03.jpg

- Advertisement -

Alka Yagnik (lahir pada 20 Mac 1966) adalah penyanyi main balik India. Beliau terkenal di pawagam India untuk kerjaya yang merangkumi lebih dari tiga dekad. Beliau memegang rekod sebagai satu-satunya penama dalam kategori Singer Playback Perempuan, seperti pada tahun 1994 dia mempunyai tiga pencalonan solo dan yang keempat adalah dengan Ila Arun. Beliau merupakan rekod tujuh kali dari rekod 36 pencalonan Anugerah Filmfare untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik, penerima dua kali Anugerah Filem Kebangsaan serta beberapa anugerah dan penghargaan muzik lain yang disenaraikan di bawah. Seterusnya, sebanyak dua puluh lagu lagunya ditonton dalam ulasan “Bollywood Paling Top 40 Bollywood sepanjang masa” BBC. Beliau telah secara konsisten telah dinilai sebagai Artis Global No.1 di YouTube. Beliau adalah penyanyi main balik wanita paling tinggi ke-3 yang telah menyanyikan solos perempuan maksimum dalam kerjaya Bollywoodnya. Dia telah menyanyikan 20,000 lagu ditambah dalam lebih daripada 1000 filem.

Kerjaya

Penyanyi yang dilatih secara klasik, Yagnik mula menyanyi bhajans untuk Akashvani (All India Radio), Calcutta pada usia enam tahun. Lagu pertamanya adalah untuk filem Payal Ki Jhankaar dalam (1980). Ini diikuti oleh Laawaris (1981) dengan lagu “Mere Angane Mein”, diikuti oleh filem Hamari Bahu Alka (1982). Dia mendapat rehat besar dengan lagu “Ek Do Teen” dari filem Tezaab (1988). Dia mengatakan bahawa dia mempunyai demam tinggi pada hari dia mencatat “Ek Do Teen”. Lagu itu memenangi pertama daripada tujuh Anugerah Filmfare untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik. Selain bahasa Hindi-Urdu, dia telah menyanyikan lebih dari dua puluh bahasa termasuk Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Punjabi, Tamil dan Telugu. Dia juga pernah melakukan konsert secara langsung di seluruh dunia. Dalam satu wawancara untuk Mid Day, Yagnik memberitahu bahawa dia merakam lima lagu setiap hari semasa dia. Semasa kariernya bermula pada tahun 80an, pesaingnya yang terbesar adalah Lata Mangeshkar dan Asha Bhosle.

Pada tahun 1993, Yagnik menyanyikan lagu “Choli Ke Peeche Kya Hai” dengan Ila Arun. Lagu itu mencipta kontroversi kerana lirik yang ditulis oleh Anand Bakshi. Dia mendapat anugerah Filmfare kedua untuk lagu itu, yang dikongsi bersama dengan Ila Arun.

Pada tahun 1994, dia menyanyikan lagu “Din Mein Leti Hai” dari filem Amanaat bersama penyanyi bersama Kumar Sanu dan Ila Arun, yang dikarang oleh Bappi Lahiri dan lirik Anwar Sagar. Selain versi duet, dia juga menyanyikan lagu lagu wanita itu dengan Ila Arun. Dia telah mengadakan beberapa pertunjukan dengan Kalyanji-Anandji dan Laxmikant-Pyarelal.

Yagnik mempunyai seperti “Tum Aaye” dan “Shairana” di mana dia bekerja rapat dengan pencipta lirik Javed Akhtar dan penyanyi Hariharan. Dia juga telah menunaikan Hanuman Chalisa dan pelbagai lagu devosi. Lagu beliau “Chamma Chamma” dari China Gate telah dimainkan dalam lagu “Hindi Sad Diamonds” dari soundtrack filem Moulin Rouge!

Pada tahun 2012, beliau bersama Sonu Nigam menyanyikan sebuah lagu ‘Shiksha Ka Suraj’ sebagai sebahagian daripada Misi Literasi Negara India yang mana dia dilahirkan oleh Kesatuan Menteri Pembangunan Sumber Manusia Kapil Sibal. Juga pada tahun 2012, pada kesempatan 100 tahun Hindi Cinema, lagu “Taal Se Taal Mila” dari filem Taal dipilih sebagai lagu terbaik abad ini dalam tinjauan yang dilakukan oleh DesiMartini, Hindustan Times dan Demam 104. Juga lagu “Choli Ke Peeche” dari filem Khalnayak dipilih sebagai lagu paling hangat abad ini dalam tinjauan pendapat yang dilakukan oleh Sanona.

Yagnik juga terlibat dalam pelbagai projek untuk memperkasakan kanak-kanak perempuan. Pada tahun 2014, Yagnik kembali bekerjasama dengan Sonu Nigam untuk menyanyikan lagu “Phool Khil Jayenge” untuk kesedaran kesihatan kanak-kanak. Dia juga menyanyikan lagu berjudul “Maine Li Jo Angdai” untuk album Special Day Women: Menyebarkan Melodi di mana-mana. Ia dikarang oleh Farid Sabri, Harish Chauhan, dan Gurudatt Sahil; dan ditulis oleh Sudhakar Sharma.

Pada tahun 2015, dia dinyanyikan ‘Agar Tum Saath Ho’ yang mana dia memaklumkan bahawa pengarah muzik lagu itu, A.R. Rahman tidak hadir di studio tetapi dia memberi arahan mengenai panggilan video Skype dan selepas memberikan beberapa arahan, beliau memberikan kuasa kepada Yagnik untuk melakukan apa saja gaya nyanyiannya dalam lagu ‘Agar Tum Saath Ho’.

Saham Yagnik, dengan Asha Bhosle yang memenangi gelaran paling banyak Filemfare Awards (tujuh) oleh penyanyi main balik wanita tunggal. Dia telah menyanyikan 2,486 lagu Hindi dalam 1,114 filem. Beliau adalah penyanyi Bollywood paling kelima kelima sepanjang masa selepas Asha Bhosle (7886 lagu), Mohammed Rafi (7405 lagu) Lata Mangeshkar (5596 lagu) dan Kishore Kumar (2,707 lagu). Beliau adalah penyanyi main balik teratas wanita ke-3 selepas Lata Mangeshkar dan Asha Bhonsle yang telah menyanyikan lagu solo maksimum dalam karier Bollywoodnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d