04.jpg

- Advertisement -

Shalmali Kholgade adalah penyanyi main balik India, yang kebanyakannya bernyanyi untuk filem bahasa Hindi. Selain bahasa Hindi, ia juga telah dinyanyikan dalam bahasa India lain seperti Marathi, Bengali, Telugu dan Tamil. Melalui karier nyanyiannya, dia telah menerima Anugerah Filmfare daripada dua pencalonan, dan telah dipuji kerana gaya nyanyiannya.

Kerjaya muzik

Menyanyi debut dalam filem & penemuan (2012-sekarang)

Lagu serantau Kholgade yang pertama “Raja Raja” dari filem Tamil 2013 Naan Rajavaga Pogiren diterima dengan baik. Lagu “Oday Oday” dari filem romantis Raja Rani berjaya di bahagian Selatan India, dan menjadikannya seorang penyanyi yang berjaya dalam industri filem India Selatan. Dia mengikuti kejayaan ini dengan lagu-lagu serantau yang lebih jauh, “Kala Koi Geli” untuk filem Bengali Proloy (2013), “Preminchaa” untuk filem Telugu Toofan (2013), “Maria” dari filem Bengali Herogiri (2015), “Jil Jil Jil “untuk filem Telugu Jil (2015),” Tu Mila “untuk filem Marathi Timepass 2 (2015), dan” Kangaroo “dari Lebuhraya filem Marathi (2015). Di samping itu, dia juga merupakan salah satu hakim pameran reality show Sony Entertainment Television, Indian Idol Junior untuk uji bakat.

Shalmali membuat debutnya sebagai vokalis utama di nyanyian Bollywood pada tahun 2012 dengan lagu “Pareshaan” dari filem Ishaqzaade di bawah muzik Amit Trivedi. Lagu itu merupakan kejayaan yang kritikal dan komersil, carta puncak di seluruh India. Untuk Pareshaan Kholgade memenangi Anugerah Filmfare untuk Pemenang Mainan Wanita Terbaik di antara beberapa anugerah lain.

Dua lagi lagu pada 2012, “Daaru Desi” dari Cocktail, dan “Aga Bai” dari Aiyyaa, kedua-duanya menjadi hits. Pada tahun 2013, trek pertama Kholgade, “Lat Lag Gayee” dari filem Race 2 bertemu dengan penghargaan komersil yang meluas. Lagu itu kekal di bahagian atas carta selama beberapa minggu dan menjadi sangat popular di kelab-kelab tarian. Kholgade menerima kejayaan yang lebih kritikal dan komersil dengan lagu “Balam Pichkari” dari filem Yeh Jawaani Hai Deewani. Untuk lagu tersebut, Kholgade menerima banyak pencalonan termasuk Anugerah Filmfare yang kedua untuk pencalonan Pemain Putar Perempuan Terbaik. Dia juga menyanyikan lagu judul Shuddh Desi Romance, “Besharmi Ki Height” dan “Shanivar Raati” untuk Main Tera Hero, “D Se Dance” untuk Humpty Sharma Ki Dulhania dan “Shayara” untuk Daawat-E-Ishq, penghargaan yang lebih kritikal. Beliau juga menerima pujian lagu “Baby Ko Bass Pasand Hai” dari drama sukan Sultan (2016). Beliau menerima pujian kritis untuk gaya nyanyinya dalam satu siri lagu hit, termasuk “Aga Bai” dari Aiyyaa (2012), ” Chingam Chabake “dari Gori Tere Pyaar Mein (2013),” Mohobbat Buri Bemari “dari Bombay Velvet (2015),” Shakira “dari Selamat Datang ke Karachi (2015), dan” Naach Meri Jaan “dari ABCD 2 (2015) yang mendahului carta.

Selain menyanyikan lagu di Bollywood, dia telah menyanyikan lagu-lagu lain di India seperti “Raja Raja” untuk filem Tamil Naan Rajavaga Pogiren namun lagu Tamil yang luar biasa adalah “Oday Oday” dari filem “Raja Rani”, “Kala Koi Geli” untuk proksi filem Bengali, “Preminchaa” untuk filem Telugu Toofan dan “Tu Mila” untuk filem Marathi Timepass 2, yang semuanya di atas carta. Pada tahun 2015, dia menjadi salah seorang hakim pameran reality show Sony Entertainment Television, Indian Idol Junior untuk bahagian audisi. Pada masa ini, dia adalah salah seorang hakim yang menyaksikan rancangan Realiti Warna Marathi Entertainment Television Sur Nava Dhyas Nava dan mentor para penyanyi baru yang akan datang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: