29

- Advertisement -

Walaupun Dubai adalah salah satu tempat yang paling kosmopolitan di Timur Tengah, masih ada beberapa norma yang perlu anda ingat ketika perjalanan di sini. Berikut ialah beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum anda mendarat!

Kod pakaian

Terdapat kod pakaian rasmi untuk semua bandar. Ia adalah mustahak untuk mempunyai bahu, belahan lutut dan lutut anda dilindungi sepanjang masa semasa anda berkeliaran di tempat awam di bandar.

Pakaian renang adalah baik oleh kolam tepi kolam dan di pantai, tetapi yang terbaik adalah berpegang pada bahagian yang lebih konservatif batang.

Harus mempunyai selendang di kepala ketika melawat institusi keagamaan.

Photo Courtesy: CC BY 2.0

Tidak apa-apa untuk berpakaian dalam apa jua cara yang anda suka di kebanyakan hotel dan bar, tetapi sentiasa menyimpan selendang atau selendang yang berguna untuk menunggang teksi dan berjalan ke dan dari tempat-tempat ini.

Isyarat tangan

Terdapat hukuman dan denda yang teruk untuk membuat isyarat tangan kasar atau menyakitkan, jadi sebaiknya pastikan jari anda dikawal dan tenang dengan bijak!

Sesetengah sekte umat Islam di Dubai menganggap berjabat tangan menyinggung perasaan. Jangan tawarkan tangan anda sebelum mengambil inisiatif untuk mengelakkan pertemuan yang janggal.

Fotografi

Anda akan cenderung untuk menangkap dram hum harian Dubai, tetapi anda mungkin mahu memegang klik tersebut sedikit. Ia dianggap menyakitkan untuk mengambil gambar wanita Islam, dan juga adat untuk bertanya kepada lelaki sebelum anda mengklik gambar.

Photo Courtesy: epSos.de via flickr

Ia tidak dibenarkan memotret kebanyakan masjid, bangunan kerajaan atau pemasangan tentera. Berhenti daripada yang sama.

Generik Mannerisms

Ia dianggap tidak sesuai untuk menyebarkan kaki anda dalam mesyuarat rasmi.

Adalah menjadi kebiasaan untuk berdiri apabila seorang pelaut atau tetamu penting berjalan ke dalam dewan.

Berhati-hati dari mana-mana paparan awam kasih sayang. Bahkan memeluk bukan norma.

Photo Courtesy: * Crazy Diamond * melalui Flickr

Dengan langkah-langkah kecil ini, anda dapat memastikan anda menunjukkan penghormatan yang sesuai dengan sentimen budaya penduduk tempatan di Dubai. Jangan risau, Dubai adalah tempat yang hangat dan mesra!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: