33

- Advertisement -

Bagi pemungut pasport yang paling berkuasa, mikronasi – wilayah kecil yang menyatakan kemerdekaan mereka dari ‘negara jiran’ yang diiktiraf di peringkat antarabangsa – tentunya mewakili destinasi utama.

Sama ada mereka melepaskan diri dengan niat serius atau pergi dengan sendirinya dengan lidah dengan tegas di pipi, tempat-tempat ini menggerakkan keajaiban imaginasi mana-mana pengembara yang tertarik oleh yang kurang dikenali dan kurang dikunjungi.

Dalam petikan ini dari Lonely Planet Rahsia Marvels Dunia, kami mempunyai beberapa cadangan mengenai ke mana hendak pergi jika anda betul, betul ingin mendapatkan hak bercakap pelancongan …

Transnistria

Breakaway Transnistria tidak diiktiraf oleh Moldova dan Ukraine jiran, atau memang di mana-mana, walaupun ia mempunyai kawalan sempadan dan mata wang (ruble Transnistrian). Berikutan referendum pro-kemerdekaannya pada tahun 2006, Transnistria menunggu untuk menyebarkan sayapnya. Sementara itu, bangunan-bangunan Soviet yang hilang pada masa itu, Bendery Fortress yang mengagumkan dan Kvint brendi tempatan adalah sebab yang baik untuk dilalui.

Perjalanan dua belas jam di sini tidak memerlukan dokumen; hanya membawa pasport anda dan mendaftar di sempadan.

Principality of Sealand

Sealand boleh dikatakan memupuk tanaman baru mikronasi, banyak daripada mereka protes simbolik atau projek kesombongan. Ditubuhkan pada tahun 1967, Sealand menduduki platform luar pesisir 12km dari pantai timur England.

Panggil ke hadapan untuk mengesahkan penggunaan helipad untuk melawat Sealand.

Principality of Seborga

Kesalahan kertas kerja memberikan provinsi Itali ini menusuk kemerdekaan. Jualannya pada tahun 1729 tidak didaftarkan, dan ia tidak disebut dalam Akta Penyatuan 1861 di Itali, jadi Giorgio Carbone setempat meningkat sebagai putera.

Seborga terletak berhampiran sempadan Perancis-Itali. Lapangan terbang terdekat adalah Nice.

Republik Užupis

Seniman mengubah daerah Užupis yang sebelumnya lusuh di Vilnius menjadi daerah bohemian yang berkembang maju dan mengisytiharkannya sebagai republik pada tahun 1997, lengkap dengan bendera, presiden dan tentera 11.

Berjalan terus ke Užupis dari Vilnius, menyeberangi jambatan di Išganytojo gatvė.

Hutt River Principality

Lebih mudah daripada yang anda fikirkan untuk menjadi hobnob dengan royalti: Hutt River Principality Australia Barat menawarkan lawatan yang diketuai setiap hari oleh putera Leonard dan Graeme. Princeton menduduki kawasan yang mempunyai saiz yang sama seperti Hong Kong dengan populasi hanya 23, apabila anda tidak memasukkan 14,000 ‘penduduk di seluruh dunia’.

Ia berharga AUS $ 4 untuk mendapatkan visa untuk prinsipal.

Conch Republic

Pemisahan separa serius di Key West dari Amerika Syarikat pada mulanya merupakan protes terhadap sekatan jalan raya peronda sempadan. Pasport dan perayaan kemerdekaannya terbukti popular. Ia mendakwa empat ‘conch-sulates’ di luar Florida.

Lawati Conch Republic dari Lapangan Terbang Antarabangsa Key West, atau memandu ke selatan dari Miami.

Royal Republik Ladonia

Apabila dewan yang menguruskan Rizab Semula Jadi Kullaberg menuntut artis Lars Vilks mengeluarkan ukiran kayu dan batu, dia membentuk mikronasi ini.

Ladonia terletak di pantai barat daya Sweden. Anda boleh memohon kewarganegaraan dalam talian.

Freetown Christiania

Christiania membebaskan diri sebagai daerah yang mentadbir sendiri ketika hippies menduduki berek tentera lama pada tahun 1971. Ia berkembang sebagai kolektif pemikiran bebas yang dikenali untuk mural berwarna-warni dan gerai ganja.

Berjalan ke Christiania, 2 km timur Tivoli Gardens. Perhatikan tanda-tanda ‘tiada fotografi’.

Republik Molossia

Seperti banyak projek sia-sia sebagai mikronasi, Kevin Baugh – atau sebaliknya ‘Tuan Yang Terutama, Presiden Molossia’ – mengisytiharkan dua sifat dan alasan untuk menjadi negara merdeka pada tahun 1999.

Molossia adalah 55km memandu tenggara dari Reno, Nevada.

République du Saugeais

Untuk membawa beberapa Euro, penduduk menubuhkan Republik lidah Saugeais. Ia bermula sebagai jenaka, presiden dipilih oleh ‘tepukan tepukan’, dan masyarakat menjauhkan diri dari kemerdekaan penuh.

Republik itu terletak berhampiran Doubs, Perancis timur; peraturan kastam adalah fleksibel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d