55

- Advertisement -

Menyelam kelas dunia menanti anda di kawasan bawah laut Kepulauan Solomon. Keanekaragaman hayati marin adalah terumbu yang luar biasa, sangat sihat kelihatan seperti Taman Eden dan ketiadaan orang ramai adalah seri utama. Seorang lagi peniaga adalah pelbagai kecacatan kapal perang WWII – kapal, pesawat udara dan juga kapal selam. Yang paling penting, Solomons boleh dipecah sepanjang tahun.

Lurus dari Lonely Planet yang panas-off-the-press Buku panduan Papua New Guinea & Kepulauan Solomon, ini adalah pilihan singkat keajaiban menyelam Kepulauan Solomon.

Guadalcanal

Dengan kapal perang WWII yang bertaraf dunia yang terletak berdekatan dengan pantai, Guadalcanal adalah tempat yang jelas untuk memulakan pengembaraan menyelam anda. Kebanyakan laman boleh dihubungi dengan kereta dari ibu negara, Honiara. Beberapa cabutan teratas:

 • Bonegi: kira-kira 12km di barat Honiara, kapal pengangkutan saudagar bersaiz gergasi Jepun, yang juga dikenali sebagai Hirokawa Maru, terletak hanya beberapa pukulan sirip luar pesisir.
 • Bonegi II: juga dikenali sebagai Kinugawa Maru, kerja-kerja atas memecahkan permukaan tuala dari pantai, kira-kira 500m barat Bonegi I.
 • Searpens: sebuah kapal besar yang terletak terbalik, timur Honiara.

Tulagi

Mudah diakses dari Honiara, Tulagi adalah satu kemestian untuk peminat bangkai, dengan menyelam terumbu hebat juga. Cuba salah satu tempat menyelam yang luar biasa:

 • USS Kanawha & USS Aaron Ward: kapal tangki minyak panjang 150m duduk tegak, dan kapal pemusnah Tentera Laut Amerika Syarikat sepanjang 106m diperhatikan kerana senjata yang luasnya. Tangkapan? Mereka terletak dalam, sangat dalam (Kanawha di 45m dan Aaron Ward di 65m), dan boleh diakses untuk penyelam berpengalaman sahaja. Keterlihatan bukanlah titik kuat di sini; menjangkakan purata 15m.
 • Manta Passage: mempunyai sinaran manta besar yang biasa.

Munda

Munda menawarkan keseimbangan dan karang yang baik. Sorotan hidupan liar untuk penyelam adalah:

 • Shark Point: menaiki bot selama 25 minit dari Munda, terumbu karang ini jarang sekali gagal menghasilkan penampakan jerung terik kelabu, silvertips, sinar syaitan, kakap, batfish dan penyu. Anda perlu pergi jauh (kira-kira 50m) untuk melihat jerung perah.
 • Susu Hite: menyelam yang santai, karang meriah ini duduk kurang dari 20m – sesuai untuk orang baru.
 • Mbigo: ciri coral keras dan lembut yang indah dan, sering kali, jerung Galapagos.

Lagun Marovo Selatan

South Marovo memberi ganjaran kepada penyelam dengan pelbagai tapak yang sangat indah dari sekumpulan tiga pulau yang indah – Kicha, Mbulo dan Male Male Male – boleh diakses oleh bot pejalan kaki dari 15 hingga 30 minit dari kampung Peava.

 • Kavolavata Treasure (Pulau Gatokae): kombinasi unik menyelam menyelam dan menyelam terumbu, dengan spesies ikan dan invertebrata yang jarang berlaku.
 • Toana (Pulau Mbulo): drop-off indah yang menitis dengan batu karang yang lazat dan peminat laut. Satu lagi kemuncak ialah medan bawah air yang dramatik.
 • Berkelah (Pulau Kicha): perarakan berterusan tropika terumbu, drop-off dramatik dan rabung yang indah.

Dengan begitu banyak kawasan ajaib di bawah air, kami tidak mempunyai ruang untuk menyenaraikan mereka semua di sini – tetapi bernasib baik, anda akan mendapat lebih banyak lagi untuk pakar menyelam dan pemula di bawah laut di jenama baru Lonely Planet Buku panduan Papua New Guinea & Kepulauan Solomon.

Tidak memerlukan buku keseluruhan? Pilih dan pilih bab PDF kegemaran anda untuk perjalanan seterusnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d