Gurun mimpi: bagaimana untuk mengalami Sahara – Lonely Planet

0

52

- Advertisement -

Satu aliran kesendirian dan padang pasir imaginasi zaman kanak-kanak, Gurun Sahara adalah seperti tempat lain di bumi. Ia adalah padang pasir terbesar di dunia, pada dasarnya benua dalam skala dan indah dengan terperinci, dari laut pasir ukuran negara Eropah yang kecil untuk gerbang pasir oren yang diukir untuk kesempurnaan oleh angin. Meliputi wilayah yang bersamaan dengan Amerika Syarikat, Sahara melintasi sekitar 20 garis bujur dan merangkumi sekurang-kurangnya 10 negara.

Sebahagian daripada Sahara kini tidak terhad kepada pengembara, tetapi demikian adalah skala yang luasnya masih dapat dikunjungi, terutama di Maghribi, Tunisia dan Mesir. Di tempat-tempat ini, mengalami Sahara adalah semua tentang kebun raya terpencil, perjalanan unta yang lambat dan ekspedisi 4WD yang lebih luas.

Perjalanan Saharan

Perjalanan ke Sahara boleh diubah seperti padang pasir itu sendiri, tetapi terdapat beberapa pengalaman yang sangat klasik. Kebanyakan bermula di bandar-bandar gerbang di mana ekspedisi keluar ke padang pasir dianjurkan. Sering kali oasis, bandar-bandar ini adalah pusat budaya Sahara, tempat-tempat di mana senibina muncul secara semula jadi dari bumi dan kadar kehidupan yang perlahan telah berubah sedikit demi sedikit.

Untuk menerokai sempadan bandar atau desa, terdapat dua cara utama untuk mendapatkan sekitar. Sebuah perarakan yang perlahan di seberang pasir yang menunggang seekor unta telah membuat semula kara-karai unta yang besar dari tradisi Saharan – pada safari unta, para pelawat melambatkan ke tahap yang sesuai dengan iklim tidak sah yang sahih, yang membolehkan anda menghargai butiran dan melalui medan yang menakjubkan ini pada satu dengan persekitaran anda. Dalam ekspedisi 4WD, pengembara boleh merangkak lebih jauh, mengaduk pasir apabila anda mencatatkan senarai landskap Sahara ikonik.

Tidur antara empat dinding adalah pengalaman yang berakhir di bandar-bandar. Di tengah pasir atau pegunungan Sahara yang jauh, petang dihabiskan di sekitar api unggun, dan katil lembut pasir adalah tilam waktu malam pilihan. Kebanyakan lawatan Sahara membawa khemah-khemah, tetapi ramai pelancong lebih suka tidur di luar di bawah bintang-bintang yang paling jelas di dunia.

Bila hendak pergi

Perjalanan di Sahara adalah yang terbaik antara Oktober dan April atau awal Mei apabila suhu siang hari umumnya boleh ditanggung. Di tengah-tengah musim sejuk Sahara (terutamanya Disember dan Januari), suhu malam boleh turun di bawah beku. Ribut pasir adalah mungkin dari bulan Januari hingga Mei, sementara tiada orang yang masuk akal mengembara ke dalam api panas yang membebaskan Sahara dari bulan Jun hingga awal September. Hujan jarang menjadi masalah.

Maghribi

Southeastern Maghribi, yang terletak di Pegunungan Atlas Tinggi yang dilitupi salji, adalah sebahagian daripada Sahara yang paling mudah diakses. Ia berada di Lembah Drâa – sebuah dunia indah sawit sawit, kasbahs tanah merah dan dusun Berber – karavan unta trans-Sahara bermula dan mengakhiri perjalanan mereka selama 52 hari di Sahara ke Timbuktu. Hari-hari ini, lawatan unta yang lebih pendek keluar dari M’Hamid ke Erg Chigaga, sebuah reben 40 km panjang bukit pasir yang luar biasa. Di sebelah timur, dari kampung kecil Merzouga, penampan unta dan perjalanan 4WD menuju Erg Chebbi, koleksi bukit gergasi yang kelihatan abadi. Kedua-dua Merzouga dan M’Hamid adalah perjalanan bas satu hari dari Marrakesh.

Tunisia

Selatan Tunisia memotong baji mendalam ke Sahara utara, mengukir apa yang hanya menjadi sudut Sahara yang paling terkenal. Di sinilah pengarah filem mendapati kecantikan sinematik yang mencukupi untuk memberikan latar belakang untuk Star Wars siri dan Pesakit Bahasa Inggeris. Dua bandar gerbang utama adalah Tozeur, perjalanan selama tujuh jam atau penerbangan satu jam dari Tunis, dan Douz, perjalanan selama sembilan jam dari ibu negara Tunisia. Yang pertama duduk dekat dengan tasik garam besar Chott El Jerid dan beberapa laman web yang paling menggembirakan Star Warspenggambaran; yang terakhir adalah perhentian terakhir sebelum puncak pasir jiwa yang menggemparkan Grand Erg Oriental, salah satu daripada laut terbesar dunia pasir yang tumpah ke Algeria. Untuk perendaman Saharan benar, katedral jauh Ksar Ghilane, 147km selatan Douz, mempunyai kubu terbengkalai dan pemandangan yang paling indah di Tunisia Sahara.

Mesir

Barat Mesir adalah sudut yang luas dan melantun Sahara. Rentetan oases, yang dihubungkan oleh trek hampir tidak dapat dilihat di pasir, bermula di utara di Siwa, rumah kubu lumpur abad pertengahan runtuh dan sebuah kuil yang bermula dari masa Alexander the Great. Jauh di selatan, oasis Al Kharga, Dakhla, Farafra dan Bahariya menyediakan titik tumpuan untuk ekspedisi ke dalam kekosongan, sementara di luar tempat penjajahan manusia yang terakhir terletak tempat-tempat rindu Saharan, termasuk Gurun Putih dan Gurun Hitam. Semua oasis mempunyai perkhidmatan bas terus ke dan dari Kaherah yang akan mengambil masa sekurang-kurangnya sehari untuk diselesaikan. Sekali di oasis, 4WD jauh lebih biasa daripada kunjungan unta. Sesetengah kerajaan menasihatkan perjalanan ke padang pasir barat Mesir hanya jika ia penting.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: