North Conway: kampung kecil, petualangan besar

0

32

- Advertisement -

Pintu gerbang ke White Mountains, North Conway, New Hampshire, adalah klasik New England: sebuah desa yang disewa pada tahun 1765 dengan maples musim gugur yang menyala dan jambatan tertutup. Status destinasinya bukan sesuatu yang baru. Pada akhir abad kesembilan belas, kereta api mengarahkan bandar-bandar dari bandaraya Boston, New York dan Philadelphia ke bandar untuk mengambil udara gunung berapi dan tinggal di hotel-hotel besar di rantau ini. Sekarang ini adalah hub sepanjang tahun untuk pengembaraan luar yang lasak dan destinasi keluarga yang baik.

Tempat kelahiran ski Amerika

Pendatang-pendatang Scandinavia yang pertama membawa but kulit kulit yang sengit dan berpaksikan ke jalan-jalan berunik, yang telah berubah dari masa ke masa ke pusat peranginan yang berdering di kawasan: Attitash, Bretton Woods, Cranmore, dan Wildcat. Sudah lama bercinta dengan skuad ski yang berpengalaman, Wildcat akhirnya memperkenalkan pembuatan snowmaking terkini tahun ini.

Jika kesendirian hutan adalah usaha anda, lihat laluan Nordic yang luas di Bretton Woods, dengan teliti diawasi dan dilengkapi dengan yurt pemanasan. Atau menceburkan diri ke kawasan pedalaman untuk merasai pengalaman ski ski di rantau ini. Laluan klasik adalah Trail Sherburne di Pinkham Notch, yang dibina oleh Kor Pemuliharaan Awam pada tahun 1930-an. Laluan yang sama mengambil jalan keluar ke Ravine Tuckerman untuk ski musim luruh yang curam (pakar sahaja). Untuk après-ski, tekan Moat Mountain Smokehouse & Brewing Co yang mesra, sebuah rumah lama yang berkilau melayani burger half-pound dan brews buatan yang dibuat di tapak.

Sentinel berwarna putih yang dikelilingi oleh padang belantara, Omni Mount Washington Resort dibina pada tahun 1902 dengan bantuan lebih daripada 250 tukang kerajinan. Hos kepada presiden dan penyair sama, kehebatan luar bandarnya tetap sukar untuk ditentang. Di samping itu, beberapa kawasan tempat tidur dan sarapan memberi rasa New England klasik.

Apabila salji cair dan musim bunga tiba, maples ditoreh dan gulungan gula mengumpul baldi sap. Tanyakan di sekitar lokasi jalan belakang mereka dan anda boleh mengisi dengan sirap segar langsung dari sumbernya.

Kurnia musim panas

Puncak di Whites dan tanjakan kanu malas di Sungai Saco menentukan musim panas yang tenang di sini. Tetapi ada juga sisi liar. Walaupun tebing 500ft tebing Ledge Cathedral menarik pendaki pro, terdapat juga ruang untuk pemula. IME (Alat Berlari Antarabangsa; http://www.ime-usa.com) tempatan yang lama menyediakan arahan dan menawarkan kem pendakian musim panas yang popular untuk kanak-kanak.

Pada kebelakangan ini, resort ski telah memancarkan persembahan musim panas mereka, dengan penyokong gunung, garisan zip dan akses basikal gunung. Attitash telah menambah garis zip tunggal panjang terpanjang di Amerika Utara. Keluarga berduyun-duyun ke taman tema bergaya rumah-rumah Storyland, yang terkenal dengan watak-watak buku cerita yang diukir, rumah bermain kayu dan tunggangannya.

Puncak tertinggi di timur laut, Gunung Washington yang tinggi (6288 kaki) dikenali dengan cuaca paling liar di hemisfera. Observatorium puncak telah mencatatkan angin 231mph. Anda boleh mengambil pendekatan mudah, melalui kereta api roda, dari pangkalan. Terdapat juga jalan raya dengan gunting rambut berpusing yang membuat pendakian yang menegangkan ke puncak kemulu. Di atas, lawati Pusat Penemuan Cuaca secara percuma (mountwashington.org) dan berbual dengan saintis di tapak. Mereka yang benar-benar menjejaki ribut boleh merancang penginapan bermalam.

Pilihan kembara berlimpah, sama ada mengetuk Black Cap, kenaikan hari kegemaran ke puncak puncak di bandar, atau menjelajahi puncak 4000ft di Julat Presiden. AMC (Appalachian Mountain Club; outdoors.org) menyediakan maklumat mengenai laluan dan tempahan pondok semalaman. Jika semua hoofing ini memakai kurus tipis anda, berhenti di Limmer Boots (limmerboot.com), sebuah bengkel keluarga yang telah membuat kasut kembara tersuai untuk hampir satu abad.

Daun musim luruh

Kejatuhan puncak dedaunan antara akhir September dan awal Oktober, apabila warna-warna terang turun hutan utara yang hebat. Ambil semuanya dengan lawatan memandu melalui Pergunungan Putih di Lebuhraya Kancamagus, sebuah karya indah luar negeri New England. Akses laluan 26.5 batu yang penduduk tempatan mengangkat ‘The Kank’ dari Conway berdekatan.

Satu lagi kegemaran jatuh ialah Conway Scenic Railroad, yang berjalan antara North Conway dan Bartlett. Puncaknya berhenti di White Mountain Cider Company (ciderconh.com), tempat sarapan kegemaran yang juga menyajikan donat hangat dan menjual labu plump pada musim gugur.

Mantra sejuk yang tidak dijangka boleh membuang musim percikan daun dengan minggu. Mereka yang bersedia untuk bermain lawatan anda melalui telinga boleh tepat waktu untuk musim puncak, tetapi sedar bahawa ia adalah masa yang paling popular untuk dilawati. Untuk mendapatkannya dengan betul, terus tab menerusi aplikasi pelacak dedaunan New Hampshire.

Cukai percuma atau mati

Mengetepikan setiap plat lesen adalah motto New Hampshire ‘Live Free or Die.’ Salah satu cara kerajaan secara aktif memperlihatkan individualisme yang kasar adalah dengan tidak mengenakan cukai jualan. Pengunjung boleh memanfaatkan sepenuhnya dengan memukul Settlers ‘Green, sebuah kompleks membeli-belah yang menawarkan lebih daripada 60 kedai kedai kilang. Ini adalah tempat untuk mencari tawaran di beberapa kedai arus perdana dan pakaian dan peralatan luaran untuk mendapatkan anda pada pengembaraan seterusnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: