03.jpg

- Advertisement -

Shweta Mohan adalah penyanyi main balik India. Dia telah menerima empat Anugerah Filmfare Selatan untuk Penyanyi Pemain Main Wanita Terbaik, satu Anugerah Filem Negeri Kerala dan satu Anugerah Filem Negeri Tamil Nadu. Beliau telah merakamkan lagu-lagu untuk muzik dan album filem di semua empat bahasa India Selatan iaitu Malayalam, Tamil, Telugu, Kannada serta bahasa Hindi dan telah menubuhkan dirinya sebagai penyanyi main balik utama pawagam India Selatan. Sebahagian daripada inspirasinya ialah Sujatha Mohan (ibunya), Alka Yagnik dan K.S. Chitra.

Kehidupan peribadi

Shweta Mohan dilahirkan dalam keluarga Melayuali di Chennai, Tamil Nadu. Dia adalah anak perempuan Krishna Mohan dan penyanyi main balik Sujatha Mohan. Beliau menamatkan pengajiannya di Biara Gembala Baik, Chennai. Dia berkahwin dengan teman lelakinya lama Ashwin Shashi pada 16 Januari 2011. Shweta Mohan dan Ashwin mempunyai anak perempuan yang dilahirkan pada 1 Disember 2017.

Kerjaya

Shweta telah dinyanyikan untuk pengarah muzik di India seperti Ilayaraja, AR Rahman, Vidyasagar, MM Keeravani, M. Jayachandran, Johnson, Sharreth, Ousepachan, Deepak Dev, Harris Jayaraj, Yuvan Shankar Raja, V. Harikrishna, GV Prakash, Mani Sharma, Kannan , NR Raghunanthan, Manikanth Kadri, Devi Sri Prasad dan Anirudh Ravichander. Dia belajar muzik klasik Carnatic dari Smt. Binni Krishnakumar dan muzik klasik Hindustani dari Sri. Ghulam Niyaz Khan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: