Perkara terbaik untuk dilakukan di New York pada bulan Oktober

0

27.jpg

- Advertisement -

Pada bulan Oktober, cuaca di New York City bertukar menjadi sejuk, dan penduduk mula melihat di dalam rumah untuk keseronokan mereka – jadi lonjakan teater, festival muzik dan filem. Dan dengan Halloween pada akhir bulan, cari keseronokan yang menyeramkan (dan lucu) pada minggu-minggu menjelang malam yang besar.

Warna jatuh di Central Park

Ditanam dengan berpuluh-puluh spesies pokok daun, Central Park adalah pertunjukan warna yang rimbun pada musim gugur ketika daunnya mengalir keemasan kuning melalui kain merah yang dalam. Dua bintik-bintik daun yang bagus: North Woods (taman pertengahan di 102nd St) dan Ramble (taman pertengahan dan barat di 72nd St). Bermula 26 Oktober, kedua-dua gelanggang taman ais, Wollman (yang anda kenali dari filem) dan Lasker (di hujung utara), terbuka kepada skaters yang bersemangat.
Bila: sepanjang bulan
Di mana: 59th & 110th Sts btwn Central Park West & Fifth Ave
Maklumat lanjut: centralparknyc.org

Archtober

Oktober melihat Bulan Arsitektur dan Rekaan dibuka di New York dengan jadual sibuk lawatan orang istimewa, kuliah, jalan berpandu dan perjalanan bot di setiap wilayah. Setiap hari mempamerkan ‘bangunan hari’ yang berbeza, dengan lawatan di tapak yang diketuai oleh arkitek. Hujung minggu 11 dan 12 Oktober juga Open House New York, apabila banyak bangunan bersejarah swasta terbuka untuk umum. Banyak acara yang murah atau percuma.
Bila: sepanjang bulan
Di mana: di seluruh bandar
Maklumat lanjut: archtober.org

BAM 2014 Festival Gelombang Seterusnya

Setiap kejatuhan, Akademi Muzik Brooklyn (BAM) menjadi tuan rumah Festival Wave Next yang dirayakan, yang menampilkan teater, tarian, muzik dan seni persembahan yang canggih. Acara utama pada bulan Oktober termasuk Sumber, sekeping teater muzikal mengenai Chelsea Manning; Sonnets Shakespeare, Realiti Robert Wilson mengambil puisi Bard; dan pementasan minimalis drama epik Tony Kushner era AIDS, Malaikat di Amerika. Perayaan ini berlangsung sehingga Disember.
Bila: sehingga 20 Disember
Di mana: 30 Lafayette Ave, btwn Ashland Pl & St Felix St, Fort Greene, Brooklyn
Maklumat lanjut: bam.org

Rumah Haunted

Sepanjang Oktober, pelakon-pelakon yang bercita-cita di bandar itu ditekan sebagai penyanyi, penyok, penyihir, dan lain-lain yang bermalam di malam hari, di rumah-rumah berhantu yang sangat tinggi. Pelancaran terpanjang dan paling kreatif (dan paling menakutkan; tiada seorangpun di bawah 16 diterima) adalah Nightmare New York. Tema tahun ini adalah legenda bandar metropolis yang menyeramkan. Untuk keseronokan yang lebih mesra kanak-kanak, lihat ke Muzium Rumah Merchant, yang didakwa dihantui sepanjang tahun; pada bulan Oktober, ia menganjurkan lawatan istimewa muzik, kuliah, dan lilin selepas waktu.
Bila: sepanjang bulan
Di mana: Nightmare New York: 107 Suffolk Street btwn Rivington St & Delancey St; Muzium Rumah Merchant: 29 East 4th St btwn Lafayette St & Bowery
Maklumat lanjut: hauntedhousenyc.com, merchantshouse.org

Smorgasburg

Setelah sebahagian daripada Brooklyn Flea, Smorgasburg telah berkembang menjadi acara tersendiri. Undian: gigitan makanan yang merupakan satu bahagian dapur kraf Brooklyn, satu bahagian kejutan global. Cari mi mi yang curam (Syarikat Burma Noodle), sandwic daging babi panggang (Porchetta) dan India (Dosa Royale), antara lain. Ia berlaku pada hari Sabtu di Williamsburg dan Ahad di Brooklyn Bridge Park.
Bila: hujung minggu hingga bulan November
Di mana: Williamsburg (East River State Park, 90 Kent Ave di N 7th St), Brooklyn Bridge Park (Pier 5 dari Joralemon & Furman Sts)
Maklumat lanjut: smorgasburg.com

Brooklyn Flea

Pada hujung minggu dari April hingga November, lebih dari 100 vendor menjual barangan mereka di Brooklyn. Anda akan mendapati barangan antik, rekod, pakaian vintaj, barangan kraf dan gerai makanan yang menarik yang disukai dengan hidangan yang enak. Pada hari Sabtu ia berlaku di Fort Greene dan pada hari Ahad di tepi air Williamsburg.
Bila: hujung minggu hingga bulan November
Di mana: Fort Greene (176 Lafayette Ave btwn Clermont & Vanderbilt), Williamsburg (50 Kent Ave btwn Utara 11th & 12th Sts)
Maklumat lanjut: brooklynflea.com

Festival Filem New York

Sekarang pada tahun ke-52, acara filem terbesar di bandar ini terkenal dengan perdana nama besarnya (tahun ini: Gone Girl), tetapi garisan eklektiknya juga menghasilkan khazanah lain (dan penyaringan di mana tiket tidak dijual). Tumpuan tahun ini mengenai dokumenter membawa filem mengenai Syria dan Indonesia, bersama dengan Martin Scorsese Argumen 50 Tahun, a penghormatan kepada The New York Review of Books.
Bila: 26 September12 Oktober
Di mana: Lincoln Center (Columbus Ave btwn 62nd & Stth 66)
Maklumat lanjut: filmlinc.com

New York Gypsy Festival

Jika anda menyukai pita-pita tembaga, menari-nari yang menikam dan menari barisan, beli tiket anda untuk perayaan 10 tahun ini menyegarkan muzik Roma, yang menampilkan pemain dari seluruh dunia, dari Rajasthani Gypsy Caravan tradisional ke mash-up Latin moden, Las Cafeteras. Bil dolar akan dilepaskan di udara; wain akan mabuk; air mata akan ditumpahkan.
Bila: 2 Oktober17
Di mana: Drom, 85 Ave A btwn 5th & 6th Sts
Maklumat lanjut: nygypsyfest.com

Festival New Yorker

Majalah paling berprestij di bandar ini menggambarkan nama-nama besar di seluruh seni, dengan jadual yang mencerminkan rasa ingin tahu yang luas dari mag: tuan pulpa Roger Corman akan berada di sana; begitu juga sensasi Scandinavian Karl Ove Knausgård dan sitkom ratu Mindy Kaling. Juga pada rang undang-undang: ceramah dari terkenal Penduduk New York kakitangan seperti Malcolm Gladwell, Atul Gawande dan kartunis Roz Chast.
Bila: 10 Oktober12
Di mana: tempat di sekitar Manhattan
Maklumat lanjut: festival.newyorker.com

Marathon CMJ Muzik

Untuk lebih daripada 1300 artis indie yang terlibat dalam pesta muzik ini, CMJ adalah peluang untuk menangkap pengarah pengaturcara radio yang arif, wakil syarikat rekod, dan banyak lagi. Bagi orang awam yang konsert, ia hanya menjadi hujung minggu yang sangat sibuk dalam persembahan rock, pop dan electronica, di lebih daripada 80 tempat di sekitar bandar.
Bila: 21 Oktober25
Di mana: tempat di Manhattan dan Brooklyn
Maklumat lanjut: cmj.com/marathon; jadual penuh di ohmyrockness.om

Festival Filem Margaret Mead

Untuk mengembara ke seluruh dunia tanpa meninggalkan tempat duduk anda, tengok lebih jauh daripada siri dokumentari tema antropologi-tema ini. Turun di kelab lelaki Bulgaria, berpakaian salib di Vietnam, kumpulan mariachis wanita di New York, dan banyak lagi.
Bila: 23 Oktober26
Di mana: Muzium Sejarah Alam Amerika (Central Park West pada 79th St)
Maklumat lanjut: amnh.org

Tompkins Square Halloween Dog Parade

Satu hari, alternatif yang mesra kanak-kanak kepada Parade Halloween Village yang besar (lihat di bawah), adegan bodoh ini berlaku di East Village pada hujung minggu sebelum ini. Anjing semua bentuk dan saiz yang mulia menanggung visi kreatif pemilik mereka – yang sangat terinspirasi, mungkin terima kasih kepada hadiah wang tunai yang dipertaruhkan. Menyenangkan, menyedihkan dan bebas.
Bila: 25 Oktober
Di mana: Taman Tompkins Square
Maklumat lanjut: tompkinssquaredogrun.com

Fun with Zombies

Pada 25 Oktober, pilih krew undead yang anda ingin nikmati. Di Brooklyn, Zombie Run adalah perlumbaan halangan dalam mana pelari harus menghindari pelecehan daging yang dimainkan oleh sukarelawan – mungkin anda?). Sekiranya anda lebih suka untuk menonton, pergi ke Pulau Coney, di mana acara Thrill the World tahunan keenam melihat reenactment besar-besaran tarian zombie di Michael Jackson’s Thriller video – dengan pantai yang tidak menentu dan tunggangan keseronokan di latar belakang, ia adalah cermin mata. Kedua-dua peristiwa itu memberi manfaat kepada badan amal anak-anak.
Bila: 25 Oktober
Di mana: Run Zombie: Pusat Sukan & Acara Aviator (3159 Flatbush Ave, Brooklyn); Thrill the World: Ruby’s (1213 Boardwalk btwn Stillwell Ave & 12th St, Coney Island)
Maklumat lanjut: thezombierun.com; thrilltheworldnyc.com,

Village Halloween Parade

Sidang kemuncak tahunan di pusat bandar ini telah berlangsung selama lebih dari 40 tahun, dan ia telah meningkat lebih kuat berbanding sebelum ini kerana dibatalkan oleh Hurricane Sandy pada tahun 2012. Anda boleh berdiri di Sixth Ave (sampai di sana awal untuk memecah tempat) dan menonton boneka gergasi, gaggles zombi, terapung kinetik dan band live berjalan – atau membiarkan pakaian dan menyertai perompak. Tema tahun ini adalah The Garden of Delightful Earth.
Bila: 31 Oktober
Di mana: West Village, Sixth Ave antara Spring St & 14th St
Maklumat lanjut: halloween-nyc.com

Artikel ini ditulis oleh Zora O’Neill, penulis perjalanan dan makanan yang tinggal di Queens, New York.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d