Easter – satu untuk Maria Feodorovna, yang selepas kematian suaminya menjadi Permaisuri Dowager, dan satu untuk Alexandra Feodorovna, isteri Tsar Nicholas II yang baru. ‘Kejutan’ dari Telur Coronation, yang dibuat untuk merayakan pelukis Nicholas di Moscow pada tahun 1896, adalah replika terperinci dari pengangkutan abad ke-18 yang membawa Alexandra ke penobatan.

Telur Pokok Bay. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

Telur Bay Bay: Melambangkan cinta abadi, Bay Tree Egg disampaikan pada tahun 1911 kepada Dowager Empress Maria dalam perayaan ulang tahun ke-35 ketibaannya di Rusia dari Denmark. Ia mempunyai 325 daun nephrite dan disusun dengan berlian mawar, amethysts dan citrines, jenis kuarza. Kejutan adalah burung keemasan mekanikal, dihiasi dengan bulu hummingbird (colibri) yang sebenar, yang naik dari puncak pokok, mengepakkan sayap dan menyanyi.

Bumbung hiasan Dewan Merah. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

The Red Hall: Selepas Blue Hall, lawatan terus melalui lebih banyak bilik besar di sekitar istana. The Red Hall, yang mengandungi kepingan perak yang dibuat oleh Fabergé seperti patung animasi dari troika dan perkhidmatan teh yang dibuat untuk Grand Duke Konstantin, menanggung lambang helang satu kepala keluarga Narishkin yang tinggal di istana sebelum Shuvalovs.

Salver jed Fabergé. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

Perincian jade salver, dibuat oleh Fabergé: Memaparkan kes di Gold Hall, yang pernah menjadi ruang makan istana, dibungkus dengan hadiah-hadiah kecil dan kecil termasuk patung-patung, kotak snuff, kes rokok dan bingkai gambar, yang dibuat oleh Fabergé untuk keluarga Imperial, hubungan dan rakan-rakan. Mangkuk ini diukir dari sekeping jed tunggal dari Urals, batu kegemaran Fabergé.

Satu kes produk Fabergé yang rumit. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

Belt tali pinggang, kes rokok dan jam: Fabergé mengasaskan perniagaan perhiasannya dalam apa yang kemudiannya adalah ibu negara Rusia pada tahun 1842. Pada ketinggiannya, beliau bekerja dengan 700 orang di banyak kilang, empat kedai di Rusia dan satu di London. Produknya juga dihantar ke Tiffany di New York. Barang-barang yang dilabel kecil, seperti tali pinggang tali pinggang wanita ini, bermakna sepotong Fabergé mampu dimiliki oleh orang ramai.

Bahagian luar Istana Shuvalovsky. Imej oleh Simon Richmond / Lonely Planet.

Istana Shuvalovsky, Muzium Fabergé: Dibina pada akhir abad ke-18, Istana Shuvalovsky menghadap Sungai Fontanka, kurang dari 200 meter dari Jambatan Anichkov. Pada zaman Soviet, istana itu adalah Rumah Persahabatan, tempat mesyuarat untuk delegasi antarabangsa. Kini menjadi tuan rumah Muzium Fabergé, istana itu ditakdirkan menjadi magnet bagi pencinta seni dari seluruh dunia.

Tiket untuk lawatan berpandu selama satu jam di muzium (www.fsv.ru/en/collection) kos R300 dan perlu ditempah melalui e-mel di 3332655@fsv.ru sekurang-kurangnya lima hari lebih awal. Dengan hanya 10 lawatan sehari, dan maksimum 15 orang pada setiap lawatan, permintaan dijangka tinggi, terutamanya ketika St Petersburg mendekati puncak White Nights musim.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d