03.jpg

- Advertisement -

Kathryn Chandria Manuel Bernardo (dilahirkan pada 26 Mac 1996) adalah pelakon, model dan artis rakaman Filipina.

Dia terkenal kerana peranannya sebagai Mara dalam siri TV hit Mara Clara (2010-2011). Dia turut membintangi filem ‘Princess and I’ (2012-2013), Got to Believe (2013-2014), Pangako Sa ‘Yo (2015-2016) dan La Luna Sangre (2017-2018). Dia juga pernah membintangi filem-filem yang berbeza seperti Way Back Home (2011), Must Be … Love (2013), She’s Dating the Gangster (2014), Crazy Beautiful You (2015) 2016), Tidak Dapat Membantu Menurunkan Cinta (2017), The Hows of Us (2018), Tiga Perkataan untuk Selamanya (2018), dan Hello, Love, Goodbye (2019)

Kathryn Bernardo adalah pelakon pertama dan hanya Filipina yang melanggar markah 800 juta untuk dua filem. Satu adalah 2018 terakhir untuk The Hows of Us dan yang lain adalah Hello Love Goodbye untuk tahun ini 2019. Kathryn juga mengetepikan semua Box Office Queen Records dengan filemografi gabungannya.

Bernardo kini memegang Filem Filem Terbaik Filipina sepanjang Masa untuk filem “Hello, Love, Goodbye” Ia juga menjadi filem Filipina yang paling hebat di Timur Tengah, Di Australia dan Amerika Utara. Hello Love Goodbye memecahkan Rekod Pejabat Box dari mana-mana Filem Filipina.

Bernardo diberi anugerah “Pejabat Fenomena Ratu Queen” bersama dengan rakan sejawatnya di layar dan rakan sejawatnya Daniel Padilla untuk filem mega blockbuster The Hows of Us, yang turut memecahkan pelbagai rekod di Cinema Filipina di Guillermo Mendoza Box 50 Anugerah Pejabat dan menerima Anugerah Kamera Obscura yang berprestij daripada FDCP.

Beliau memenangi anugerah “Pelakon Terbaik” pada Anugerah Pilihan PMPC Bintang ke-35 untuk Filem dan Anugerah Pilihan Editor untuk Filem, atau The EDDY’S 2019 untuk penggambarannya yang cemerlang sebagai George dalam “The Hows of Us”

Kathryn juga diberikan anugerah “Box Office Queen” untuk filem blockbuster “Barcelona: A Love Untold” di Anugerah Box Office Guillermo Mendoza yang ke-48.

Terobosan dan kerjasama dengan Daniel Padilla

Bernardo membintangi Princess and I, sebuah siri televisyen bertema romantik / drama royalti, berikutan kejayaan Growing Up. Dengan pelakon yang dikelilingi oleh Daniel Padilla sebagai Gino Dela Rosa, Enrique Gil sebagai Putera Jao dan Bernardo sebagai Mikay / Princess Areeyah, teleserye ini dianggap sebagai salah satu daripada yang paling hebat, yang merupakan pameran pertama Filipina yang ditembak di Bhutan. Selain Padilla dan Gil sebagai pemain utama Bernardo di acara itu, bekas pemain India Got Talent Season 3, Khalil Ramos memainkan kekasih Mikay dan Kiko sahabatnya. Pelakon veteran lain seperti Gretchen Barretto dan Albert Martinez menyertai pelakon bintang.

Pertunjukan itu mendapat penarafan dan penilaian yang belum pernah terjadi sebelumnya sebagai pertunjukan primitif nombor satu pada bulan September 2012, membuka lebih banyak pintu untuk karier bersinar Bernardo. Pada bulan Ogos 2013, dia dan Daniel Padilla mengumumkan siri televisyen lain: Harus Percaya di mana Bernardo memainkan Chichay Tampipi, seorang gadis remaja yang bersatu semula dengan rakan zaman kanak-kanaknya, Joaquin Manansala (Padilla) selepas bertahun-tahun; Chichay jatuh kepada budak lelaki kaya walaupun perbezaan ekonomi dan keluarga mereka, menghadapi rintangan yang sukar untuk menguji mereka. Got to Believe juga merupakan hit televisyen pertama, mengumpulkan 38.6% peratus dalam penarafan semasa penyiaran episod akhir pertunjukan dan meletakkan di No. 2 di senarai ranking TV di seluruh negara Kantar Media.

Bersama Padilla, kedua-duanya membintangi filem komedi romantis Filipina berjudul 24/7 dalam Cinta yang dibebaskan pada 21 November 2012. Dia kemudian membintangi bersama pelawak Comedy Vice Ganda bersama Daniel Padilla dalam entri MMFF 2012, Sisterakas; pada suku pertama tahun 2013, Bernardo, bersama bintang Daniel Padilla, mengeluarkan filem projek solo pertamanya dari Star Cinema berjudul Must Be … Cinta yang disiarkan pada 13 Mac.

Pada bulan Disember 2013, Bernardo dan Padilla membintangi filem itu (sebuah entri untuk Festival Filem Metro Manila 2013). Pagag (yang dihasilkan oleh Star Cinema dan Regal Films) yang disiarkan pada Hari Krismas.

Bernardo dan Padilla sekali lagi menggambarkan adaptasi filem novel terlaris Bianca Bernardino yang bernama She’s Dating the Gangster sebagai sebahagian daripada ulang tahun ke-20 Star Cinema pada Julai 2014. Filem ini dihasilkan oleh Star Cinema, yang dihasilkan bersama oleh Summit Media dan diarahkan oleh Cathy Garcia-Molina. Ini adalah filem kelima di mana Kathryn dan Padilla dipasangkan di layar besar selepas kejayaan siri televisyen komedi romantis mereka Got to Believe (yang juga diarahkan oleh Garcia-Molina). Menurut Pengurus Pengiklanan Bintang Cinema Mico del Rosario, filem ini merupakan kejayaan kewangan, yang mengumpulkan PHP 15 juta (US $ 340,000) pada hari pertama menunjukkan. Pada minggu ke-4 (3 Ogos 2014), filem itu dilaporkan mencecah PHP 230 juta (US $ 5,476,190). Setahun selepas pengiktirafannya dari FHM UK, Bernardo berada di kedudukan 17 di belakang bekas AV Idol Maria Ozawa dari Jepun untuk FHM Filipina 100 Sexiest Woman 2015, yang dimenangi oleh Jennylyn Mercado. Pada 1 Disember 2014 Bernardo bersama Daniel Padilla dan Vice Ganda diberi bintang mereka sendiri dalam versi versi Walk of Fame di Hollywood, Eastwood Walk of Fame, yang terletak di Eastwood City, Quezon City.

Bernardo telah terlibat dalam usaha-usaha nyanyian seperti penampilan tetamunya untuk konsert “DOS” Daniel Padilla dan penyertaannya dalam album-album soundtrack rancangan televisyen primetimenya.

Bernardo merekodkan solo pertamanya “Mula Noon Hanggang Hari” sebagai sebahagian daripada lagu soundtrack untuk Princess dan I pada tahun 2012 dan pada asalnya dinyanyikan oleh Lea Salonga. Pada tahun 2013, dia mencatatkan sampul filem “Got to Believe in Magic” karya David Pomeranz dengan Padilla untuk televisyen primitif mereka.

Pada tahun 2014, dia mula menceburi muzik dengan merakam pelbagai lagu asli dan melepaskan album studio pertamanya bertajuk Kathryn. Duet dengan Padilla berjudul digunakan sebagai lagu tema untuk Summer Summer’s ABS-CBN. Bernardo juga mengeluarkan lagu asalnya yang pertama berjudul “Ikaw Na Nga Yata”, yang digunakan dalam penerbitan tempatan Pretty Man siri Korea. Pada 6 November, dia mengeluarkan single utama kepada album debutnya bertajuk “You Do not Know Me” yang ditulis oleh Marion Aunor dan merupakan hubungan mekar yang gagal dimulakan kerana kekurangan usaha salah seorang daripada mereka yang terlibat untuk benar-benar mengenali yang lain. Album itu dikeluarkan pada 30 November di bawah Star Music, yang terdiri daripada sebelas lagu dalam jumlah keseluruhan.

Bernardo memetik bintang pop Amerika Taylor Swift dan Ariana Grande sebagai inspirasi muziknya; dia terus berkata dia menganggap sensasi pop tempatan Sarah Geronimo dan penyanyi Yeng Constantino berhala-berhala.

Pada 2018, dia berada dalam hubungan lebih lima tahun dengan Daniel Padilla.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d