04.jpg

- Advertisement -

Angelica Locsin Colmenares (lahir 23 April 1985) adalah pelakon televisyen dan filem Filipina, model komersial, pengeluar filem dan pereka fesyen. Dia menjadi terkenal dalam peranan televisyennya sebagai Alwina dalam siri televisyen bertema fantasi Mulawin 2004 dan sebagai superheroine Darna dalam penyesuaian TV komik komedi Mars Ravelo. Locsin adalah artis kontrak GMA Network sehingga awal tahun 2007 sehingga dia dipindahkan ke rangkaian saingannya, ABS-CBN. Dia kemudian membintangi Lyka dalam siri televisyen Lobo, yang memperolehi pencalonan Anugerah Emmy Antarabangsa untuk prestasi terbaik. Dia kemudian membintangi filem blockbuster Dalam Nama Cinta dan Satu Lagi Cuba yang mana dia mendapat pujian kritis untuk kedua-dua persembahan. Kedua-dua filem itu memperoleh Anugerah Bintang Locsin untuk Filem untuk Pelakon Filem Terbaik dan Anugerah Hiburan Box-Office untuk Pelakon Filem Terbaik tahun ini, memenangi kedua-dua anugerah dua tahun berturut-turut. Pada tahun 2013, beliau memenangi Anugerah FAMAS dan Anugerah Akademi Filem Filipina untuk pelakon terbaik untuk persembahannya dalam One More Try.

Kerjaya

ABS-CBN (2007–present)

Pada bulan Ogos 2007, Locsin menandatangani kontrak eksklusif selama dua tahun dengan ABS-CBN. Penampilan pertama beliau dengan rangkaiannya adalah melalui Maalaala Mo Kaya dalam episod “Pilat”. Prestasinya mendapat Anugerah Bintang untuk TV untuk Prestasi Single Terbaik oleh seorang Pelakon. Menjelang Januari 2008, beliau melancarkan siri drama pertamanya dengan rangkaian berjudul Lobo, bersama dengan Piolo Pascual dalam peranan utama. Beliau memperoleh Anugerah Emmy Antarabangsa untuk Pencapaian Terbaik oleh pencalonan aktres untuk persembahannya dalam siri ini. Beliau juga menerima Ani ng Dangal Award untuk pencalonan iEmmy dan Ani An Dangal Award untuk pengiktirafan antarabangsa Lobo di BANFF Canada. Pada tahun 2009, Locsin membintangi siri TV teratas yang terkenal, Only You, pembuatan semula drama Korea yang tajuk yang sama ditayangkan oleh SBS Korea pada tahun 2005. Dia membintangi bersama Sam Milby dan Diether Ocampo. Acara ini diarahkan oleh Rory Quintos dan merupakan Siri TV Paling Terpendiri ke-3 2009 berdasarkan tinjauan TNS.

Kemudian pada tahun 2010, dia membintangi siri TV Imortal, sekuel untuk kerja awalnya, Lobo, bersama John Lloyd Cruz. Ia diarahkan oleh Chito Roño. Laman web menunjukkan mempunyai 15 juta hits dalam hanya 3 bulan. Ia mempunyai permainan bertajuk “Pangil” dan webisodes dimuat turun secara mingguan. Ia memenangi anugerah Anvil dan Quill.

Pada tahun 2011, dia menjadi bintang tamu dalam komedi komedi, Toda Max. Walau bagaimanapun, tetamunya akhirnya berubah menjadi tugas tetap.

Pada 2014, Locsin kembali ke TV primetime selepas tiga tahun menerusi siri hit, The Legal Wife, bersama dengan Jericho Rosales, Maja Salvador dan JC de Vera. Siri ini diarahkan oleh Dado C. Lumibao dan Rory Quintos. Oleh kerana penarafan yang tinggi, pertunjukan ini membantu menurunkan kadar jenayah seperti yang dilaporkan oleh PNP.

Locsin juga menjadi hakim Pilipinas Got Talent. Dia kebetulan mempunyai dua episod Maalaala Mo Kaya, satu penghargaan SAF dan satu Hari Istimewa Ibu. Pada tahun 2017, dia menaiki La Luna Sangre sebagai Lia.

Filem

Penampilan filem pertama Locsin adalah pada tahun 2000 melalui Ping Lacson Supercop, di mana dia memainkan peranan seorang remaja Robina Gokongwei. Dia kemudian membuat penampilan cameo di Mano Po 2 pada tahun 2003 dan membintangi filem yang berorientasikan remaja Kuya pada tahun 2004 serta dalam filem komedi Singles. Juga, dia membintangi filem drama Mano Po III: My Love dan dalam filem seram Sigaw yang kedua-duanya masuk ke Festival Filem Metro Manila 2004.

Pada tahun 2005, Locsin bersama Richard Gutierrez membintangi filem romantis Let the Love Begin, yang dikeluarkan di bawah Filem GMA. Dia dan Gutierrez juga menegaskan peranan mereka sebagai Alwina dan Aguiluz dalam penyesuaian filem siri TV Mulawin, yang merupakan penyertaan pada Festival Filem 2005 Manila Metro.

Awal tahun 2006, Locsin membintangi filem romantis yang Saya Sentiasa Sayang. Dia juga membintangi filem seram TxT dan dalam filem komedi drama-drama Mano Po 5. Yang terakhir adalah kemasukan ke Festival Filem Metro Manila 2006.

Locsin bersatu semula dengan Gutierrez dalam filem drama romantis The Promise pada tahun 2007 di mana peranan mereka dianggap lebih matang daripada filem sebelumnya yang mereka berdua membintangi. Dia juga telah menghasilkan filem sendiri yang berjudul Angels, yang telah ditayangkan di pawagam pada bulan April 2007.

Pada tahun 2009, dia membintangi filem Love Me Again bersama Piolo Pascual dalam tajuk utama dan membuat cameo dalam filem komedi romantis, My Amnesia Girl pada tahun 2010.

Locsin mendapat pujian kritis dalam filem drama tahun 2011 dengan Aga Muhlach, Dalam Nama Cinta. Prestasinya mendapat beberapa penghargaan termasuk Anugerah Bintang Filem untuk Pelakon Filem Terbaik, Anugerah Gawad PASADO untuk Pemain Paling Terpaksa, dan pencalonan untuk pelakon terbaik di Anugerah FAMAS.

Dia bersatu semula dengan John Lloyd Cruz dalam filem komedi romantis Unofficially Yours pada tahun 2012 dan kemudian membintangi bersama-sama dengan Dingdong Dantes dan Angelica Panganiban dalam filem drama One More Try, masuk ke Festival Filem Metro Manila 2012. Persembahan Locsin di atas sangat dipuji oleh pengkritik filem dan personaliti media dan memperoleh Anugerah Bintang Filem untuk Pelakon Filem Terbaik Tahun ini berturut-turut berturut-turut, Anugerah FAMAS untuk Pelakon Terbaik dan Anugerah Akademi Filem Filipina untuk Pelakon Terbaik.

Pada tahun 2016, beliau dianugerahkan oleh peminat filem induk dan indie ketika dia menerima Anugerah Pencapaian Lifetime #LifePeg atau Anugerah Star Cinema dan Aktres ng Dekada dari Anugerah Indie Indie. Dia juga membintangi Vilma Santos di Everything About Her dan memenangi Pelakon Pembantu Terbaik di Anugerah Pilihan Eddy Editor 1. Dia juga mempunyai filem bertemakan LGBT Pihak Ketiga di mana dia memainkan peranan tajuk. Dia akan membintangi filem Star Cinema yang bertajuk “Isteri, Suami, Isteri” dan ini akan menjadi filem perjumpaannya bersama Richard Gutierrez dan Angelica Panganiban.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d