Malaysia sasar jadi destinasi pilihan pelaburan teknologi tinggi

08

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Malaysia menyasarkan untuk menjadi destinasi pilihan bagi pelaburan berteknologi tinggi menerusi Industry4WRD, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dr Ong Kian Ming.

Beliau berkata, kerajaan juga mahu Malaysia menjadi penyedia penyelesaian menyeluruh bagi teknologi canggih di rantau ini.

“Dengan pelaksanaan tepat, kerajaan yakin bahawa menjelang 2025, kita akan dapat mencapai produktiviti tenaga kerja yang lebih baik, meningkatkan sumbangan pembuatan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), meningkatkan kapasiti inovasi dan mewujudkan lebih banyak pekerjaan berkemahiran tinggi,” katanya dalam ucapan pada pelancaran Smart Manufacturing Expo 2019 (SMEX 2019), di sini hari ini.

Kian Ming berkata, kerajaan telah menggariskan strategi dan perancangan tindakan Industri4WRD untuk menyokong transformasi sektor pembuatan.

Beliau berkata dasar itu bertujuan menyediakan ekosistem holistik yang memudahkan transformasi digital menerusi lima pemboleh strategik iaitu pembiayaan, infrastruktur, rangka kerja pengawalseliaan, kemahiran dan bakat serta teknologi.

“Malaysia akan terus bekerjasama dengan banyak negara dalam mengguna pakai dan memajukan pembuatan pintar.

“Manfaat pembuatan pintar mempunyai implikasi yang meluas kerana mereka berpotensi membuat pembuatan lebih aktif dan responsif, mengurangkan masa henti peralatan dan mencapai kecekapan operasi dan kecekapan kos yang lebih baik,” katanya.

SMEX 2019, yang berakhir pada 30 Ogos depan, mempamerkan inovasi dalam semua bidang pembuatan dan perdagangan dalam peralatan mesin dan kerja logam, robotik dan automasi industri. – Bernama

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: