10 Tarikan Pelancong Teratas di Santander & Easy Day Trips

0

24.jpg

- Advertisement -

Imej pantai pasir keemasan dengan sunbathers yang bersantai di bawah parasol berwarna-warni menggambarkan Santander di rantau Cantabria utara Sepanyol. Pantai yang indah, perairan biru, dan sinar matahari menarik ramai pelawat yang suka bersenang-senang, terutama semasa musim panas. Bandar ini juga mempunyai beberapa muzium yang sangat baik untuk memastikan sibuk pelancong sibuk. Muzium Prasejarah menawarkan wawasan menarik ke dunia zaman Paliolitik; banyak penemuan arkeologi ditemui di gua-gua di rantau ini. Untuk merasai budaya yang lebih baru, lawati Muzium Seni Moden dan Kontemporari untuk melihat kemunculan seni Sepanyol abad ke-19 dan ke-20. Monumen bersejarah yang paling mengagumkan di Santander adalah katedral Gothic zaman pertengahan, walaupun kebanyakannya diubahsuai selepas kebakaran pada tahun 1941 yang memusnahkan banyak bandar. Sejak itu, Santander telah dibina semula dalam gaya moden yang elegan dengan jalan-jalan yang luas yang ideal untuk berjalan-jalan santai.

Lihat juga: Tempat tinggal di Santander

1 Playa del Sardinero

Playa del Sardinero

El Sardinero Beach telah memelihara suasana era Belle Epoque dengan teres pinggir lautnya, banyak hotel yang elegan, dan restoran yang baik. Pantai yang cantik dan luas ini merupakan destinasi tepi pantai yang popular di Santander, untuk berjemur, berselancar, berjalan-jalan, dan bersantap tepi pantai. Promenades indah pantai yang sempurna untuk berjalan-jalan pantai. Pantai El Sardinero terletak di utara Semenanjung La Magdalena, menghadap ke Lautan Atlantik di mana ombak pecah dapat dramatik. Para peselancar yang berpengalaman meluncur di sepanjang gelombang Atlantik liar, yang amat mencabar November hingga Mac. Pada musim panas, pantai berpasir yang luas di Playa del Sardinero dipenuhi dengan penyembah matahari dan payung pantai berwarna-warni. Semasa musim cuti, pantai adalah pemandangan indah kerusi-kerusi santai dan payung matahari yang dinikmati di barisan yang teratur. Malah pasir disapu secara teratur. Berenang mungkin, tetapi air kurang sesuai untuk mandi di sini daripada pantai-pantai lain yang lebih dilindungi di Santander. Real Club Marítimo (kelab bot) juga berada di kawasan ini.

Kira-kira tiga kilometer di utara Pantai El Sardinero ialah Cabo Mayor (tanjung) dengan sebuah rumah api pada akhir dan Puente Forado, sebuah formasi menarik yang dibentuk seperti jambatan yang diukir oleh alam dari batu kapur.

Penginapan: Tempat tinggal di Santander

2 Playa del Magdalena

Playa del Magdalena

Playa del Magdalena adalah pantai yang panjang dan keemasan di kawasan yang indah di bandar, di samping Semenanjung La Magdalena. Disenaraikan sebagai pantai “Bendera Biru”, perairan Playa del Magdalena cukup tenang untuk berenang; kawasan berenang diterbangkan oleh pelampung untuk keselamatan. Papan tanda menunjukkan bahaya keselamatan setiap hari. Platform di dalam air direka untuk perenang untuk beristirahat dan berjemur. Pantai Magdalena juga mempunyai marina yang dipenuhi dengan bot berlabuh dan sebuah kelab kapal layar / sekolah belayar dengan sewa sukan air. Pendirian makanan ringan terbuka menawarkan hidangan ringan. Pantai berpasir di Playa del Magdalena memanjang hampir satu kilometer. Pantai ini dilengkapi dengan tandas dan pancuran mandian awam, payung matahari, dan kerusi santai untuk disewa. Kawasan permainan kanak-kanak sangat popular dengan anak-anak muda. Semenanjung La Magdalena adalah lokasi Universiti Antarabangsa Santander, bertempat di istana musim panas bekas Raja Alfonso XIII yang dibina pada awal 1900-an.

3 Muzium Prasejarah dan Arkeologi

Muzium yang luar biasa ini membolehkan pelawat mencari dunia prasejarah zaman Paleolitik dan Zaman Besi. Koleksi luas memaparkan kira-kira 1,200 objek, dan banyak barangan yang terdapat di gua-gua prasejarah rantau Cantabria. Puncak utama ialah ” bâtons de commandement, ” sekeping yang dibuat secara artistik yang diperbuat daripada tanduk rusa. Koleksi ini juga termasuk zaman purba zaman kuno dari bandar purba (sekarang tapak arkeologi) Julióbriga dan Castro Urdiale. Artefak menarik lain adalah monumen pemakaman Celtic sebelum Rom. Pameran zaman pertengahan mempunyai tali pinggang tali pinggang yang jarang berlaku yang terbuat dari gading yang terdapat di tapak arkeologi Santa María de Hito. Untuk pemahaman yang lebih baik mengenai koleksi dan sejarah, pelawat boleh memilih untuk lawatan berpandu.

Alamat: 4 Calle Hernán Cortés, Santander

4 Museo Marítimo del Cantábrico

Museo Marítimo del Cantábrico

Penghormatan kepada budaya pelayaran wilayah Cantabria, Muzium Maritim di Santander Bay menawarkan pameran muzium serta akuarium yang mengagumkan. Dalam ruang paparan 3,000 meter persegi yang mempesonakan, muzium itu mendedahkan pandangan menarik ke dalam dunia bawah laut dan maritim. Pameran ini menampilkan objek pelayaran laut, model kapal, dan dokumen mengenai kehidupan nelayan. Pengunjung mendapat pemahaman yang mendalam tentang hubungan antara manusia dan laut sepanjang sejarah. Misi ini meliputi disiplin biologi marin, sejarah maritim, dan teknologi penangkapan ikan. Dirancang secara ideal untuk pelancong, tarikan popular ini mempunyai kafe dan kedai hadiah. Lawatan berpandu disediakan.

Alamat: Calle San Martín de Bajamar, Santander

5 Catedral de Nuestra Señora de la Asunción

Catedral de Nuestra Señora de la Asunción

Katedral yang asal dibina pada abad ke-13 hingga ke-14 dalam gaya Gothic yang keras. Walau bagaimanapun, banyak bangunan telah diubahsuai selepas kebakaran. Cloister abad ke-15 yang indah (juga dipulihkan) menampilkan baris-baris serentak arked berkubah dan mengandungi makam penulis dan ilmuwan Santander Marcelino Menéndez y Pelayo. Dibina pada skala yang mengagumkan, katedral mempunyai tempat perlindungan yang memberi inspirasi. Tiga naves yang luas dibahagikan kepada empat bahagian. Bungkusan halus dengan tiang tiang menambah kecantikan.Cloister adalah persegi dengan arcades yang tajam. Pada bulan Julai dan Ogos, katedral menawarkan lawatan berpandu percuma setiap 30 minit.

Di dalam kubur katedral itu adalah Iglesia del Santisimo Cristo, sebuah gereja kecil yang sederhana pada abad ke-13 – yang tertua di Santander. Lantai ditutup dengan panel kaca yang memperlihatkan sisa-sisa arkeologi zaman Rom kuno. Iglesia del Santisimo Cristo menempatkan makam dua orang suci martir Kristian awal, Celedonius dan Emeterius. Masuk adalah di Calle Somorrostro.

Alamat: Plaza del Obispo José E. Eguino, Santander

6 Pantai Tenang di Puerto Chico

Pantai Tenang di Puerto Chico tunguska / foto diubah suai

Di Puerto Chico (Pelabuhan Little) daerah, kira-kira satu kilometer dari pusat bandar, adalah beberapa pantai yang sangat baik. The Playa del Bocal adalah pantai yang kecil, terlindung, yang belum ditemui; persekitaran terpencilnya menawarkan pelarian indah kepada alam semula jadi. El Bocal Beach menawarkan pasir emas yang halus dan gelombang sederhana. Papan tanda menunjukkan bahaya keselamatan. The Playa Molinucos (bersebelahan dengan Playa del Sardinero) adalah satu lagi pantai berpasir kecil dengan ombak ringan berhampiran Santander’s Padang Golf Perbandaran. Pelancong harus ingat bahawa pantai El Bocal dan Molinucos tidak mempunyai kemudahan tandas awam atau kemudahan lain.

7 Ermita de la Virgen del Mar

Sebahagian daripada kegembiraan melawat pertapaan ini adalah perjalanan melalui landskap pantai yang menakjubkan untuk sampai ke sini. Kapel kecil di tepi laut berdiri di sebuah pulau yang kini bergabung dengan tanah besar dengan jambatan. Dibina pada abad ke-14, kuil purba menghormati Virgen del Mar (Virgin of the Sea), penaung santa Santander. Oleh kerana kapel terletak sangat dekat dengan laut, bangunan itu telah dimusnahkan sebahagiannya beberapa kali oleh ribut sengit. Tempat perlindungan mempunyai tiga altar; ciri terbesar imej Perawan. Perayaan tempatan yang penting diadakan di pertapaan pada hari Isnin Pentakosta pada bulan Mei atau Jun. The Virgin del Mar Fiesta memuncak dengan prosesi jemaah yang membawa tokoh La Virgen del Mar ke gereja. Berikutan perarakan, Mass diadakan, yang menampilkan bahagian yang dinyanyikan dalam tradisi pelayaran. Kemudian perayaan yang meriah terus dengan makanan dan hiburan yang menarik ribuan orang.

Lokasi: Isla de la Virgen del Mar (San Román de la Llanilla)

8 Museo de Artes Moderno y Contemporáneo de Santander y Cantabria

Muzium Seni Moden dan Kontemporari Santander dan Cantabria mempunyai koleksi seni yang kaya dari abad ke-19 dan ke-20. Koleksi ini menawarkan perwakilan luas karya oleh beratus-ratus artis, terutamanya di rantau Cantabrian dan kawasan-kawasan lain di Sepanyol. Terutama muzium itu memaparkan karya-karya seni pelukis Sepanyol terkenal Francisco de Goya. Artis lain termasuk Alexandra Aguiar dari Portugal, Jorge Abot dari Buenos Aires, Aldo Iacobelli dari Naples, dan Federico de Madrazo y Kuntz dari Rom. Sepanjang tahun, muzium ini menjadi tuan rumah eksposisi sementara yang menarik.

Alamat: 6 Calle Rubio, Santander

9 Biblioteca Menéndez y Pelayo

Biblioteca Menéndez y Pelayo

Bangunan yang sama menempatkan rumah itu Muzium Seni Perbandaran juga mengandungi Perpustakaan Menéndez y Pelayo. Perpustakaan indah ini dipenuhi dengan 40,000 jilid yang dikumpulkan oleh penuntut Menéndez y Pelayo bersama dengan kajiannya dalam keadaan asalnya. Di seberang taman bangunan adalah rumah (sekarang sebuah muzium) di mana Menéndez y Pelayo tinggal dan bekerja.

Alamat: 6 Calle Rubio, Santander

10 Planetarium

Planetarium Karen Bryan / foto diubah suai

Pelancong boleh menemui dunia astronomi yang menarik di Planetarium Santander. Bangunan yang menarik ini terdapat di Santander Nautic University. Pameran mengenai galaksi, sistem solar, dan buruj menawarkan tarikan saintifik yang menarik tentang segala yang dilihat di langit malam dan seterusnya.

Alamat: Calle de Gamazo, Santander

Tempat tinggal di Santander untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel Santander yang hebat ini dengan akses mudah ke pantai atau tarikan utama lain:

  • Gran Hotel Sardinero: hotel tepi pantai mewah, pemandangan laut, hiasan yang bergaya, bilik-bilik yang luas.
  • Jardin Secreto: harga jarak pertengahan, pemilik yang ramah, taman terpencil, lokasi yang hebat, katil yang selesa, kopi percuma.
  • Le Petit Boutique Hotel: hotel butik yang berpatutan, berjalan kaki singkat ke pantai, sambutan hangat, hiasan yang bergaya, bilik bertema.
  • Hospedajes Magallanes: hotel bajet, kakitangan yang ramah, lokasi pusat, bilik bersih.

Hari perjalanan dari Santander

Gua Altamira

Gua Altamira Graeme Churchard / foto diubahsuai

Kira-kira 35 kilometer dari Santander dan dua kilometer dari Santillana del Mar adalah Gua Altamira yang terkenal, dengan lukisan rock Age Age yang berusia 15,000 tahun. Seni prasejarah seni ini tidak selari dengan kemahiran perwakilan mereka, pewarna terang, dan keadaan pemeliharaan yang sangat baik. Kebanyakan mereka bertarikh pada akhir zaman Magdalenian (kira-kira 15,000 SM – 10,000 SM) walaupun lukisan-lukisan yang lebih primitif lebih kurang 10,000 tahun lebih tua. Salah satu bahagian dalam gua, Sala de Pinturas, dipanggil “Kapel Sistine of the Cave Art” kerana keindahan dan warna-warna terangnya, kebanyakannya merah, ocher, dan coklat dari mineral semula jadi. Siling ruang itu ditutup dengan lukisan haiwan, termasuk beberapa bison, kuda liar merah, dan babi hutan. Para seniman zaman batu menggunakan struktur batu dan kawasan bayangan untuk mencapai kesan dan pergerakan ruang.

Santillana del Mar

Santillana del Mar

Pekan abad pertengahan yang menawan ini terletak kurang dari 30 kilometer dari Santander. Walaupun namanya, Santillana del Mar bukan di tepi laut dan sebaliknya adalah beberapa kilometer jauhnya dari pantai.Pekan ini penuh pesona Dunia Lama, dengan jalan-jalan batu permata, menara pertahanan zaman pertengahan, dan istana-istana Renaisans yang elegan. Semasa Zaman Pertengahan, Santillana adalah perhentian penting di laluan pejalan kaki Jalan Saint James ke Santiago de Compostela. Jemaah haji akan menghormati mereka di Gereja Collegiate di Santa María.

Peta Santander – Tarikan-tarikan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d