04.jpg

- Advertisement -

Manjari (Malayalam: മഞജജി) (lahir 17 April 1986) adalah seorang penyanyi main balik India dan vokalis Hindustani. Beliau dilahirkan pada tahun 1986 di Thiruvananthapuram dan dibesarkan di Muscat dan keluarganya pada asalnya dari Kannur. Pertunjukan pertamanya ialah dengan Shiva, band rock yang berpangkalan di Kolkata, ketika dia berada di kelas lapan.

Kerjaya

Manjari diperkenalkan ke dalam dunia muzik filem oleh Ilaiyaraaja dalam filem Anthikad Sathyan, ‘Achuvinte Amma’. Dia menyanyikan dua lagu dalam filem itu, duet ‘Swasathin Thalam’ dengan Dr K.J. Yesudas dan ‘Tamarakuruvikku’ dalam filem itu. Sejak debutnya, beliau telah bekerja dengan orang-orang seperti Ramesh Narayan, Ilayaraaja, M. G. Radhakrishnan, Kaithapram Viswanathan, Vidyasagar, M. Jayachandran dan Raveendran akhir. Dia juga menyanyikan album seperti Mazhayil Aaro Oral Balabhaskar. Beliau mempunyai lebih daripada 200 filem Tamil dan Malayalam dan beberapa album untuk kreditnya. Sejak 2004, Manjari telah mengadakan konsert klasik Hindustani di India dan dunia di bawah panji-panji berprestij “Soorya”. Manjari juga mendapat populariti sebagai penyanyi Ghazal. Dia mengadakan pameran eksklusif Ghazal berjudul ‘Khayal’ di ‘Media One TV’ yang memaparkan Ghazals yang terkenal pada zaman dahulu.

Manjari memenangi Anugerah Filem Negeri Kerala untuk penyanyi wanita terbaik sebanyak dua kali; pertama pada tahun 2004, untuk lagu Mukilin makale dalam film Makalku dan kedua pada 2008 untuk lagu Mullulla Murikkinmel di Vilapangalkappuram. Manjari adalah penyanyi main balik dan pelawak Live hari ini. Dia telah menubuhkan kumpulannya sendiri untuk Konsert Ghazal dan beraksi di pelbagai tempat di India dan di luar negara. Manjari terus meneruskan pengajiannya dalam Muzik Klasik Hindustani di bawah pengawasan Pandit Ramesh Julé dari Kirana Gharana.

Pada 2016 dia memenangi Anugerah Antarabangsa Sahir dan Adeeb berprestij kerana sumbangannya kepada Urdu dan genre ghazals. Di antara empat penerima, dia adalah satu-satunya orang India yang menerima anugerah itu pada tahun 2016. Beliau juga merupakan orang India termuda untuk menerima anugerah yang terkenal itu. Pada masa lalu Adeeb International telah menganugerahkan anugerah Sahir dan Adeeb kepada hampir 60 tokoh dan legenda terkenal seperti Gulzar, Javed Akhtar, Kaifi Azmi, B R Chopra, Shabana Azmi, Sharmila Tagore, Begum Bushra Rehman.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d