04.jpg

- Advertisement -

Jonita Gandhi adalah penyanyi Indo-Kanada kelahiran India. Dia adalah seorang virtuoso yang menyesuaikan diri dalam pelbagai bahasa termasuk bahasa Inggeris, Perancis, Tamil, Telugu, Bengali, Hindi, Punjabi, Gujarati, Kannada dan Malayalam. Dia terkenal dengan masyarakat Indo-Kanada sebagai Nightingale Toronto. Seorang bakat baru yang muda dan menjanjikan, namanya telah mengambil peminat muzik di seluruh dunia oleh ribut. Beratus-ratus ribu peminat di seluruh dunia telah mengenalinya melalui kehadiran YouTubenya, walaupun A.R. Rahman menemui bakatnya melalui saluran YouTube. Dia telah berkembang dalam kerjayanya sebagai Singer Playback yang memenangi anugerah. Debut nyanyiannya di Bollywood bermula menerusi lagu ‘Chennai Express’ pada tahun 2013.

Kehidupan peribadi

Jonita Gandhi dilahirkan di New Delhi, India. Dia berpindah ke Kanada bersama keluarganya ketika dia berumur beberapa bulan dan dibesarkan di kawasan Brampton-Toronto. Ayahnya, seorang pemuzik oleh hobi dan jurutera elektronik oleh profesion, mengenali potensinya dan mendorongnya untuk menyanyi. Jonita pertama kali tampil pada tahun 2005 di pertunjukan di acara ayahnya di Toronto pada acara Krismas dan tahun-tahun yang lalu menjadi makmur baginya.

Jonita menghadiri University of Western Ontario di mana beliau menamatkan ijazah dalam sains kesihatan dan perniagaan. Semasa universiti, beliau bekerja di CIBC World Markets, tetapi terus menyanyi dan melaksanakan sepanjang pendidikannya. Beliau telah menjalani latihan rasmi dalam nyanyian klasik Barat dan Hindustan.

Kerjaya

Kerjaya muzik profesional Jonita Gandhi bermula dengan lagu cover YouTube yang bekerjasama dengan Aakash Gandhi ketika berusia 17 tahun. Video-video itu cepat-cepat menjadi virus dan membawa kepada pelbagai peluang untuk melakukan. Kemunculannya di YouTube bermula dengan liputan lagu-lagu Hindi-filem yang terkenal, seperti Orang Seperti Anda, Pani Da Rang, Tujhko Jo Paaya, Tum Hi Ho, Suhaani Raat, Yeh Honsla dan banyak lagi. Konsert permulaannya biasanya terdiri daripada penutup ini.

Melompat ke nyanyian mainan bermula dengan peluang untuk melakukan bersama Sonu Nigam. Lawatan ini melintasi pelbagai negara termasuk Rusia, UK, AS dan Caribbean. Selepas itu, penampilannya telah ditetapkan untuk memulakan kerjaya dalam industri muzik Bollywood. Pada tur dunia Sonu Nigam, Jonita melangkah ke dunia main balik dengan nyanyian pertama di Chennai Express yang dibintangi oleh Shah Rukh Khan dan Deepika Padukone. Muzik untuk filem ini disusun oleh Vishal-Shekhar dan ciri-cirinya dalam lagu itu berlaku-sikap; ia adalah semasa pertemuan dengan jurutera gabungan Vishal-Shekhar, Abhishek Ghatak. Dia terus memantapkan tempatnya di Bollywood dengan filem Lebuhraya, menyanyikan kedua-dua Kahaan Hoon Main dan Silap Implosive.

Kerja Jonita sebagai penyanyi main balik telah berkembang dengan ketara sejak dan dia telah dicalonkan untuk beberapa anugerah. Keterkaitannya berasal dari persatuan positif dengan beberapa pengarah muzik yang sangat berjaya, mulai dari A. R. Rahman hingga Pritam dan banyak lagi. Rahman memaparkan Jonita dalam filem konsert One Heart (filem) dan, seperti pengarah muzik lain, biasanya meminta Jonita untuk tampil bersama dengannya di konsert; sebagai contoh Jonita dilakukan pada Sukan Jubilee 2016 di Dubai dengan Salim-Sulaiman dan Amit Trivedi di MTV Unplugged.

The Breakup Song adalah lagu yang paling berjaya hingga kini dan telah membawakan banyak pencalonan dan pengiktirafan yang lebih luas. Diharapkan dengan kejayaannya dia akan melepaskan lebih banyak muzik bebas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d