Di mana untuk mencari seni terbaik di Tel Aviv di luar muzium – Lonely Planet

34

- Advertisement -

Tel Aviv adalah ibukota budaya Israel, tetapi muzium tradisional tidak semestinya duta terbaik untuk artis kontemporari. Untuk melihat pemandangan yang lebih berwarna pada apa yang masyarakat kreatif di bandar terpulang kepada, menempah tempat dalam tur seni alternatif. Panduan tempatan boleh membawa anda di belakang pintunya studio artis tempatan, membantu anda memahami teks grafiti Ibrani dan bahkan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk berantakan dengan cat semburan anda sendiri.

Grafitiyul

Semoga anda mengemas kemeja yang anda tidak keberatan menjadi kotor kerana Grafitiyul mendapat tangan dengan palet cat artis jalanan. Penyatuan perkataan grafiti dan tiyul (Ibrani untuk ‘perjalanan’), Grafitiyul menawarkan pelayaran melalui seni jalanan Florentin, sebuah kejiranan di selatan Tel Aviv, dengan sisi latihan grafiti tangan. Panduan pemandu syarikat adalah semua artis grafiti sendiri, tetapi jangan mengharapkan mereka mendedahkan tag jalan mereka. Walau bagaimanapun, mereka akan membocorkan beberapa cerita yang membosankan di belakang karya seni dan berkongsi tip praktikal untuk menyemburkan karya anda sendiri. Kedua-dua waktu siang dan malam lawatan (lengkap dengan senter) ditawarkan.

Artspace Tel Aviv

Kiryat Hamelacha, kejiranan perindustrian di selatan Tel Aviv, adalah magnet bagi para seniman, yang ditarik ke struktur abad pertengahan retronya, ruang besar dan sewa lebih rendah daripada purata. Kawasan ini kini menjadi tumpuan lebih daripada 300 studio untuk kedua-dua artis yang muncul dan ditubuhkan, serta semakin banyak galeri. Artspace Tel Aviv, sebuah organisasi bukan untung yang menyokong masyarakat kreatif kejiranan, mengatakan bahawa Kiryat Hamelacha adalah di mana hampir setengah dari seni kontemporer Israel dibuat. Artspace menawarkan lawatan tempatan dengan panduan yang semua seniman dan kurator yang bekerja di kawasan itu. Anda boleh memilih anda: beberapa lawatan bermula dengan pandangan panoramik dari atas bumbung, yang lain menerangkan teknik yang digunakan oleh artis tempatan dan beberapa termasuk lawatan studio ke artis dan pereka berhampiran.

StreetWise Hebrew

Seni jalanan Tel Aviv dipenuhi dengan teks Ibrani, tetapi anda tidak dapat membaca tulisan di dinding tanpa penterjemah atau pengetahuan asas mengenai bahasa itu. Guy Sharett (aka StreetWise Hebrew) akan membimbing anda melalui nuansa ketika dia melukis grafiti pada lawatannya, yang merupakan sebahagian pelajaran Ibrani, bahagian lawatan seni jalanan Florentin dan pengenalan bahagian kepada antropologi bandar dan politik Israel kontemporari. Dari yang jahat kepada politik, Sharett menghasilkan perbendaharaan kata yang diilhami oleh jalanan yang mewakili kesibukan harian artis-artis Tel Aviv. Lawatan hujung minggu akan menyediakan anda dengan beberapa frasa bahasa Ibrani utama (dari jenis yang anda tidak mungkin dijumpai dalam buku panduan anda) untuk digunakan sepanjang lawatan anda.

Oh Jadi Arty

Sebagai seorang bekas galak Tel Aviv, pengasas Oh So Arty Sarah Peguine sepenuhnya dipasang ke rangkaian kreatif tempatan. Pelancongan galeri yang dipesan lebih awal itu mendapat perhatian dari rata-rata, dengan peluang untuk bercakap dengan pengarah galeri dan artis yang dipamerkan, dan dia juga boleh mengatur lawatan studio intim. Pelancongan bengkel artis dan pereka di kawasan pelabuhan purba Jaffa di hujung selatan Tel Aviv adalah laluan yang paling popular. Tidak pasti apa yang perlu diminta? Lawati laman web Oh So Arty untuk membangkitkan minat visual anda. Sekiranya anda mendapati diri anda tiba-tiba dahsyat, jangan risau: minuman ringan dan makanan ringan dimasukkan dalam lawatan ini, dan jika anda menempah lawatan deluxe seni dan wain, anda boleh menantikan keseluruhan penyebaran.

Alternatif Tel Aviv

Ada nuansa halus antara seni jalanan dan grafiti, dan berminat untuk menjelaskan perbezaannya adalah sekelompok ahli sejarah seni terlatih dan pemandu wisata profesional yang menghitung Alternatif Tel Aviv di antara banyak proyek semangat kesenian mereka. Berharap untuk mempelajari nama-nama artis jalan utama Israel dan beberapa istilah seni jalanan untuk membimbing anda melalui pengembaraan seni jalanan global anda. Tel Aviv syarikat pelancongan memberi tumpuan kepada seni jalanan dalam kejiranan Florentin, yang berfungsi oleh artis-artis seperti Klone, Dede dan Know Hope pigmen jika tidak dinding tembok konkrit. Walaupun namanya, Alternatif Tel Aviv juga mengadakan lawatan di Yerusalem dan Haifa.

CTLV

Sekiranya anda terasa tidak disengajakan ketika melakukan perjalanan ke Stesen Bas Central Tel Aviv, itu bukan hanya kerana anda seorang pelawat. Raksasa labyrinthine ini dan kepalanya 230,000 meter persegi membingungkan walaupun veteran Tel Avivians, menjadikannya terlalu mudah untuk melepaskan khazanah kebudayaan terminal itu. Dengan bersungguh-sungguh untuk membantu anda menghargai seni bina dan institusi kesenian yang unik ini adalah CTLV, sekumpulan penduduk tempatan bandaraya yang telah mengadakan lawatan sejak tahun 2009. Lawatan 2.5-jam mereka yang popular meliputi bahagian rentas Stesen Bas Pusat dan termasuk lawatan ke pinggir teater dan muzium bahasa dan budaya Yiddish, antara khazanah tempatan yang lain. CTLV mempunyai 20 laluan pelancongan lain dan juga menguruskan lawatan khusus melalui bahagian lain bandar berdasarkan minat anda, dari seni jalanan hingga freemason, atau komuniti gay tahun 1930-an Tel Aviv.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: