31

- Advertisement -

Taman Negara Kruger singa

Taman Negara Kruger adalah Taman Negara yang terbesar dan tertua di Afrika Selatan, dan terkenal di peringkat antarabangsa sebagai salah satu rizab permainan yang paling penting di dunia. Merangkumi hampir dua juta hektar, taman ini terletak di timur laut negara di wilayah Afrika Selatan Limpopo dan Mpumalanga. Ia menjadi sebahagian daripada Taman Limpopo Transfrontier Besar, sebuah kawasan gurun yang besar yang menghubungkan Taman Negara Limpopo di Mozambique dan, pada masa akan datang, Taman Negara Gonarezhou di Zimbabwe. Kruger adalah salah satu taman negara paling mudah di Afrika bagi para pelawat untuk menerokai lawatan sendiri kerana terima kasih kepada infrastruktur pelancongan yang sangat baik dan penginapan yang banyak dan pelbagai. Sebagai tambahan kepada lukisan rock Bushman dan tapak arkeologi yang penting, taman ini melindungi kepelbagaian hidupan liar yang menakjubkan, dan pelawat yang bertuah juga dapat melihat Big Five: singa, harimau, kerbau, gajah, dan badak.

Taman Negara Kruger adalah subtropika dan kebanyakan hujan jatuh pada musim panas, dengan hujan yang lebih tinggi di selatan taman berbanding utara. Masa terbaik untuk tontonan permainan adalah musim sejuk (Jun, Julai, Ogos), apabila hari-hari cerah dan hangat dan malam-malam sejuk. Pada tahun ini, banyak pokok dan semak-semak telah kehilangan daun mereka, dan sumber air menjadi kering, menjadikannya lebih mudah untuk melihat permainan di sekitar lubang air yang tinggal. Musim panas membawa pertumbuhan yang subur dan kemungkinan penampakan haiwan yang baru lahir.

Topografi

Topografi

Taman Negara Kruger menduduki kawasan hampir paras, kebanyakannya diliputi oleh padang rumput dan gosok, dengan hutan galeri sering meluas di sepanjang tebing sungai. Kebanyakan bahagian selatan taman itu berbukit hutan berbukit. Kehidupan Taman Negara Kruger adalah lima sungai lama, yang mengalir melaluinya dari barat ke timur: Buaya, Sabie, Olifan, Luvuvhu, dan Letaba. Ekosistem Taman Negara Kruger sangat bergantung kepada sungai-sungai ini. Buatan air buatan yang dihasilkan menyediakan sumber air tambahan untuk permainan.

Penginapan: Tempat tinggal di Taman Negara Kruger

Flora dan fauna

Flora dan fauna

Taman Negara Kruger adalah luar biasa untuk kuantiti yang luar biasa dan pelbagai flora dan fauna. Hampir 2,000 spesies tumbuhan yang berbeza telah direkodkan di taman nasional, termasuk kira-kira 500 pokok dan pokok renek yang berlainan, seperti pokok-pokok duri dan mope. Kebanyakan pokok-pokok mempunyai tepung seperti gabus tebal, yang memberikan perlindungan terhadap kebakaran savana.

Hidupan liar juga pelbagai. Taman ini mempunyai 114 spesies reptilia yang berlainan, lebih daripada 500 spesies burung, dan 147 mamalia, termasuk Big Five serta zebra, zirafah, impala, cheetah, dan hippo untuk menamakan beberapa. Taman ini juga merupakan tempat perlindungan terakhir untuk spesies terancam, termasuk badak hitam dan anjing liar Afrika. Masa terbaik untuk melihat haiwan adalah pagi dan lewat petang.

Memandu di Taman Negara

Memandu di Taman Negara

Kebanyakan pengunjung melawat Taman Negara Kruger di dalam kenderaan mereka sendiri. Taman ini mempunyai rangkaian kira-kira 2,300 kilometer jalan raya yang ditandatangani dengan baik. Tidak semua adalah asphalted, tetapi trek yang terkawal biasanya boleh dirundingkan oleh kereta dua roda. Peta terperinci tersedia semasa memasuki taman. Had kelajuan 50 kilometer sejam pada jalan asfalt dan 40 kilometer sejam di jalan lain.

Perjalanan yang sangat menggembirakan adalah pemacu sepanjang keseluruhan taman, memerhatikan perbezaan yang menakjubkan dalam pemandangan. Sebagai alternatif, pengembara boleh menggunakan salah satu kem sebagai pangkalan dan meneroka kawasan sekitarnya dalam beberapa perjalanan yang lebih pendek. Sekurang-kurangnya dua atau tiga hari adalah disyorkan untuk meneroka taman.

Berpandu dan Pemanduan Berpandu

Berpandu dan Pemanduan Berpandu

Pelawat boleh menyertai lawatan berjalan-jalan berpandu beberapa hari, yang diketuai oleh rangers dan pengesan permainan yang berpengalaman, mulai dari hari berjalan kaki yang pendek hingga ekspedisi semalaman dengan penginapan di pondok sederhana. Kem yang berbeza juga mengatur lawatan berpandu di dalam kereta. Pemacu permainan malam juga disediakan.

Penginapan

Penginapan

Taman Negara Kruger terkenal dengan pilihan penginapan yang pelbagai dan berlimpah yang memenuhi semua belanjawan. Penginapan boleh didapati di tapak perkhemahan, kem kemarau yang dikendalikan oleh kerajaan, dan perkemahan dan rumah persendirian. Kebanyakan pelawat yang menghabiskan dua atau lebih hari di taman negara tinggal di kem-kem yang dikendalikan oleh kerajaan. Para tetamu boleh memilih dari khemah-khemah safari dan banglo berhias untuk rumah-rumah tamu yang selesa. Kebanyakan mereka berhawa dingin dan termasuk kemudahan memasak. Semua kem istirahat yang lebih besar mempunyai restoran dan kedai, stesen pengisian, pusat maklumat, dan kemudahan pertolongan cemas.

Bagi lebih banyak penginapan mewah, para tetamu boleh menginap di salah satu pondok permainan persendirian yang memajak tanah dari taman, seperti mewah Buhala Game Lodge di tebing-tebing Sungai Crocodile, Jock Safari Lodge, dan Pestana Kruger Lodge. Pilihan lain untuk penginapan kelas atas adalah rizab permainan peribadi di sempadan barat taman. Memandangkan ini tidak berada di sempadan taman, mereka membenarkan kenderaan memandu di luar jalan untuk mengesan permainan yang bergerak bebas masuk dan keluar dari taman negara. Rizab yang paling terkenal adalah Sabi Sands (ke rumah Londolozi, Ulusaba, dan Lions Sands lodges) dan Rizab Permainan Timbavati.

Berikut adalah keterangan kem-kem utama kerajaan di Taman Negara Kruger:

Kem Punda Maria

Punda Maria Camp Bernard DUPONT / foto diubah suai

Sebuah surga bagi penonton burung, Punda Maria, terletak di utara Taman Negara Kruger yang melampau, di kaki Gunung Dimbo, dengan khemah safari mewah dan banglo bungalow. Dari perkemahan, para tetamu menatap pemandangan ke dataran Mopane.

Pusingan sandveld Punda Maria adalah cabang dari lembah Kalahari. Nyala, must, kerbau, dan grysbok Sharpe biasa di kawasan ini. Di utara, di Luvuvhu River, savannah kering memberi laluan kepada hutan yang subur dengan peluang yang hebat untuk birding. Salah satu drive birding terbaik di taman adalah 25-kilometer Mahonie Loop di sekitar perkhemahan. Di Klopperfontein, 20 kilometer timur laut perkhemahan, pokok-pokok baobab raksasa tumbuh di sepanjang tepi lubang air. Kira-kira 23 kilometer di luar, jalan raya ke kawasan perkelahan Sungai Luvuvhu di mana pelawat dapat melihat buaya dan kuda nil dari jambatan. Dari sini, trek berjalan ke arah timur di sepanjang sungai ke kawasan piknik Pafuri, dengan pemandangan yang indah ke tebing sungai.

Kem Shingwedzi

Shingwedzi Camp Bernard DUPONT / foto diubah suai

Terletak di sepanjang tikungan di sungai, kem Shingwedzi terletak 73 kilometer tenggara Punda Maria dan merupakan yang terbesar di tiga kubu di bahagian utara taman itu. Pandangan yang hebat terletak di sepanjang jalan dari Punda Maria ke Shingwedzi, yang terletak di tengah-tengah habitat gajah yang ideal. Penginapan termasuk banglo dan rumah tamu mewah. Beberapa kilometer di utara perkhemahan, kawanan besar gajah serta kerbau dan babi sering dilihat dan pelawat bertuah mungkin melihat anjing liar dan harimau.

Utara daripada Babalala kawasan rehat, cheetah kadang-kadang boleh dilihat di dataran terbuka. Satu lagi trek berjalan di tenggara dari Shingwedzi ke Empangan Kanniedood, dengan seekor burung. Carilah jacana Afrika di sini dan juga cengkerang hitam.

Kem Mopani

Empangan perintis dilihat Bernard DUPONT / foto diubah suai

Kem Mopani Rest moden dan mewah adalah yang terbaru dari semua kem-kem lain. Dari sini, tetamu boleh menikmati pemandangan indah ke Empayar Pioneer. Penginapan terdiri daripada sebuah rumah tumpangan, kotej, dan banglo yang mewah, serta tempat sembelih burung yang berfungsi sebagai tempat terbuka di waktu petang. Sekitar 17 kilometer di timur Mopani, Empangan Nshawu mempunyai titik pemerhatian permainan yang hebat di mana kumpulan gajah berkumpul, terutamanya selepas hujan. Burung-burung air lazim di sini, terutama ikan raja, bangau, dan helang ikan.

Kem Letaba

Hall Gajah Bernard DUPONT / foto diubah suai

Di tengah-tengah antara sempadan selatan dan utara Taman Nasional Kruger, Letaba Rest Camp terletak di selekoh lebar di Sungai Letaba (Letaba berarti “sungai pasir”). Perkebunan pokok sycamore, pokok mahogani, dan sosej yang tinggi ini menghiasi kem yang serba lengkap ini, yang menawarkan pilihan rumah tamu, banglo, kotej, pondok, khemah safari yang dilengkapi dan tapak perkhemahan. Bushbucks, monyet vervet, dan kelawar buah-buahan tinggal di dalam perkhemahan, dan kawasan ini popular dengan gajah dan banyak spesies burung, terutamanya burung hantu. The Dewan Gajah di sini memaparkan pameran bermaklumat mengenai makhluk-makhluk megah ini serta koleksi gajah gading yang mengagumkan, termasuk gajah jantan yang dikenali sebagai Shawu, yang dipercayai menjadi yang paling lama pernah ditemui di selatan Afrika.

Cheetah dan banyak spesies antelop tinggal di negara savana di sekitar Letaba. Pada air mani, gajah, kerbau, zebra, dan gazell yang rendang datang untuk diminum. The Empangan Engelhard ke timur dan Empangan Mingerhout juga merupakan tempat yang baik untuk memerhati burung permainan dan air.

Kira-kira 39 kilometer dari Letaba Rest Camp, adalah Muzium Kampung Masorini di mana ahli arkeologi menggali jenazah tumbuhan besi peleburan zaman Batu. Pelancong boleh menerokai tungku tanah liat dan kubah tanah liat yang dibina semula di sini.

Olifants Camp

Olifants River Bernard DUPONT / foto diubah suai

Perkhemahan Olifants, dengan pokok-pokok lama yang indah, adalah salah satu yang terbaik di taman nasional. Penginapan termasuk banglo berhawa dingin dan dua buah rumah tetamu. Dari kem itu sendiri, bertembung 100 meter di atas Sungai Olifants, para tetamu menikmati pemandangan permainan yang sangat baik di sepanjang tebing sungai dan dataran rolling di bawah. Singa, buaya, dan hippo sering dilihat di sini. Di utara, pokok-pokok mopana menarik must, zebra, dan gajah (olifan adalah perkataan Afrika untuk “gajah”). Di selatan, kerbau dan zirafah sering dilihat di dataran. Matahari terbit dan matahari terbenam di sini sangat hebat. Kira-kira 10 kilometer di sebelah barat khemah adalah Nwamanzi Lookout, salah satu mata pemerhatian permainan terbaik di taman itu.

Balule

Balule

Di bawah pokok besar pokok-pokok rindang, Camp Balule adalah sebuah kem satelit kecil di Satara dan Olifants Rest camps. Atmosfera suasana Balule Camp akan merayu kepada pengembara bebas yang menikmati pengalaman yang dekat. Gas kem tidak ada elektrik, dan tiada pelawat hari dibenarkan. Pagar membahagikan kem dalam dua bahagian. Satu bahagian mempunyai enam pondok tiga bedded dan kemudahan bilik mandi dan dapur komunal. Parafin lampu menyediakan lampu. Setiap pondok dibekalkan dengan linen dan tuala.

Kem Satara

Kem Satara

Berhampiran taman taman, di tengah padang rumput yang dihiasi dengan pokok duri dan pokok marula, Satara adalah kem ketiga terbesar di taman dan sering dipanggil, “kem kucing” kerana ini adalah salah satu kawasan terbaik untuk melihat singa, harimau, dan cheetah. Tanah ragut yang kaya dan banyak air di sini menarik banyak antelop, yang kucing besar menyerang – terutamanya semasa musim kemarau apabila ternakan impala datang ke sini untuk minum di beberapa air mani yang tinggal. Penginapan disediakan di bungalow, rumah tamu, dan tapak perkhemahan.

Dekat Empangan Nsemani, sembilan kilometer barat Satara, kuda nil dan waterbuck sering dilihat, serta kebanggaan singa sekali-sekala. Kira-kira 25 kilometer barat laut Satara, di tebing Sungai Timbavati, adalah kem satelit popular Maroela dengan tapak khemah dan RV – satu daripada hanya dua tapak yang secara eksklusif menampung berkemah dan RV.

Orpen Camp

Orpen Camp

Terletak di tengah taman aloe di dataran terbuka yang kering, Camp Orpen Rest kecil terletak di Gerbang Orpen taman. Kotej thatched selesa dan kotej tetamu yang lebih mewah adalah pilihan penginapan di sini. Hanya di luar pagar Orpen Camp, satu lubang air kecil menarik permainan sepanjang hari termasuk badak, impala, baboon, dan gajah. Sekitar tujuh kilometer dari sini, Rabelais Dam menarik waterbuck dan hidupan liar dahaga yang lain. Orpen Camp menawarkan pemacu permainan, berjalan permainan, dan pemacu malam.

Kem Skukuza

Padang Golf Camp Skukuza

Di wilayah Big Five, Skukuza adalah kem terbesar di Taman Negara Kruger dan menawarkan banyak kemudahan, termasuk restoran, kedai, kafe internet, landasan udara, dan juga padang golf sembilan lubang. Amphitheatre luar memaparkan dokumentari hidupan liar, dan Perpustakaan Memorial Stevenson-Hamilton di sini adalah mesti melihat. Senama itu memainkan peranan penting dalam menubuhkan Taman Negara Kruger, dan pembantunya, Harry Wolhuter, membunuh singa untuk menyelamatkan nyawa sendiri dengan hanya pisau poket. Pelancong dapat melihat pisau dan kulit singa di muzium. Penginapan di kem ini termasuk khemah safari, rumah tamu, kotej keluarga, banglo pinggir sungai, dan tapak perkhemahan yang besar.

Hidupan liar banyak terdapat di kawasan ini. Warthogs dan monyet vervet berkeliaran di sekitar tempat perkhemahan, dan titik pemerhatian menghadap ke tebing Sungai Sabie, di mana kuda-kuda hidup, dan gajah turun ke sungai untuk diminum. Berangkat dari timur laut dari Skukuza ke Tshokwane, permainan besar sering terlihat meskipun lalu lintas yang cukup sibuk, dan Empangan Manzimahle dan Lion Pan yang berdekatan sering dikunjungi oleh singa.

Kem Sabie Rendah

Kem Sabie Rendah

Dari Skukuza, sebuah jalan berjalan di sepanjang Sungai Sabie ke kem Lower Sabie, dengan kepelbagaian besar hidupan liar berkat tanah ragut manis dan air yang banyak. Penginapan terdiri daripada tapak perkhemahan, dan khemah safari yang dilengkapi, ke rumah tamu mewah dan banglo. Permainan besar hampir selalu dapat dilihat di semak belukar yang mengalir di jalan, dan pemandu sering terpaksa menghancurkan untuk mengelakkan jerapah, antelop, gajah, atau zebra. Dengan rumput yang luas dan banyak pokoknya, Lower Sabie adalah kem yang popular. Sungai Sabie, yang dibendung pada titik ini, adalah tempat untuk banyak burung dan pelancong burung juga dapat melihat monyet, gajah, badak, kuda nil dan kerbau.

Camp Jambatan Crocodile

Camp Jambatan Crocodile

Berhampiran sempadan Mozambik, Crocodile Bridge adalah kawasan yang hebat untuk melihat Big Five. Kawasan ini terkenal dengan kebanggaan singa dan konsentrasi badak yang tinggi. Rumput di kawasan sekitarnya menarik zebra, wildebeest, impalas, kudus, gazelles, dan kawanan besar kerbau. Pada musim sejuk, Sungai Crocodile kering, hanya meninggalkan kolam kecil, tetapi ini masih merupakan sumber air penting bagi haiwan. Kira-kira enam kilometer dari kem adalah titik pemerhatian di mana pelawat boleh menonton hippos berpindah di sepanjang tebing sungai berlumpur.

Kem Pretoriuskop

Camp Pretoriuskop Celso FLORES / foto diubah suai

Di barat daya Taman Negara, sembilan kilometer dari Numbi Gate, adalah kem Pretoriuskop, yang tertua di taman dan salah satu yang terbesar. Aliran belantara mengelilingi perkhemahan, dan para tetamu boleh menyejukkan diri di kolam renang batu alam. Penginapan terdiri daripada rumah tamu dan kotej keluarga yang lengkap dengan banglo-banglo utama dan tempat perkemahan.

Dalam kawasan ini, yang diliputi oleh bukit granit yang indah, banyak spesies pokok dan pokok renek tumbuh, termasuk pokok karang, yang menghasilkan bunga merah darah pada bulan Ogos dan September. Sekitar pelawat Pretoriuskop kadang-kadang dapat melihat spesies haiwan yang jarang ditemui di tempat berhampiran, termasuk anjing liar, cheetah, harimau, dan antelop. Rhino juga biasa di kawasan ini.

Kem Berg-en-Dal

Roller breast-lacer di Berg-en-Dal Camp Bernard DUPONT / foto diubah suai

Sekitar 60 kilometer ke tenggara Camp Pretoriuskop, Berg-en-Dal adalah salah satu kem terbaru di taman dan menawarkan pemandangan indah persekitaran berbukit-bukitnya. Ia terletak di tepi tebing Matjulu, di sudut barat selatan taman itu. Pilihan penginapan termasuk banglo, rumah tumpangan dan tapak perkhemahan. Jejak alam semulajadi berjalan melalui kem, di mana banyak spesies burung boleh dilihat termasuk penggelek payudara dan burung-burung cerah. Leopard, singa, dan anjing liar juga terdapat di kawasan tersebut. Pengunjung boleh melihat seni batu San sepanjang Trail Bushman.

Tips & Taktik: Mendapatkan Kebanyakan Lawatan ke Taman Negara Kruger

 • Bawa teropong untuk pandangan yang dekat dengan hidupan liar.
 • Masa permainan memandu dan berjalan untuk pagi dan lewat petang apabila haiwan paling aktif.
 • Mengkaji semula papan peninjau haiwan di khemah-khemah perkhemahan untuk melihat apa hidupan liar di kawasan tersebut sebelum menuju ke permainan memandu atau berjalan kaki.
 • Menginap di kenderaan pada setiap masa, kecuali di tempat yang ditetapkan khusus.
 • Pandu perlahan-lahan untuk melihat haiwan tersembunyi dan untuk mengelakkan memukul hidupan liar.
 • Semak pintu pembukaan dan penutupan pintu dan kem taman sebelum melawat.
 • Ambil langkah berjaga-jaga yang sesuai terhadap malaria. Taman Negara Kruger terletak dalam zon malaria.
 • Jangan makan haiwan.

Di sini

Melalui udara:

 • Penerbangan harian ke Taman Negara Kruger beroperasi dari Johannesburg ke Lapangan Terbang Skukuza, Lapangan Terbang Phalaborwa, Lapangan Terbang Hoedspruit dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kruger / Mpumalanga (KMIA) antara Nelspruit dan White River.
 • Penerbangan harian juga beroperasi ke Skukuza dari Cape Town. KMIA juga menerima penerbangan harian dari Durban dan Cape Town, dan sebuah bas ulang-alik beroperasi di antara lapangan terbang dan taman.
 • Pelancong juga boleh terbang dari Cape Town ke Hoedspruit.

Dengan kereta:

 • National Park adalah 3.5 hingga 4.5 jam memandu dari Johannesburg. Kebanyakan pengunjung masuk ke Pintu Numbi, Pintu Phabeni, atau Gerbang Paul Kruger. Laluan terpantas ke pintu ini adalah di N4 hingga Nelspruit.

Oleh jurulatih:

 • Syarikat-syarikat pelancongan di Johannesburg, Durban, dan Nelspruit mengadakan lawatan ke Taman Negara di dalam jurulatih ber-AC.

Laman rasmi: http://www.sanparks.org/parks/kruger/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d