75

- Advertisement -

Monumen-monumen yang anda telah melintasi planet ini untuk melihat – mereka besar, tetapi adakah mereka pandai? Baiklah, ya, sebenarnya mereka. 10 karya kejuruteraan jenius ini menjangkau berabad-abad dan dijamin menjemukan otak pengembara dan meninggalkan mulut agape.

1. Piramid Besar Khufu, Giza, Mesir

Imej oleh doneastwest

Lebih besar mungkin tidak lebih baik, tetapi jelas tidak ada yang memberitahu Firaun Khufu bahawa sebelum dia membina piramidnya pada tahun 2570 SM. Lebih daripada 2 juta blok kapur, masing-masing seberat 2 tan, ditanam untuk menghasilkan binatang bangunan yang tinggi 146.5m – ia kekal sebagai struktur tertinggi di dunia selama 4000 tahun. Tetapi jangan lupa saiznya: rasakan kualiti. Bukan sahaja rekabentuk yang sangat tepat – setiap sisi 230m panjang berbeza-beza oleh sentimeter semata – ketulenan pembinaannya adalah luar biasa: aci dalaman menunjukkan ke arah konstanta penting, contohnya, dan ia sejajar dengan utara yang sebenar. Oh, dan ia kelihatan luar biasa.

Piramid dibuka setiap hari; dua orang biasanya terbuka kepada orang ramai. Tiba sebelum jam 8 pagi untuk peluang tiket terbaik.

2. Aya Sofya, Istanbul, Turki

Imej oleh eleephotography

Tidak, ia tidak menghormati beberapa orang Sophia yang sungguh-sungguh – pembinaan yang menakjubkan ini dinamakan untuk kebijaksanaan ilahi (sophos dalam bahasa Yunani). Nama ini amat sesuai, kerana keindahan gedung kuno yang dibuat oleh Kaisar Byzantine Justinian pada tahun 537, mungkin hanya disebabkan oleh licik arkitek yang inovatif yang bertembung dengan kubah 30m yang mengambang di atas pendirian dan tiang tersembunyi. Diubah ke masjid selepas pencerobohan Uthmaniyyah tahun 1453, Aya Sofya kini menjadi monumen sekular – tetapi apabila batang cahaya matahari menyerang mosaik emas di pedalaman gua, anda akan diampuni kerana mengalami momen keagamaan.

Aya Sofya ditutup pada hari Isnin; datang sepanjang minggu untuk menikmati keajaiban karya karya bersejarah ini.

3. Keretapi India

Imej oleh Srini G

Sekilas pada angka-angka itu memberikan rasa apa yang telah dicapai sejak kereta api pertama melompat dari Mumbai pada 33km ke Thane pada tahun 1853; hari ini, lebih daripada 63,000km trek mengangkut 18 juta penumpang setiap hari. Tetapi itu menggunting permukaan; kehebatan kejuruteraan sebenar ditunjukkan dalam butiran kecil. Contohnya, pada tahun 1874, Major Stanton membina seksyen 88km – dari tinjauan awal ke pentauliahan loco – dalam masa hanya 65 hari. Kebangkitan semacam ini diulangi di seluruh negara dan kini anda dapat menaiki trek yang luas yang selesa atau beralih balik ke stesen bukit Himalaya pada kereta api mainan (kereta api gunung kecil).

Pasaran IndRail, membolehkan prebooking tempat duduk dan tempat duduk, sah dari pilihan separuh hari hingga 90 hari dalam tiga kelas.

4. Muzium Guggenheim, Bilbao, Sepanyol

Imej oleh aherrero

Adakah kapal? Bunga? Seekor ikan? Penglihatan Frank Gehry untuk penciptaan glimmering ini unik. Panggil ia deconstructivism atau, seperti yang dilakukan Raja Juan Carlos, hanya ‘bangunan terbaik abad ke-20’; sama ada cara, ia terus mengagumkan. Arus organiknya yang mengalir memerlukan program rekabentuk bantuan komputer 3-D, yang membolehkan 60 tan titanium membentuk lembaran penyejukan hanya ½mm tebal dan kaca diperkuat khas untuk melengkapkan dengan lancar di sekitar karap batu kapur. Sejak dibuka pada tahun 1997, muzium ini telah menjadi tuan rumah pelbagai kerja yang menyeronokan oleh orang-orang seperti Warhol, Rothko dan Koons, tetapi bangunan itu sendiri yang telah memulakan semula kebangkitan Bilbao.

Muzium Guggenheim Bilbao dibuka Selasa hingga Ahad sepanjang tahun, dan Isnin pada bulan Julai dan Ogos.

5. Tembok Besar China

Imej oleh istolethetv

Genghis Khan dilaporkan berkata: ‘Kekuatan dinding bergantung kepada keberanian orang-orang yang mempertahankannya.’ Benar, tetapi ia membantu jika dinding anda benar-benar besar. Tembok Besar yang asal dibina oleh Dinasti Qin abad ke-3, yang memaksa ratusan ribu pekerja memindahkan 180 juta meter meter batu dan lumpur. Usaha yang kemudian oleh Dinasti Ming (abad ke-17 ke-17) menggabungkan 60 juta meter batu batu dan bata. Secara keseluruhan, pelbagai dinding menjangkau hampir 2000 tahun pembinaan, menelan kos berjuta-juta hayat dan meregangkan kira-kira 6500km. Tidak, anda tidak dapat melihatnya dari bulan tetapi, ya, ia adalah rahang-menjatuhkan mengagumkan.

Bahagian terdekat Beijing cenderung penuh sesak dan sibuk dengan penjaja; menuju ke Sīmǎtái atau Jīnshānlǐng untuk pengalaman kurang berkunjung.

6. Millau Viaduct, Perancis

Imej oleh PhillipC

Beton: 206,000 tan; keluli pengikat: 36,000 tan – oooh, jangan berhenti, syaitan kamu yang bodoh! Tidak, sememangnya, ia menarik: Jejak Sir Norman Foster adalah contoh praktikal – prosaik, walaupun – yang juga indah. Mencabar untuk membina sebuah jambatan untuk merapatkan Gorges du Tarn di selatan Perancis, para jurutera mencipta teknologi rekod yang hebat: 2460m panjang, ia menggabungkan pylon tertinggi di dunia, tiang tertinggi dan dek jalan tinggi. Tetapi sebab pemandu (dan pelancong) berhenti dan membuang – dan mereka lakukan – adalah rasa ringan dan kerapuhan sesuatu yang sangat besar menyampaikan.

Jumlah tol jambatan adalah dari € 5.02 tetapi kemasukan ke pusat pelawat, dibuka setiap hari, adalah percuma.

7. Lalibela, Ethiopia

Imej oleh DamienHR

Suatu ketika dahulu, terdapat sedikit fad untuk mengukir bangunan dari batu – berfikir Abu Simbel Mesir, Petra Jordan, Ellora India. Tetapi Lalibela mengambil beberapa puncak, paling tidak kerana gereja-gereja-gereja batu masih sangat aktif. Datang di Timkat (Epiphany, 19 Januari) untuk jemaah yang sibuk, melaungkan, berpenuh dupa dan mengintip tabuk (buku suci). Beribu-ribu pekerja – sesetengah daripada mereka syurga, menurut legenda tempatan – yang bekerja dari abad ke-12 untuk menggali 11 gereja Lalibela secara menegak dari tanah. Mereka tidak bermata kasar, walaupun; ukiran dan hiasan mereka yang indah membuat mereka memperlihatkan visual.

Gereja-gereja Lalibela dibuka setiap hari. Untuk mengelakkan penangkapan kutu dari permaidani mereka, cuba membersihkan stok anda dengan serbuk kutu.

8. Falkirk Wheel, Scotland

Gambar oleh kenny barker

Bot: bagus untuk terapung, tidak terlalu panas akan turun. Bagi naik – sampah. Jika anda seorang bot, dan anda ingin menuju ke bukit, katakanlah, antara Scotland’s Forth dan Canal Clyde dan Terusan Kesatuan yang lebih tinggi 35m, apa yang anda perlukan adalah satu siri kunci yang meregangkan lebih dari 1.5km, atau pelekapan keluli yang luas berputar sepasang gondola yang penuh dengan air. Setiap gondola di Falkirk Wheel membawa perahu seperti anda dalam perjalanan naik atau turun. Ia mengambil 1200 tan keluli, lebih daripada 15,000 bolt dan kren benar-benar, besar untuk meletakkan roda bersama pada tahun 2001. Unik.

Perjalanan bot selama sebulan, termasuk lif naik dan turun, beroperasi setiap hari.

9. Yaxchilán, Yucatán, Mexico

Laman-laman Maya menarik – gelanggang bola, piramid, lukisan dinding ukiran – dan Yaxchilán lebih sejuk daripada kebanyakan, bertebaran secara dramatik di atas gelung berlubang hutan Río Usumacinta. Sebuah bandar yang kaya semasa zaman kegemilangannya (AD 680-800), Yaxchilán mempunyai fasad yang luar biasa dan terukir dan sikat bumbung, tetapi boleh dikatakan ciri yang paling menarik tidak lagi ada lagi: jambatan penggantungan yang jarak tengah 63m adalah yang paling lama di dunia untuk 700 tahun. Kewujudan jambatan, yang ditimbulkan pada pertengahan 1990-an akibat penyelidikan arkeologi dan pemodelan komputer, masih diperdebatkan, tetapi idea itu pasti menambah daya tarikan salah satu tempat kuno yang paling menarik di Amerika.

Yaxchilán tidak dapat diakses melalui jalan atau kereta api; menyewa bot motor untuk perjalanan 45-minit dari Frontera Corozal.

10. Burj Khalifa, Emiriah Arab Bersatu

Imej oleh Nicolas Lannuzel

OK, jadi ini benar-benar adalah mengenai saiz: bangunan tertinggi di dunia tidak besar – ia hanya sangat besar. Dalam cara negara-negara Teluk kelihatannya melakukan perkara-perkara (mewujudkan pulau tiruan yang besar dalam bentuk pokok, mewujudkan hotel bertaraf dunia yang pertama di dunia, dan sebagainya), Burj Khalifa tidak hanya menyelinap melainkan penyandang yang terdahulu, ia menderu ke depan. Menara bekas juara Taiwan, Taipei 101, adalah tenggelam 509m, sementara Burj Khalifa adalah lebih tinggi 300 meter. Ia begitu tinggi suhu udara di bahagian atas adalah penuh 6 ° C lebih rendah daripada di pangkalannya.

Untuk melihat lebih dekat, yang bertumit boleh menempah suite di Hotel Armani, yang akan menduduki 37 tingkat bawah Burj Khalifa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d