Melawat Montjuïc, Barcelona: 11 Tarikan Utama, Lawatan & Hotel

0

26

- Advertisement -

Persekitaran puncak bukit yang indah di Barcelona ini menarik ramai pelancong yang datang untuk menikmati pemandangan yang sensasi, taman yang indah, dan muzium yang sangat baik. Dinamakan sempena pemakaman Yahudi lama yang pernah ada di laman web ini, Montjuic berdiri lebih dari 200 meter di atas laut, dengan tebingnya terjun ke perairan biru Mediterranean yang menakjubkan. Banyak laman pelancongan popular yang terdapat di Parc de Montjüic, sebuah taman yang luas dengan Castell de Montjuic pada sidang kemuncaknya. Juga di taman ini adalah Montjuïc Magic Fountain yang mempesonakan, yang menampilkan persembahan cahaya yang menakjubkan, dan Muzium Seni Catalan, yang memberi tumpuan kepada artis di kawasan Catalonia. Setelah menikmati muzium dan perkara-perkara lain yang perlu dilakukan di sini, bersiar-siar di kawasan kejiranan Bohemia di Poble-Sec untuk melihat karya artis tempatan dan mengunyah tapas.

Lihat juga: Tempat tinggal di Montjuïc, Barcelona

1 Castell de Montjuïc

Castell de Montjuïc

Keseluruhan kawasan puncak Montjuïc diduduki oleh bangunan-bangunan yang luas dan alasan Castell de Montjuïc, sebuah kubu besar yang dikelilingi oleh benteng yang tidak dapat ditembusi. Benteng itu mempunyai beberapa senjata berkaliber besar yang digunakan untuk mempertahankan kawasan pelabuhan. Berjalan mengelilingi bumbung rata benteng dan benteng-benteng penjuru bentengnya untuk pemandangan panorama yang meluas di atas laut, pelabuhan, bandar, dan gunung. Di sebelah barat alasan adalah sebuah peringatan yang indah kepada Francisco Franco, dan di dalam benteng itu adalah sebuah muzium tentera.

Lokasi: Parc de Montjuic, Barcelona

Peta Castell de Montjuic

2 Museu d’Art de Catalunya

Museu d’Art de Catalunya

Bertempat di dalam megah Palau Nacional (Istana Negara) di Montjüic Park, Muzium Seni Catalan memaparkan koleksi luas dari semua zaman sejarah. Koleksi bermula dengan era abad pertengahan (abad ke-11 hingga ke-13) dan terus melalui abad ke zaman moden dan kepingan avant garde. Pelbagai jenis seni zaman pertengahan amat mengagumkan, yang menampilkan lukisan-lukisan yang indah dari banyak gereja di rantau Pyrenean di Catalonia. Lukisan dinding dari Tahull ditunjukkan di dalam bilik khas, dengan gereja baru Santa Maria sepenuhnya direproduksi. Sorotan lain muzium adalah lukisan oleh Seniman Catalan dan lain-lain Tuan Sepanyol termasuk El Greco, Francisco de Zurbarán, Diego Velázquez, Mariano Fortuny, Antoni Gaudí, Ramon Casas, Joaquin Torres-García, Julio González, Salvador Dalí, dan Pablo Picasso.

Lokasi: Palau Nacional, Parc de Montjüic, Barcelona

3 Air Pancut Magic Montjuïc

Air Pancut Magic Montjuïc

Air pancut Magic monumental Montjuïc menonjolkan plaza di hadapan Palau Nacional. The Magic Fountain telah dirasmikan pada 19 Mei 1929 untuk Pameran Besar Universal, yang mana Carles Buigas telah ditugaskan untuk mencipta “kolosal” dan “karya yang mahal”. Untuk mendapatkan saiz air pancut yang besar, pertimbangkan bahawa kolam air adalah 50 meter dengan 65 meter. Ciri yang paling inovatif ialah penggunaan cahaya. Lebih daripada 100 injap hidraulik memancarkan air dan 4,000 lampu menerangi mata air untuk menunjukkan cahaya yang menakjubkan dan akrobatik air menari disertai dengan muzik. Kolam air pancut dan pertunjukan muzik diadakan pada Khamis hingga Ahad semasa musim panas dan Jumaat dan Sabtu pada musim sejuk (ditutup awal Januari hingga pertengahan Februari).

Alamat: Plaza Carles Buus, Barcelona

4 Fundació Joan Miró

Patung Joan Miro di Yayasan Miro

Dalam bahagian yang indah dari Parc de Montjuïc, Fundació Joan Miró adalah sebuah muzium yang didedikasikan untuk kerja artis Surrealist-Abstrak yang terkenal. Ditubuhkan dengan koleksi artis sendiri, muzium ini ditempatkan di sebuah bangunan moden yang rapi yang direka oleh Josep Lluís Sert dan diterangi dengan skylight. Dua halaman dalam menambah kesan luas dan kecerahan. Sekeliling ini menyerlahkan karya-karya berwarna-warni dan sering bermain Miro. Koleksi luas muzium ini mengandungi kira-kira 5,000 item, menggembirakan pelawat dari semua peringkat umur dengan kreativiti yang tidak berkesudahan Miro. Sebagai tambahan kepada karya Miro sendiri, terdapat pameran sementara artis-artis abad ke-20 dan abad ke-21.

Lokasi: Parc de Montjuic, Barcelona

Laman rasmi: http://www.fmirobcn.org

5 Poble Espanyol (Kampung Sepanyol)

Poble Espanyol (Kampung Sepanyol)

Seperti yang Air Pancut Magic, Kampung Sepanyol kecil ini diwujudkan untuk Pameran Dunia 1929. Perkampungan miniatur yang menawan ini mempunyai bangunan dalam gaya seni bina khas wilayah yang berbeza di Sepanyol, dengan jalan-jalan kecil yang indah, lorong-lorong, halaman, dan rumah yang dikelompokkan di sekeliling alun-alun utama, Plaza Mayor. Bengkel artis di kampung memberikan peluang kepada pelancong untuk melihat dan membeli kraftangan tradisional: kaca, seramik, kerja enamel, tekstil, barangan kulit dan cetak. Desa Sepanyol juga digunakan sebagai tempat untuk pertunjukan kebudayaan dan acara luar.

Alamat: Avda. Francesc Ferrer i Guardia, 13, Barcelona

Laman rasmi: http://www.poble-espanyol.com

6 Plaça Espanya

Plaça Espanya

Di kaki persekitaran Montjuïc, sibuk Plaça Espanya adalah persimpangan lalu lintas utama di bahagian barat kota. Jalan raya Gran Via de les Corts Catalanes (dikenali sebagai “Gran Via” untuk pendek) dan Avinguda del Parallel berpotongan di sini. Di tengah-tengah dataran itu berdiri pancutan peringatan yang mewah España Ofrecida a Dios (Sepanyol berdedikasi kepada Tuhan).Di sebelah selatan alun-alun adalah pintu masuk ke Tempat Pameran, dengan dua menara dimodelkan di menara loceng Basilika Saint Mark di Venice. The Plaza de Toros (bullring) berada di sebelah utara dataran.

7 Pavilion Mies Van der Rohe

Pavilion Mies Van der Rohe

Pavilion Barcelona di Taman Montjuïc adalah karya simbol Gerakan Moden yang direka oleh Ludwig Mies van der Rohe dari Jerman untuk Pameran Dunia 1929. Dibina dari kaca, keluli, dan marmar, pavilion itu telah diwujudkan sebagai dewan penerimaan rasmi untuk menerima Raja Alfonso XIII dari Sepanyol. The Fundació Mies van der Rohe kini ditempatkan di dalam pavilion. Yayasan ini mendidik pengunjung tentang Mies van der Rohe Pavilion serta topik yang berkaitan dengan seni bina kontemporari dan perancangan bandar.

Alamat: 7 Avenue Francesc Ferrer i Guàrdia, Parc de Montjuïc, Barcelona

Laman rasmi: http://miesbcn.com/

8 Stadium Olimpik

Stadium Olimpik

Di dalam Parc de Montjuïc, Stadium Olimpik dan Tempat Pameran adalah tempat Olimpik Musim Panas 1992 diadakan. Tempat pertandingan termasuk Anella Olimpíca (Stadium Olimpik) serta universiti sukan – INEFC (Institut Nacional d’Educació Fisica de Catalunya), Foixarda dan Serrahima Stadion, Palau Municipal d’Esports, Kolam Renang Municipal Montjuïc, Range Menembak Montjuïc dan Parc del Migdia. Anda boleh melawat Stadium Olimpik sepanjang tahun; ia adalah rumah kepada pasukan bola sepak kedua di bandar, Espanyol.

Alamat: Passeig Olimpic, Parc de Montjuïc, Barcelona

Laman rasmi: http://www.fundaciobarcelonaolimpica.es

9 CaixaForum Barcelona

 

CaixaForum Barcelona

Terletak di bangunan Modernist yang luar biasa yang direka sebagai kilang tekstil oleh arkitek Puig i Cadafalch, CaixaForum Barcelona adalah pusat kebudayaan dan sosial dengan program kontemporari seni moden dan kontemporari yang berterusan. Kerja-kerja seniman termasuk Dalí, Rodin, Freud, Turner, Fragonard, dan Hogarth ditunjukkan di sini, dan biasanya terdapat pameran interaktif yang meriah untuk melibatkan pengunjung muda dalam seni. Di samping itu, konsert, acara, dan program kerap menjadikannya pusat yang dinamik untuk seni kontemporari.

Alamat: Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, Barcelona

Tapak rasmi: http://barcelona.caixaforum.com

10 Museu Arqueològic de Barcelona

Berhampiran Kawasan Pameran di kaki Montjuic adalah Muzium Arkeologi Barcelona. Bangunan batu bata Art Deco ini pada asalnya dibina sebagai Palau de les Arts Gràfiques untuk Pameran Dunia 1929. Pada tahun 1932, bangunan itu dibesarkan dan diubah menjadi sebuah muzium. Pameran arkeologi koleksi meliputi sejarah rantau Catalan kerana ia berkembang dari Zaman Gangsa (abad ke-7 SM) ke budaya Iberia, dengan artifak Yunani, Rom, dan prasejarah yang memperlihatkan pelbagai pengaruh dari perdagangan dan pencerobohan. Jangan ketinggalan melihat khazanah perak dari bandar Castellet de Banyoles, salah satu koleksi muzium paling luar biasa.

Alamat: Passeig de Santa Madrona 39, Parc de Montjuic, Barcelona

Laman rasmi: http://www.mac.cat

11 Museu Etnològic

Muzium Etnologi terletak berhampiran Pusat Pameran di Taman Montjuïc. Dibina pada tahun 1973 dan direka khas untuk pameran, bangunan ini mempunyai tingkap besar yang menyediakan cahaya semula jadi yang sesuai untuk pameran pameran. Koleksi mengagumkan mengandungi lebih daripada 30,000 item, yang dipamerkan dalam pameran bertema yang menggalakkan pengunjung untuk mempertimbangkan kedua-dua keperibadian dan kesejagatan budaya manusia. Koleksi ini mewakili budaya Asia, Afrika, Amerika, dan Oceania, dengan fokus khusus terhadap aspek sosial setiap rantau dan kesamaan dan perbezaannya.

Alamat: Passeig de Santa Madrona, Barcelona

Laman rasmi: http://www.museuetnologic.bcn.cat

Di mana untuk tinggal di Montjuic, Barcelona untuk Sightseeing

Sedikit dari kesibukan pelancong Barcelona, ​​Montjuic masih mudah dijangkau dari Gothic Quarter dan tempat-tempat menarik. Selain itu, kawasan ini mempunyai banyak tarikan dan perkara-perkara untuk dilakukan di sekitarnya. Berikut adalah beberapa hotel bertaraf tinggi di Montjuic:

  • Hotel Mewah: Berdekatan dengan Magic Fountain dan kafe dan metro, Crowne Plaza Barcelona – Fira Centre adalah sebuah hotel mewah di bawah Stadium Olimpik. Dengan kedua-dua kolam renang dalaman dan luaran dan bilik-bilik dengan pemandangan dan balkoni yang menghadap ke laut, Hotel Miramar Barcelona adalah sebuah hotel yang elegan dan lama di dekat Montjuïc.
  • PertengahanHotel Julat: Di dalam suku Poble-Sec yang menawan di Montjuïc, butik Hotel Brummell mempunyai bilik-bilik moden yang anggun dan penthouse di atas bumbung dengan kolam teresnya sendiri. Beberapa langkah dari Plaça Espanya dan berhampiran dengan Pavilion Mies Van Der Rohe, bilik-bilik di Ayre Hotel Gran Via adalah tenang, walaupun lokasi di Gran Via sibuk. Di antara dua taman hijau dan di bawah Mirador Poble Sec yang indah, Hotel Grums Barcelona mempunyai lokasi yang tenang beberapa minit berjalan kaki dari awal La Rambla.
  • Hotel Budget: Di Gran Via di kaki Monjuïc, BCN Montjuic Hotel mempunyai kolam renang di atas bumbung kecil dan bilik-bilik kontemporari yang luas berhampiran perhentian metro dan dalam jarak berjalan kaki dari muzium. Di pinggir kejiranan Bohemia Poble Sec di Monjuïc, Silken Concordia Hotel juga terletak berhampiran dengan stesen metro di garisan langsung ke La Sagrada Familia di Antoni Gaudi. Kadar termasuk sarapan pagi di Hotel Paral.lel, bersebelahan dengan kejiranan Poble Sec dan 15 minit berjalan kaki dari La Rambla, pelabuhan, atau Magic Fountain.

Tips dan Pelancongan: Bagaimana Membuat Sebahagian Besar Lawatan Anda ke Montjuïc

  • Lawatan Montjuic: Sebagai salah satu bandar utama utama, Montjuic dipaparkan dalam lawatan bandar, seperti Priority Access: Best of Barcelona Tour Termasuk Sagrada Familia. Tersedia sebagai lawatan penuh atau setengah hari, lawatan ini termasuk panduan pakar yang mengetuai kumpulan kecil ke tarikan utama di bandar ini, dengan pemandangan indah ke Montjuïc yang merangkumi pemandangan bandar dan lawatan ke Muzium Seni Nasional Catalunya dan Placa Sepanyol. Pelancongan Barcelona 4.5-jam Tour: Gothic Quarter Walking Tour, Kampung Olimpik dan Montjuic Cable Car Ride adalah pengenalan yang baik untuk pemandangan. Ia termasuk lawatan jurulatih dan perjalanan kereta kabel serta lawatan ke Kampung Olimpik dan kampung Sepanyol di Poble Espanyol.
  • Keselesaan dan Keselamatan: Kerana jalan-jalan Barcelona sering diaspal dengan batu-batu yang tidak rata, memakai kasut yang selesa dan rendah untuk bersiar-siar. Walaupun ia dianggap sebagai bandar yang selamat untuk pelancong, seperti di mana-mana bandar besar anda perlu berjaga-jaga untuk pickpockets, terutama di tempat-tempat yang sesak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d